Gratis ANP-nieuws voor iedereen?

Gratis ANP-nieuws voor iedereen?
, Dimmle
@andersfloor

Een interessante opmerking van het ANP naar aanleiding van de lancering van de Nederlandse versie van Google News. Tegenover RTLZ zegt ANP-hoofdredacteur Hella Liesting: “Veel berichten van Nu.nl, de Volkskrant, De Telegraaf komen van het ANP. Maar als iets eenmaal gepubliceerd is op internet, hoort het bij de vrije ruimte, en is het voor iedereen beschikbaar. We hebben dan ook geen moeite met Google Nieuws.” Sterker nog: “We juichen alle gebruik van nieuws toe”.

Na zo’n uitspraak ga je je toch afvragen waarom GeenStijl drie weken geleden nog een, waarschijnlijk niet goedkoop, contract afsloot met het ANP.


Geplaatst in

DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • Dat vroeg ik me sowieso al af...

  geplaatst op
 • Misschien omdat Geenstijl op zijn nieuwspagina dan een directe feed van het ANP nieuws krijgt? Anders moeten ze eerst wachten of (bijv.) Nu.nl het publiceerd en dan mogen ze het rechtenvrij plaatsen, ofzo?

  geplaatst op
 • Dat denk ik inderdaad. Met zo'n enorme achterban en newsposters die toch al vrijwillig bezig zijn op hun nieuws-site, vraag ik me dus af waarom GS niet gewoon de boel van Nu.nl laat plukken. Alsof een half uurtje vertraging een probleem is. Bij het echt belangrijke nieuws is het toch al sneller dan het ANP, dus dat hoeft geen probleem te zijn.

  geplaatst op
 • is het oook niet zo dat berichten van het ANP nog niet "echte berichten"zijn? Dus geenstijl kan er dan nog wel een eigen "swung" aan geven...

  geplaatst op
 • Het nieuws kan Geenstijl zonder probleem van nu.nl afplukken, echter voor (nieuws)foto's en video's kan dat niet zonder (auteurs)rechten te schenden.

  geplaatst op
 • Het heeft zeker te maken met een stuk journalistieke "creativiteit" en "vrijheid". ANP verzamelt het nieuws, de de poortwachters als nu.nl en geenstijl zenden het na bewerking uit. Ze kunnen er dus hun eigen "look and feel" aan geven.

  Vanuit communicatiewetenschappelijk oogpunt is het wel een interessante vraag waarom bepaalde "poortwachters" het ene bericht van het ANP wel plaatsen en het andere niet. Daarover is gigantisch veel gepubliceerd, maar met de komst van Internet lijkt me het boeiend om eens te zien of de keuze door de "Poortwachters" veranderd is.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.