• Mobile
  wordt gesponsord door

Google e.a. lanceren open mobiel platform (Android)

Google e.a. lanceren open mobiel platform (Android)

Nee, de geruchten blijken niet waar en voorlopig komt er geen “Google Phone”, maar de basis ervoor is gelegd. Samen met 34 partijen, waaronder T-Mobile, HTC, Qualcomm en Motorola, heeft Google gisteravond echter een open platform voor mobiele apparaten (lees: mobiele telefoons) gelanceerd, Android genaamd.

Concreet gaat het om een “software development kit” met een besturingssysteem, een gebruikersvriendelijke interface en applicaties (denk o.a. aan Google services als Google Maps en Gmail), gebaseerd op de open-source Linux-code. Deze “Open Handset Alliance” heeft tot doel om internettoepassingen makkelijker geschikt te maken voor mobiele apparatuur.Niet oninteressant (en niet toevallig) is dat de applicaties die worden ontwikkeld voor het internet in de Google OpenSocial standaard ook prima geschikt zijn voor Android.

De mobiele telefoon is met ruim 3 miljard gebruikers wereldwijd één van de meest persoonlijke en alomvertegenwoordigde communicatiemiddelen. Het gebrek aan standaarden en samenwerking heeft ontwikkelaars, mobiele operators en fabrikanten van mobiele telefoons echter sterk beperkt in het snel inspringen op de veranderende behoeften van de mobiele gebruikers.

Deze Open Handset Alliance maakt hier een einde aan en maakt het voor ontwikkelaars, mobiele operators en fabrikanten van mobiele telefoons eenvoudig om tegen lagere kosten een grotere distributie van mobiele producten en diensten te ontwikkelen.

Fabrikanten en mobiele operators kunnen Android gebruiken om nieuwe producten sneller en tegen lagere kosten te lanceren. Ontwikkelaars hebben de mogelijkheid om applicaties te ontwikkelen die beter en meer gebruikersvriendelijk zijn voor alle mobiele apparaten die Android ondersteunen. De consumenten zullen de prijs van mobiele apparaten zien dalen terwijl de functionaliteiten toenemen.

Volgende week (12 november) lanceert de alliantie een eerste versie van de software development kit (SDK) waar ontwikkelaars mee aan de slag kunnen. De eerste mobiele apparaten op basis van Android worden in de tweede helft van 2008 verwacht.

Update: de software development kit voor Android is nu te downloaden. Om ontwikkelaars te stimuleren, schrijft Google tegelijkertijd een wedstrijd uit, de “Android Developer Challenge”, waarbij ontwikkelaars flinke geldbedragen kunnen winnen van $25,000 to $275,000 (uit een totale prijzenpot van $10 miljoen!) voor de beste applicaties. Ook biedt Google een Android demo video die functionaliteiten toont die sterk lijken op de Apple iPhone:Geplaatst in

DelenEr zijn 9 reacties op dit artikel

 • Prachtig om te lezen hoe Android ons gaat redden..

  "Deze Open Handset Alliance maakt hier een einde aan en maakt het voor ontwikkelaars, mobiele operators en fabrikanten van mobiele telefoons eenvoudig om tegen lagere kosten een grotere distributie van mobiele producten en diensten te ontwikkelen."

  Kan je dit eens uitleggen?

  geplaatst op
 • Het is nog te vroeg om te juichen, maar een open source platform dat kan wel ontwikkelingen stimuleren waarbij de gebruiker centraal staat. Belangrijkste USP voor een ontwikkelaar tov zijn concurrenten lijken mij dan UI en user value. Maar er zijn ook nog wel andere barrieres die eerst geslecht moeten worden voordat mobiel internet geadopteerd wordt door de massa. Denk maar aan de kosten van de handsets en de kosten van mobiel data verkeer. De opertors zullen met andere verdienmodellen moeten komen om het voor de gebruiker aantrekkelijk te maken mobiel internet echt te gaan gebruiken. Concurrentie voor Nokia en Microsoft kan geen kwaad, ik verwacht wel dat er een golf van neuwe mobiele ontwikkelingen ontstaat.

  geplaatst op
 • @Raimo. Standaardisatie van de mobiele software zorgt voor lagere ontwikkelingskosten en betere verspreiding/distributie.

  Open source zorgt voor softwareoplossingen en aanpassingen door gebruikers. Bij 3 miljard gebruikers komt er vast wel iemand met iets beters op de proppen dan 'snake'.

  Ik zie het wel zitten! Ik ben alleen wat huiverig voor een nog grotere invloed van Google..

  geplaatst op
 • @Raimo - begrijp je cynisme wel, Raimo. Maar het is wel goed nieuws dat Google zijn gewicht nog meer achter mobiel internet zet. En zeker als Open Social gaat werken, dan is het prettig om extra ontwikkelaars erbij te hebben.

  @Alexander - volgens mij is het wel open, niet open source (of?).

  Ik denk als Google dit wil, dat de Google Phone er niet gaat komen. Jammer, want ik had net een foto van de voorganger van deze GPhone gevonden en op mijn site gezet. Weg scoop ;-((

  geplaatst op
 • @Raimo:
  Ik begrijp je reactie en wellicht heb ik het te rooskleurig geformuleerd. Maar zoals Edward aangeeft, zorgt standaardisatie voor lagere kosten en groter bereik, omdat je niet per type telefoon en/of OS een aparte applicatie hoeft te ontwikkelen.

  Natuurlijk zijn we er nog lang niet, maar het initiatief is goed en kan potentieel veel bijdragen aan de verdere ontwikkelingen van (internet)toepassingen in de "mobile space", voor alle partijen.

  geplaatst op
 • @ewout, volgens de berichten is het open source. Dit stukje tekst komt van de officiele Android site: http://www.openhandsetalliance.com/android_overview.html

  "Android will be open source; it can be liberally extended to incorporate new cutting edge technologies as they emerge. The platform will continue to evolve as the developer community works together to build innovative mobile applications."

  geplaatst op
 • @Edward en Eduard

  Symbian en Windows Mobile zijn toch ook gestandardiseerd? Zijn toch ook platformen? Je hoeft Nokia niks te vertellen over standaardisatie(platform denken) en lage kosten..

  Ik vind het helemaal goed dat Google het spel komt meespelen. Ik denk echter niet dat we moeten denken dat ze ons nu echt komen verlossen..

  Ik denk wel dat het voor Samsung een hele welcome ontwikkeling is. Prachtig hoe ook zij nu op een OS kunnen meeliften. Iets wat op langere termijn onontkombaar was..

  Ben erg benieuwd hoe Google dirigent wil gaat spelen tussen device manufacturer, operator en applicatieontwikkelaar.

  geplaatst op
 • @Raimo

  Eens dat Symbian en Windows Mobile ook platformen zijn en dit het standaardisatie(platform denken) niets nieuws is. Google heeft echter wel de resources om aanzienlijke schaalgrootte voor dit platform te realiseren, zeker in combinatie met de open source gedachte en de vele partners.

  Ik denk dat Google geen dirigent moet gaan spelen, maar dat ze zich bezig moeten houden met het ondersteunen en verder ontwikkelen van het platform. De open source opzet laat idealiter alle partijen doen waar ze goed in zijn. Daar zie ik een rol voor Google als "monetizer" van het platform/de applicaties/etc.

  geplaatst op
 • Het artikel is ge-update: de software development kit (SDK) voor Android is nu te downloaden. Ook schrijft Google de ”Android Developer Challenge” uit met een totale prijzenpot van $10 miljoen en is er een demo video gemaakt die functionaliteiten toont die sterk lijken op de Apple iPhone.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.