General Motors en de toekomst van advertising

General Motors en de toekomst van advertising

General Motors en de toekomst van advertising

Ruim een jaar geleden is Bob Lutz, vice chairman of General Motors (GM), gestart met een corporate weblog onder de naam Fastlane blog. En ondanks de kritiek laat GM deze week zien wat de kracht is van een corporate weblog.

Deze week werd tijdens de North American International Auto Show (NAIAS) in Detroit het concept van de nieuwe Chevrolet Camaro onthuld. Lutz plaatste een kort bericht met een webcast op de corporate weblog. Binnen een dag zijn er al meer dan 250 reacties. Een dag later volgt de eerste video podcast waarin Joe White van Wall Street Journal Bob Lutz interviewt. En ook op dit bericht stromen inmiddels de reacties binnen.

Ik heb nog geen cijfers gezien van het aantal mensen dat de postings op de weblog heeft gelezen of het aantal mensen dat de video’s heeft bekeken, maar ik ben er van overtuigd dat GM hiermee een eerste stap heeft gezet in de toekomst van advertising. Noem het van mij part advertising 2.0.


Geplaatst in

DelenEr zijn 9 reacties op dit artikel

 • Alleen een beetje jammer dat GM dit jaar nog failliet zal gaan. :)

  geplaatst op
 • Vertel mij dan eens hoe ik als eigenaar van een datingsite met een corporate weblog de toekomst van advertising moet gaan invullen?

  Kan ik al m'n (online) campagnes schrappen omdat er zo’n gigantische buzz ontstaat dat ik geen cent meer aan marketing uit hoef te geven?

  geplaatst op
 • Denk niet dat hierdoor de verkopen van GM gaan stijgen. Zoiets werkt alleen bij producten zoals schoenen of elektronische gadgets. Producten van GM verkopen zichzelf. De doelgroep zit niet te wachten op een hype.

  geplaatst op
 • Luuk, ik geloof ook niet in en korte termijn saleseffect van corporate blogs. Het gaat er veel meer om dat je als bedrijf op een andere manier communiceert en in contact treedt met (potentiele) klanten. Geen RTV-commercial maar een video podcast op je weblog waar mensen direct kunnen reageren. Je verandert daarmee het imago en de voorkeurspositie bij (potentiele) klanten en levert op termijn zeker meer sales op. Het is, zoals Albert al aangaf, te hopen voor GM dat ze die tijd ook krijgen...

  geplaatst op
 • Laat ze nou eerst maar eens weer goeie auto's gaan bouwen die mensen ook echt begeren. Vervolgens helpt het corporate blog om de publieke opinie sneller om te krijgen. Deze Camaro is overigens een stap in de goeie richting...

  geplaatst op
 • @ Marco: Wat GM doet heeft toch niets met advertising te maken? Dit is een vorm van marketingcommunicatie, maar een eigen weblog hebben is toch geen advertisingvorm?

  geplaatst op
 • Je slaat de spijker op de kop Stephan. Het nieuwe 'adverteren' heeft ook niets meer met adverteren te maken. Adverteren zal blijven bestaan om nieuwe produkten en diensten onder de aandacht te brengen en om naamsbekendheid op te bouwen. Waar het in toenemende mate om gaat is imago en voorkeurspositie en die moet je op een andere manier zien te realiseren. Ik heb dat ooit - in navolging van de 2.0-hype - advertising 2.0 genoemd maar het is inderdaad een vorm van marketingcommunicatie.

  geplaatst op
 • Nee dan begrijpen we elkaar :-). Overigens lopen we bij SpinAwards tegen hetzelfde aan. We kiezen daarbij een interactieve adverteerder van het jaar, maar kijken verder dan alleen advertising. Maar omdat dit nu eenmaal een begrip is, gebruiken we deze term. Wellicht spreken over interactieve merk.

  geplaatst op
 • FF off-topic maar wel related...Saab en Hummer worden afgestoten volgens GM.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.