Geloofwaardigheid van advertenties

Geloofwaardigheid van advertenties

Bij ons op de hoek wordt binnenkort gestart met de bouw van een appartementencomplex. Dit weekend liep ik samen met mijn dochter van 7 jaar langs het bouwterrein waar inmiddels een groot billboard is geplaatst met een fraaie tekening van hoe het gaat worden. “Wordt best mooi” zei ik tegen mijn dochter waarop ze zonder na te denken reageerde “papa, je weet toch dat ze de foto’s altijd mooier maken dan in het echt.”

Daar sta je dan als marketeer, zelfs kinderen geloven je niet meer. Uit diverse onderzoeken blijkt dan ook dat consumenten advertenties nauwelijks nog serieus nemen. Desondanks worden er jaarlijks miljarden besteed aan het bedenken, produceren en verspreiden van zinloze advertenties.

Wanneer gaan marketeers en adverteerders nu eens inzien dat we in een nieuw tijdperk zijn aangekomen. Een tijdperk waarin de consument niet alles meer klakkeloos aanneemt en zich vooral laat leiden door de mening van andere consumenten (familie, vrienden en kennissen).

Vertrouwen van consument in advertenties (Bron: Forrester Research, januari 2005)

Betekent dit het einde van traditioneel adverteren? Absoluut niet! We zullen ook de komende jaren tv, radio en print nodig hebben om naamsbekendheid te kunnen opbouwen. Maar het imago en de voorkeurspositie zal op een andere manier moeten worden gerealiseerd. Internet zal daarin een steeds belangrijke rol gaan spelen.

Ik zou alle (traditionele) marketeers en adverteerders dan ook willen adviseren om de eerder genoemde presentaties van WOMMA Summit 2005 door te nemen. Ik was er nog niet eerder aan toegekomen dan dit weekend maar kan het iedereen aanraden!


Geplaatst in

DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

  • Dank, hier kan ik heel veel mee :)
    Citeren met bronvermelding is neem ik aan wel toegestaan?

    geplaatst op
  • Met bronvermelding mag je alles van marketingfacts gebruiken ;-)

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.