Friezen willen domeinen in eigen taal

28 maart 2004, 15:02

Een berichtje in het Friesch Dagblad en een weergave daarvan op het internet hebben voor een hoop ergernis gezorgd: de Ried zou miljarden willen uitgeven alleen om accenten op Friestalige internetadressen mogelijk te maken. Dat is helemaal niet aan de orde.

De Ried heeft de SIDN, die in Nederland de verdeling van domeinnamen regelt, gevraagd om de nieuwe mogelijkheden die er nu gewoon zijn, ook voor het Fries beschikbaar te maken.

In een brief aan de SIDN stelt de Ried:

Geacht bestuur van de SIDN,

Onlangs waren er in de kranten berichten te lezen over de uitbreiding van de karakterset voor domeinnamen. Daarbij werd geregeld verwezen naar het belang daarvan voor een juiste weergave van Duitse en Franse woorden en namen.

Wij willen u graag onder de aandacht brengen dat ook binnen Nederland behoefte bestaat aan een uitbreiding van de karakterset van de domeinnamen. De tweede rijkstaal, het Fries, maakt, naast het ook in het Nederlands voorkomende trema op de e (?) tevens gebruik van accent circonflex en accent aigu en wel in de volgende verbindingen: ?, ?, ?, ?, ?. Op hoofdletters zijn dergelijke accenten minder gebruikelijk, maar zouden volgens de spellingsregels voor het Fries wel voor kunnen komen. De meeste domeinnamen, zo is volgens ons de praktijk, bestaan echter uit onderkastletters. Voorbeelden zijn www.fryslan.nl en www.afuk.nl die eigenlijk www.frysl?n.nl en www.af?k.nl zouden moeten zijn.

Als nationaalwerkende instelling heeft u niet alleen een verantwoordelijkheid voor de eerste, maar ook voor de tweede rijkstaal, al kunnen wij ons voorstellen dat vanuit het perspectief van Arnhem dat misschien aan uw aandacht ontsnapt was. Vandaar dat wij dat graag onder uw aandacht wilden brengen.

Wij rekenen erop dat u zich in de nationale en internationale discussie voor het belang van heel Nederland in zult zetten en zien een inhoudelijke reactie van u met belangstelling tegemoet.

Hoogachtend

drs. A.P. Versloot secretaris

Bron: Ried fan de Fryske Beweging

Categorie
Tags

1 Reactie

    media

    Om eerlijk te zijn begrijp ik de ophef (las het vanmorgen ook in de krant) hierover niet helemaal. Is het niet zo dat er vanuit verschillende landen (Duitsland, Zweden maar ook een aantal Aziatische landen) al wordt gewerkt aan het gebruik van bijzondere leestekens in domeinnamen?


    29 maart 2004 om 04:24

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!