Frank Meeuwsen (Incredible Adventure): “Door het internet kan ik mijn leven efficiënt inrichten”

13 augustus 2012, 09:30

Frank Meeuwsen blogt sinds 2001, onder andere bij Lifehacking. In 2010 bracht hij over de geschiedenis van bloggen een boek uit. Tevens is hij eigenaar van Incredible Adventure en geeft hij crossmediales aan studenten van de Hogeschool Utrecht. Al zijn bezigheden evenals de overeenkomsten ertussen en de rode draad erdoorheen komen in deze Top Names van Fast Moving Targets aan bod.

Op school leren slimmer te leren

Om te beginnen met het lesgeven. Meeuwsen doet dat binnen het Utrechtse Communicatie & Media Design (CMD), een opleiding op het snijvlak van communicatie, design en techniek.

Meeuwsen ziet daar dat de rol van de leraar kan veranderen. Immers, er komt steeds meer lesmateriaal digitaal beschikbaar, bijvoorbeeld in vorm van online tutorials. Daar wordt nu al educatief gebruik van gemaakt. Dus in plaats van zich te richten op het klassikaal overdragen van inhoud zouden docenten zich kunnen toeleggen op ‘dat wat overblijft’, individuele begeleiding van studenten en hen te leren om te leren.

Meeuwsen ziet dat digitalisering de komende 10 à 20 jaar een grote invloed gaat hebben op het onderwijs: “Ik denk bijvoorbeeld dat grote, gecentraliseerde scholen dan niet meer bestaan. Wellicht krijgen we dan onderwijs vanuit het bedrijfsleven, of gaan we terug naar het concept ‘ambachten’, waarbij we alleen nog maar competenties leren die voor een bepaalde ambacht -zoals ‘appmaken’- relevant zijn.

Ironischerwijs constateert Meeuwsen tegelijk dat er sinds de tijd dat hij zelf studeerde niet veel veranderd is: “Er staan meer laptops op tafel, de werkvormen zijn meer gericht op competenties, maar in essentie is het onderwijs hetzelfde gebleven: vier jaar lang moet je op tijden dat het jou niet uitkomt naar iemand luisteren.” Hoe hij zijn rol als docent ziet? “Niet negatief; ik vind het erg leuk om te doen.”

Op Lifehacking leren om slimmer te leven

Slimmer leren en slimmer werken zijn ook uitgangspunten van Lifehacking, een online platform dat publiceert in de driehoek van persoonlijke ontwikkeling, tijdmanagement en web 2.0. Meeuwsen is er medeverantwoordelijk voor. Hij schrijft er reeds vijf jaar artikelen over hoe je als opgroeiend mens zo efficiënt mogelijk kunt leven in de nieuwe digitale wereld. Daarnaast geeft Lifehacking gratis boeken uit en organiseert lezingen en workshops over de vaardigheden die benodigd zijn om de grote kennis- en netwerksamenleving in te zetten om zo jezelf persoonlijk te ontwikkelen. Van snelle digitale trucs tot grootmoeders tips over het verwijderen van pennenstrepen met theezakjes.

Om zo het leven op orde te hebben

Meeuwsen ziet inmiddels de rode draad door het bloggen, het adviseren, het ontwerpen en het lesgeven. Dat is het doel om het leven onder controle te krijgen en deze efficiënter in te richten. Daarbij is zijn drijfveer een persoonlijke: “Ik wil m’n leven op orde hebben. En dat kan nu want de middelen zijn er om onafhankelijkheid te zijn van grotere corporaties. Én er is het netwerk ‘internet’ waardoor iedereen met de rest van de wereld in contact kan staan en kennis kan delen.”

Erwin Blom (Wormer, 1961) is voormalig hoofd van de afdeling Digitaal van de VPRO en mede-oprichter van The Crowds, een bedrijf dat zich specialiseert in ’social media’ en 'Fast Moving Targets', een platform over innovatie op het gebied van media, technologie en communicatie.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!