Filters blokkeren ook gezondheidssites

12 december 2002, 07:46

Internetfilters blokkeren sites met informatie over seksueel overdraagbare ziektes en andere sites die aandacht gezondheid (bijv. )http://www.dokterdokter.nl).

Dat is de uitkomst van een onderzoek van de Kaiser Family Foundation, dat deze week in het tijdschrift van de American Medical Association wordt gepubliceerd.

Als de internetfilters op de meest restrictieve stand worden gezet – zoals veel Amerikaanse scholen en bibliotheken doen – dan is een kwart van alle gezondheidssites niet meer toegankelijk, zo bericht The Wall Street Journal. Van de internetpagina’s over veilige seks wordt maar liefst de helft geblokkeerd.

Volgens de onderzoekers is dat jammer, omdat veel tieners internet gebruiken om informatie over gezondheid en seksualiteit te verzamelen. “Veel tieners gaan niet naar hun dokters met seksuele vragen, omdat ze zich samen of zich zorgen maken over de vertrouwelijkheid. Voor hen is internet een belangrijke informatiebron”, aldus onderzoekster Caroline Richardson tegenover The Wall Street Journal.

De kritiek op internetfilters is allesbehalve nieuw. Vaak blijkt dat sites die als ‘ongewenst’ worden beschouwd (porno, racisme), toch worden doorgelaten, terwijl sites met bijvoorbeeld informatie over geslachtsziektes of homoseksualiteit door de filters onbereikbaar zijn.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!