Filters blokkeren ook gezondheidssites

Filters blokkeren ook gezondheidssites

Internetfilters blokkeren sites met informatie over seksueel overdraagbare ziektes en andere sites die aandacht gezondheid (bijv. )http://www.dokterdokter.nl).

Dat is de uitkomst van een onderzoek van de Kaiser Family Foundation, dat deze week in het tijdschrift van de American Medical Association wordt gepubliceerd.

Als de internetfilters op de meest restrictieve stand worden gezet - zoals veel Amerikaanse scholen en bibliotheken doen - dan is een kwart van alle gezondheidssites niet meer toegankelijk, zo bericht The Wall Street Journal. Van de internetpagina’s over veilige seks wordt maar liefst de helft geblokkeerd.

Volgens de onderzoekers is dat jammer, omdat veel tieners internet gebruiken om informatie over gezondheid en seksualiteit te verzamelen. “Veel tieners gaan niet naar hun dokters met seksuele vragen, omdat ze zich samen of zich zorgen maken over de vertrouwelijkheid. Voor hen is internet een belangrijke informatiebron”, aldus onderzoekster Caroline Richardson tegenover The Wall Street Journal.

De kritiek op internetfilters is allesbehalve nieuw. Vaak blijkt dat sites die als ‘ongewenst’ worden beschouwd (porno, racisme), toch worden doorgelaten, terwijl sites met bijvoorbeeld informatie over geslachtsziektes of homoseksualiteit door de filters onbereikbaar zijn.


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.