Eventverslag: ContentClub #CC05: De ROI van contentmarketing

Deli XL: 'ROI staat voor return on influence'

Eventverslag: ContentClub #CC05: De ROI van contentmarketing

De volgende Content Club staat alweer op de rol. Hoogste tijd dus voor een verslag van de 5de Club-avond van Content Club Nederland. Deze vijfde editie vond plaats bij locatiepartner Regardz Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle, want zoals beloofd: we zijn dit jaar on tour door Nederland! Het thema: de ROI van contentmarketing. Want wat levert contentmarketing nu op? Daarover waren de meningen verdeeld, bleek uit de bijdragen van Marco van Davenhorst van Deli XL, Annelies Houtzagers van KPN en Kees Klomp van True Ideas.

Videoregistraties zijn gemaakt door Crystal Park New Media, hier integraal te bekijken.  

Foodreporter van Deli XL

Marco van Davenhorst trapt af. De uitdaging van Bidvest Deli XL is om meer gevoel te creëren bij de producten uit hun speciale b2b webshop voor foodservices. “Een webshop waar nu zo’n 800 miljoen euro op jaarbasis doorheen gaat.” Contentmarketing helpt hierbij om kopers te enthousiasmeren. En dat is nodig. Want waar je als chefkok bij de Sligro binnenloopt om een biefstuk te voelen en van dichtbij te bekijken, kan dat bij een groothandel als Deli XL niet.

Het interactieve platform Foodreporter van Deli XL moet deze honger naar eten enigszins stillen. Met aanstekelijke horeca-verhalen. Marco van Davenhorst, social media marketeer bij Deli XL en hoofdredacteur bij Foodreporter, vertelt bevlogen over Foodreporter. Over wat het platform vanaf de start in 2010 tot nu voor Deli XL heeft opgeleverd. Davenhorst: “Het gaat ons nu niet meer om bereik, shares en andere cijfertjes, maar om invloed krijgen. ROI van content marketing staat voor mij dan ook voor return on influence". Bekijk de video van de Marco’s presentatie hier:

Netwerkcafe.tv van KPN

Annelies Houtzagers van KPN ontvouwt bij de Content Club voor het eerst – een primeur dus - de doelen, resultaten en learnings van de pilot Netwerkcafe.tv. Corporate communicatie binnen KPN zocht naar manieren om verhalen te vertellen zonder altijd afhankelijk te zijn van externe media. Netwerkcafe.tv werd het resultaat: een livestream van een professionele talkshow met anchor Humberto Tan, inclusief items van verslaggevers op locatie.

Een combinatie van sterke content en een relatie-event hosted by KPN. Relaties worden uitgenodigd om de uitzending live bij te wonen. Naderhand worden stukjes content in sappige contentsnacks gedistribueerd op verschillende platforms. Wat het oplevert? Relevant bereik! Het hele verhaal vind je hier:

De kritische kijk van Kees

Kees Klomp, strategy director van True Ideas, werd door moderators Cor Hospes en ondergetekende gevraagd om de avond af te sluiten met wat extra Food For Thoughts. Ofwel: een kritische noot op discipline, contentmarketing en natuurlijk het begrip ROI. Kees trapt direct scherp af: “Contentmarketing is voor velen gewoon reclame in een nieuw jasje: bedrijven blijven zenden en de focus ligt nog altijd op die snelle transacties.”

Maar dat levert dus geen duurzaam succes op. ROI gaat namelijk vooral om return on intention, aldus Kees. Om echt betekenisvol te zijn moet je als bedrijf de intentie hebben de leefwereld van mensen een beter te maken. Volgens Kees levert dat niet alleen waardevolle verhalen op, maar zal dit ook leiden tot betere bedrijfsresultaten. Laat je inspireren en bekijk de presentatie van Kees Klomp hier:

Krukjessessie

Content Club nr. 5 sloot af met de inmiddels geliefde CC-krukjessessie. Aan de hand van drie stellingen ging de zaal in discussie met de sprekers. ROI blijkt een begrip dat nog altijd veel vragen oproept. Want is de investering in content eigenlijk wel goed te vertalen naar effecten op hogere marketingdoelstellingen. En meten we hiervoor eigenlijk wel de zaken dit echt belangrijk zijn? De slotconclusie luidde: eigenlijk weet je pas of je investering zich terugbetaalt als je content daadwerkelijk gemist wordt als je deze niet maakt. Ofwel: bied je echt meerwaarde? Benieuwd naar de hele discussie? Kijk hier:

Kom naar #CC06! Thema: Content Curatie

Op donderdagavond 9 oktober staat #CC06 op het programma bij Regardz Planetarium Amsterdam met als thema ‘Content Curatie’. Met onder andere bijdragen van Adobe en 360 Magazine. Aanmelden is gratis en kan via de MeetUp van Content Club Nederland. Komen dus!

Het Content Club discussieplatform is te vinden op LinkedIn: Content Marketing NL.


DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.