Evaluatie van internetreclame gaat patroon van traditionele reclame volgen

9 juli 2003, 16:38

Sinds enige tijd wordt de effectiviteit van internetreclame niet langer gemeten in click-throughs of hits, maar op dezelfde manier als meer traditionele reclame. Ook online reclame die niet bewust bekeken wordt, kan namelijk de consument beinvloeden.

In de online reclame-industrie draait het niet langer om technologische hoogstandjes maar om werken aan het merkimago. Bovendien maakt effectiviteitsonderzoek per medium plaats voor `cross media optimization`. Uit diverse onderzoeken blijkt dat een kleine verhoging van het online budget ten koste van televisie een grote bijdrage levert aan de zichtbaarheid van een merk. Zo liet McDonald`s onderzoek doen naar het effect van internetreclame op een nieuwe productintroductie. Niet alleen was online reclame goedkoop vergeleken met televisie en radio, verhoging van het online budget ten koste van tv en radio bleek de effectiviteit van de hele campagne te verhogen. McDonald`s richtte zich met zijn reclame voor een nieuwe kipsandwich op de leeftijdsgroep 18 tot en met 49 jaar, maar bereikte via de televisie slechts 73% van deze doelgroep. De overige 27% ontging de tv-commercial en online bleek dit gat deels te kunnen vullen.

Bron:

Brandweek

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!