Eerste lezersvideo op NU.nl

3 november 2006, 11:41

Brand in Barneveld door lezers in beeld gebracht (Foto: René van de Rest)In een bedrijf aan de Nijverheidsweg in Barneveld is vanmorgen brand uitgebroken. Het gaat om het hoofdkantoor en het centrale magazijn van een woonwinkelketen. Tot zover weinig reden om dit nieuws te melden op Marketingfacts. Wel uniek is dat het desbetreffende bericht op NU.nl voor het eerst naast foto’s ook een video van een lezer heeft geplaatst. De maker van de video, Marco Jansen, brengt zichzelf en zijn mede weggebruikers in gevaar maar het levert aardige beelden op.

User Generated Content (UGC), daarover is deze week veel gesproken. Afgelopen dinsdag bijvoorbeeld tijdens het User Generated Content-seminar in Media Plaza of gisteren op het Reisseminar van Wegener in Amstelveen. Op beide seminars werd gesproken over initiatieven zoals Skoeps.nl, Wegener en NU.nl. Hoe lang nog voordat minimaal de helft van het nieuws afkomstig is van burgers?

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

13 Reacties

  Barry

  Goh, ruim vier minuten lang een rookpluim… gelukkig kan je ook vooruit spoelen… User Generated Content kan leuk zijn, maar introduceer het dan met een interessant filmpje…


  3 november 2006 om 12:40
  media

  Haha, ik wist dat deze reactie zou komen. Ik zat na een paar minuten ook te kijken van komt er nu nog wat.


  3 november 2006 om 12:49
  Reinout vd Lende

  Probeerde eigenlijk alleen de radio uitzending te volgen tijdens het kijken. Misschien ook wel een idee om geen beeld maar alleen geluidsfragmenten (radio spotjes dus) onder video fragmenten te zetten als commercial. Zou zo niet weten welke commercial onder deze beelden past.

  Anyways, Marco op jouw vraag hoe lang het duurt etc.. heb jij waarschijnlijk zelf het beste antwoord?


  3 november 2006 om 13:37
  Jochem van L.

  Nadeel van user generated content is dat de kwaliteit crap is (veel mensen kunnen misschien een aardige foto schieten, maar filmen vergt veel oefening en kennis. Laat staan dat de apparatuur fatsoenlijke beelden kan opleveren). Ook de inhoud is, zoals blijkt uit dit (en andere dingen) vaak minder.

  Toegevoegde waarde van deze content is, imo, dat het goedkoop is (maar de kwaliteit is vaak inherent) en dat het soms meer ‘insite’ info geeft (op Skoeps stond laatst een filmpje van iemand die het metro ongeval in Rome was). Oh, en dat het in sommige gevallen (zoals bij Skoeps) super up-to-date is.


  3 november 2006 om 13:47
  Barry

  @Reinout: wat dacht je van ‘Even Apeldoorn bellen’?


  3 november 2006 om 14:09
  jeroenmirck

  De kwaliteit mag dan vaak crap zijn, maar stel je toch eens voor dat iemand een filmpje had gemaakt van Mohammed B. die insteekt op Theo van Gogh, dan was dat de hele wereld over gegaan. Hoe slecht de beeldkwaliteit ook zou zijn geweest.


  3 november 2006 om 14:10
  media

  Jeroen, sterker nog, de foto (gemaakt met een mobiele telefoon met camera) van Theo van Gogh is de hele wereld rondgegaan. Ondanks het feit dat het een slechte foto betrof. Soms gaat het niet om de kwaliteit maar om het feit dat je uberhaupt beeldmateriaal hebt.


  3 november 2006 om 14:14
  Jochem van L.

  @Jeroen Mirck: Inderdaad één van de voordelen die ik noem (de insite info, of hoe men dat ook mag noemen en het feit dat het enorm up-to-date kan zijn). Maar veel content op nieuws pagina’s is geen groot nieuws maar is nog ‘draagzaam’ door goed journalistiek werk. Iets wat gebruikers vaak niet doen, waardoor het echt een daverend interessant stukje content moet zijn wil het waarde toevoegen.


  3 november 2006 om 14:15
  jeroenmirck

  Die foto had ik ook in gedachten toen ik dit schreef. Maar een video heeft natuurlijk tien keer zoveel impact.


  3 november 2006 om 14:18
  Steven

  Aardig beeldmateriaal. Als de maker het naar http://www.skoeps.nl had geMMSt/upgeload, dan had hij er wellicht wat aan kunnen verdienen. Als SKOEPS het kan verkopen aan andere media, dan krijgt de maker namelijk de helft. Toch aardig voor zo’n filmpje. Helemaal leuk als je net die ene gebeurtenis hebt gefilmd dat de vervolgens de wereldbol rondgaat.


  3 november 2006 om 14:28
  Annet

  @Jochem van L.

  Wat een onzin Jochem, genoeg content op Revver, YouTube etc wat het tegendeel bewijst. En er is altijd nog een redactie bij sites als Nu.nl die de kwaliteitsnorm bepaalt.

  Wellicht een interessant discussiepunt, of inhoud van user generated content gelijkwaardig is aan de gevestigde media qua vorm en inhoud. De Volkskrantblog vind ik een goed voorbeeld van kwalitatief hoge civiele bijdragen.


  3 november 2006 om 14:30
  Marijn Eijsink

  Niets toevoegend eigenlijk zulke filmpjes.

  Denk dat UGC als toegevoegde waarde of als substituut van echte journalistiek (Skoeps) sowieso nog in de kinderschoenen staat. Als het in de toekomst zijn plek weet te vinden, dan kan het wellicht nuttig zijn.


  3 november 2006 om 15:09
  Bob

  @Steven: nu.nl kent ook een 50-50 verdeling van opbrengsten, net als Skoeps.


  30 januari 2007 om 12:10

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!