Eerlijk gaat het snelst

Eerlijk gaat het snelst

Het consumentengedrag van de huidige generatie 18-24 jarigen en de manier waarop ze met reclame omgaan is een breuk met dat van hun voorgangers. Jongeren prikken moeiteloos door reclames die gebaseerd zijn op een bepaalde lifestyle of doelgroep. Deze luchtkastelen hebben bij hen geen effect of wekken zelfs irritatie op. Merken die vanuit zichzelf op een duidelijke en eerlijke manier communiceren, blijken meer succesvol.

Silvia van Hooft, winnares van de INHOLLAND School of Communication & Media Scriptieprijs 2004 en junior strateeg bij S-W-H, deed onderzoek naar de verschillen in merkbeleving van jongeren uit de generaties geboren tussen 1955-70, 1970-80 en 1980-heden.

image

Gen-X
De jongeren die begin jaren tachtig tussen 18 en 24 jaar waren, gedroegen zich als consument onzeker, maar wel ambitieus. Ondanks de slechte economie wilden ze wel allemaal in die dure Levi?s spijkerbroek lopen en een echte Rubik?s Cube hebben.

Gen-Y
Jongeren uit de jaren tachtig wisten niet meer zo goed wie ze waren en gingen naarstig op zoek naar hun identiteit. Merken werden gepositioneerd met waarden die aansloten bij een bepaalde (ideale) leefwereld. Een Levi?s spijkerbroek werd niet meer gekocht vanwege de duurzaamheid, maar vanwege de waardenassociaties die het merk opriep bij de consument.

I-Gen
In de jaren negentig waren jongeren van 18-24 jaar niet langer direct gevoelig voor merken die met behulp van een gedachtegoed een bepaalde (ideale) leefwereld representeerden. Jongeren baseerden hun identiteit grotendeels op de subcultuur waar zij deel van uitmaakten.
Een ?gabber? vertoonde zich niet in een t-shirt van Ralph Lauren.

Marketingzintuig
De beginjaren van het nieuwe millennium worden gekenmerkt door steeds assertiever wordende consumenten. Ze beseffen, in tegenstelling tot hun voorgangers, het doel van marketing en dat ze daar door te be?nvloeden zijn. Jongeren hebben niet langer behoefte aan een campagne waarin het ideaalbeeld van een bepaalde levensstijl of groep wordt geschetst.  Merken zijn, in de ogen van de huidige generatie jongeren, vooral een symbool van zichzelf. Dit betekent niet dat campagnes het effectiefst zijn wanneer ze alleen een verhaal vertellen over functionele producteigenschappen. Jongeren zijn gevoelig voor dat verhaal in een mooie omlijsting.

Bron: Tijdschrift voor Marketing (pdf).


Geplaatst in

DelenEr zijn 1 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.