Een Google Drive-document met álle trendrapporten voor 2024

AI. AI. AI. AI…We kunnen er niet omheen. Maar gelukkig ook ander nieuws zoals het 'vreemde internet' en een persoonlijke noot in deze Week van Koot.

11 december 2023, 14:45 3043 x gelezen

Stel je voor dat je rond het jaar 2000 tegen mensen had gezegd dat over twintig jaar miljoenen mensen goede vrienden hebben die ze nog nooit persoonlijk hebben ontmoet. Omdat we zelf een onderdeel zijn van die verandering zien we de verandering niet meer zo scherp. We zijn nog lang niet klaar met de vernieuwingen als: Pixar voor iedereen, AI-vrienden, Gepersonaliseerde advertenties en Pseudonimiteit. Net zoals het in de jaren negentig onmogelijk was om de toepassing uit 2000 aan iemand uit te leggen zal dat waarschijnlijk ook voor de hierboven beschreven concepten van toepassing zijn. Toch handig om je er vast in te verdiepen.

#1 Gemini

Het was weer een indrukwekkende week. Waren we net bekomen van de perikelen rondom OpenAI en Sam Altman verschoof deze week alle aandacht naar Google en de introductie van hun versie van ChatGPT namelijk Gemini. En wellicht is de vergelijking met ChatGPT niet helemaal goed gekozen omdat Gemini zo op het eerste oog in staat is om meer toepassingen te gebruiken dan ChatGPT. Gemini is gebouwd om multimodaal te zijn, wat betekent dat het verschillende soorten informatie, waaronder tekst, computercode, audio, beeld en video, kan generaliseren en naadloos kan begrijpen, bedienen en combineren. Er komen drie versies van Gemini beschikbaar, “pro”, “Nano” en “Ultra”. De ‘Pro’ variant is vanaf volgende week te gebruiken voor consumenten via Google’s chatbot Bard. Vooralsnog alleen in het Engels. Deze versie zou overigens beter zijn dan de gratis versie van ChatGPT (GPT 3.5) die sinds vorig jaar november beschikbaar is. Het is best aardig om de introductie video van Gemini nog even te bekijken. Dan heb je een goed beeld bij de mogelijke toepassingen. Duurt een half uurtje maar dan ben je ook helemaal bij. En dat ook Google het niet zo nauw neemt met de waarheid is inmiddels ook weer duidelijk geworden. De demo die Google heeft vervaardigd laat de toepassingen iets mooier zien dan in de werkelijkheid nu mogelijk is. Mooi voorbeeld dat het steeds lastiger is om weg te komen met fake nieuws omdat er gelukkig altijd mensen wakker zijn. Wil je weten wat er allemaal niet klopt is dit een mooi verhaal van TechCrunch.

#2 Q*

Naast Gemini was er, zoals gezegd, nog een zaak die heel veel aandacht vroeg. De soap rondom Sam Altman, de OpenAI CEO. Het online portal “The Information” meldde dat OpenAI een technische doorbraak had bereikt die het mogelijk zou maken “veel krachtigere modellen voor kunstmatige intelligentie te ontwikkelen.” Met de naam Q* (uitgesproken als ‘Q star’) was het nieuwe model ‘in staat wiskundige problemen op te lossen die het nog niet eerder had gezien’. De Tech wereld bracht deze veronderstelde doorbraak in verband met het besluit van het bestuur om Altman te ontslaan. Verschillende medewerkers van OpenAI hadden het bestuur van OpenAI een brief gestuurd “waarin ze waarschuwden voor een krachtige doorbraak van kunstmatige intelligentie waarvan zij zeiden dat deze de mensheid zou kunnen bedreigen.” Best spannend toch? Dus ging Timothy Lee op onderzoek uit. Wat is er nu wel en niet waar in relatie tot “Q*” en de mogelijke doorbrak van AI.  Lees hier zijn verslag waarin hij schrijft dat hij sceptisch is dat Q* (wat het ook is) de cruciale doorbraak is die zal leiden tot kunstmatige algemene intelligentie. Hij denkt zeker niet dat het een bedreiging voor de mensheid is. Maar het zou een belangrijke stap kunnen zijn in de richting van een AI met algemeen redeneervermogen. De aflevering van 5 december van de Podcast “Poki” (door Alexander Klöpping en Wietse Hage) geeft je ook nog allemaal mooie achtergronden en inzichten over “Q*”. Waar of niet waar, een ding is wel heel erg duidelijk. De impact van AI op ons vakgebied wordt steeds groter. En wellicht kunnen we nu zelfs nog niet eens inschatten wat de werkelijke effecten gaan worden. Maar de contouren van de film “Her” komen wel steeds meer in beeld. En daarmee verdwijnt het oh zo vertrouwde “zender -> ontvanger model” steeds meer uit beeld. Dus uitgevers die voor hun continuïteit afhankelijk zijn van advertentie-inkomsten zou ik aanraden om ook eens naar andere businessmodellen te kijken.

#3 Stable Diffusion Turbo

Een mooi voorbeeld van de snelheid waarmee nieuwe toepassingen verschijnen is deze turbo uitvoering van Stable Diffusion. Als je het volledig wilt gebruiken heb je een abonnement nodig maar de eerste try-outs zijn gratis. Wat is het idee? De meeste beeldgeneratoren nemen hun tijd als je ze via een prompt een opdracht geeft. Zeker de gratis versies. Maar deze turbo uitvoering begint zodra je de eerste woorden voor de prompt hebt getypt. En past het beeld dan steeds aan op basis van de woorden die je toevoegt. Werkelijk verbluffend. Probeer het maar eens zou ik zeggen.

#4 AI in een Boek

De Nederlandse uitgeverij Maven Publishing lanceert in samenwerking met Typetone: AI-boeken. Deze boeken zijn niet geschreven door een AI, maar verrijkt mét een AI. Als lezer kan je rechtstreeks met het boek chatten en persoonlijke vragen stellen. Het AI-boek geeft gelijk een relevant antwoord. AI-boeken zijn te gebruiken via WhatsApp. Je hoeft niets te installeren: je voegt een AI-boek toe als contact, betaalt via een linkje en voilà, je kan gelijk beginnen met chatten. Ik denk dan meteen dat deze vorm ook gebruikt kan worden voor alle mogelijke informatie vanuit de overheid en bedrijven. Je maakt een e-boek en zorgt er vervolgens voor dat het ook beschikbaar is met de AI toepassing.

 

#5 Hoe vreemd wordt het internet?

Stel je voor dat je rond het jaar 2000 tegen mensen had gezegd dat over twintig jaar miljoenen mensen goede vrienden hebben die ze nog nooit persoonlijk hebben ontmoet. Mensen livestreamen naar miljoenen mensen via identiteit verduisterende anime-persoonlijkheden. Digitale kunst, traceerbaar in een digitaal grootboek voor miljoenen wordt verkocht. Omdat we zelf een onderdeel zijn van die verandering zien we de verandering niet meer zo scherp. Volgens Rex Woodbury zijn we nog lang niet klaar met de vernieuwingen. Hij heeft getracht een overzicht te maken van wat er allemaal nog op ons afkomt in de komende tijd. Denk dan bijvoorbeeld aan toepassingen als: Pixar voor iedereen, AI-vrienden, Gepersonaliseerde advertenties en Pseudonimiteit. Net zoals het in de jaren negentig onmogelijk was om de toepassing uit 2000 aan iemand uit te leggen zal dat waarschijnlijk ook voor de hierboven beschreven concepten van toepassing zijn. Maar toch handig om je er vast even in te verdiepen.

#6 2023 op TikTok

We naderen weer het eind van het jaar. En dan weet je wat er gaat gebeuren; de lijstjes komen er weer aan. De meeste mensen zullen TikTok bekijken vanuit de “For You’”pagina. Maar dan mis je misschien de grote trends en de knallers die wereldwijd de meeste views opleveren. Van feilloze recepten tot grappige sketches, throwback-tracks en bloeiende kleine bedrijven. Het is dus weer de tijd van het jaar voor het TikTok jaaroverzicht. Sit back en watch.

#7 Big Ideas in Tech

Slimme energienetwerken. Programmeerbare medicijnen. Voice-first begeleidende apps. Computervisie voor het detecteren van misdaden. Bij a16z hebben ze de partners gevraagd een voorbeeld te geven van één groot idee waarvan zij denken dat het de innovatie in 2024 zal stimuleren. Dus hier een mooi verslag van 40 mogelijk disruptieve technologieën.

#8 ALLE trends rapporten!

En alsof dat nog niet genoeg is volgt hier de klapper van de week. Een Google Drive document met daarin alle trendrapporten voor 2024. Duizenden uren talent samengevat op één pagina. Alle trendrapporten van de grote consultancies, bureaus, adviesclubjes, trendwatchers en ga zo maar door. Goud dus voor de researcher.

#9 Steven van Belleghem Customer Experience trends 2024

En als laatste rijtje de voorspellingen van Steven van Belleghem met de 10 game-changing Customer Experience trends voor 2024. Lekker in een video met duidelijke voorbeelden. Trends als: “The era of search”, “Personalization at scale”, “Effective empathy” en “When HR meets CX”.

#10 War Ends Today

Dit is een Nieuwsbrief over vakgerelateerde zaken. 10 onderwerpen over van alles en nog wat, mits er maar een connectie is met het vakgebied van marketing of communicatie. Het is dus vooral niet mijn bedoeling om hier een persoonlijke mening te geven over zaken die niets met het vakgebied te maken hebben. Maar toch schuurt het soms. Als ik tussen de recensies van de Kerstcommercials en de foto’s van de awardfestivals de beelden uit Gaza zie wordt alles relatief. Voel ik de pijn, het verdriet en de onmacht. En besef ik tegelijkertijd dat een item in deze Nieuwsbrief niet het verschil gaat maken. Maar soms is klein het nieuwe groot. En dus sluit ik deze Nieuwsbrief af met een prachtig initiatief van “Kane” en “Save the Children”. Draai het maar vaak op Spotify want dan komt de opbrengst geheel ten goede aan de kinderen in Gaza en de Westelijke Jordaanoever voor onderdak, medische zorg, voedselhulp, schoon water, en mentale steun.

 

 

Co-auteur van het handboek 'Marketingcommunicatie in 14 stappen'. PIM studieboek van het jaar in 2018. Columnist voor Adformatie. Docent bij SRM en NIMA. Publiek spreker over Marketingcommunicatie alsmede trends en ontwikkelingen in het Marketingcommunicatie en communicatielandschap. Consultant voor diverse organisaties.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!