E-mailmarketing is geen ‘one size fits all’-oplossing

6 oktober 2014, 11:35

Luisteren naar je klanten en websitebezoekers en de dialoog aangaan. Dat was wat duidelijk naar voren kwam tijdens de Copernica Summit 2014. Nu is het al vrij bekend dat je dit moet doen, maar op de Summit presenteerden sprekers enkele vernieuwende inzichten en tools die je daar bij helpen.

Drag & drop en open source

Ook dit jaar streek het Copernica-event neer in het Media Plaza. De ruim 600 aanwezigen zagen hoe ISM eCompany voor de tweede keer op rij Copernica Partner of the Year en Qamel beste nieuwkomer werden. Ook liet Emiel Bruijntjes, CTO van het Copernica, de nieuwste ontwikkelingen van hun marketingsoftware zien. Zo lanceerde het bedrijf een nieuwe drag & drop-editor, heeft de eigen software overgezet op MailerQ, een zogeheten mailtransferagent die e-mails op zeer hoge snelheid verzendt, en komt het met een nieuwe Magento-plugin die bijvoorbeeld verlatenwinkelwagen-campagnes met een klik klaar zet.

De CTO sprak verder over hoe het bedrijf via de programmeurcommunity GitHub ook aan verschillende open-source-projecten werkt. “Deze projecten ontstaan doordat wij bepaalde maatoplossingen nodig hebben tijdens het ontwikkelen van onze software,” vertelt Bruijntjes. “In sommige gevallen gaat het om zaken die ook voor andere ontwikkelaars interessant zijn.” Hij gaf als voorbeeld het populairste project PHP-CPP, waarmee programmeurs op een gemakkelijke wijze PHP en C++ combineren.

Automatische segmentatie en persoonlijke aanbevelingen

“Interessant waren de presentaties van de tools van Pleisty en IQNOMY, die het gedrag van de websitebezoeker verzamelen en aan de hand van algoritmes de bezoeker segmenteren of relevante productaanbiedingen bieden.

Zo zorgden de algoritmes van Pleisty voor 17 procent omzetverhoging bij Wijnvoordeel en 5 procent meer kliks door de persoonlijke productaanbevelingen. De tool van IQNOMY liet zien hoe zij aan de hand van websitegedrag bezoekers indelen in verschillende typen shoppers, zoals een koopjesjager of onderzoeker. Op basis daarvan kan men relevante e-mails sturen en de conversatie aangaan op basis van de betrokkenheid van de klant.

Eerst geven om te kunnen nemen

Jurjen Jongejan van ISM eCompany, dat voor het tweede jaar op rij Copernica Partner of the Year werd, reikte webwinkeliers enkele handige tips aan voor het opsporen van obstakels bij het aankoopproces, zoals usability-onderzoeken met behulp van eyetracking en a/b-testen. Eenmaal klant is het een kwestie van behouden met automatische mail- en heractivatiecampagnes, zoals Body & Fit dat doet, of het belonen van loyaliteit zoals Van der Valk Exclusief.

Zo liet Van der Valk nieuwsbriefabonnees de uitslagen van het Nederlands elftal op het WK voorspellen. Deed je mee met de voorspelling, dan kreeg je altijd 5 euro korting op je hotelkamer bij je eerste deelname. En met succes: ruim 4.700 nieuwe ValkAccounts om te kunnen boeken werden er aangemaakt, wat resulteerde in meer dan 400 extra gasten en 10 procent extra omzet.

Body & Fit bood een persoonlijk Slankplan waarmee men gemiddeld 5 tot 10 kilogram kon afvallen in 12 weken. Deze campagne zorgde voor bijna 27.000 nieuwe opt-ins, die resulteerden in meer dan 5.000 orders. In beide gevallen komt dus sterk naar voren dat je eerst moet geven om te kunnen nemen.

Durf te vragen

Patrick van Wattum gaf als tip dat je ook moet vragen aan je nieuwsbriefabonnees wat zij interessant vinden en daar je content op aanpassen. Want als iemand zich aanmeldt voor de nieuwsbrief van je reisorganisatie, weet je niet of deze persoon van zonvakanties houdt of juist van actieve vakanties. Door deze vragen in je nieuwsbrief te plaatsen, kun je de interactie met je klant vergroten en daarnaast de content meer op hen aanpassen.

Beste nieuwkomer Bert-Jan van Rein van Qamel ging dieper op deze nieuwsbriefinteractie in door scores toe te kennen aan de interacties, oftewel lead scoring. Hoe meer interactie er is, hoe warmer de lead en hoe interessanter het is voor een salesafdeling om deze persoon te bellen. Dat werkt het beste wanneer je een serie e-mails opstelt die op basis van triggers mensen verder de salesfunnel intrekt. Dat kan al leiden tot 108 procent meer interactie en branding en 20 procent meer afspraken uit leads.

Van one size fits all naar persoonlijke mailing

De dag werd afgesloten met presentaties van Webprint en Technische Unie. Bas ten Kate van Webprint vertelde hoe het ‘wow-gevoel’ centraal staat bij het bedrijf en hoe zij dat hun klanten willen meegeven. Met miljoenen mailberichten die Webprint per jaar verzendt en die steeds in opzet en inhoud worden aangepast, wil het op Europees niveau groeien, bijvoorbeeld met cross- & upselling. Koopt iemand een tuinposter zonder elastieken, dan stuurt het bedrijf een mailing met de vraag of hij niet iets is vergeten.

De Technische Unie sloot af met een verhaal over hoe zij van ‘one size fits all’-e-mailings zijn overgestapt naar persoonlijke mailings. Dat is best lastig als bedrijf met zeven verschillende klantgroepen en een zeer groot aantal productcategorieën. Op basis van klantgroepen past Technische Unie e-mailings aan. Zo is een zzp’er gevoelig voor aanbiedingen, terwijl een groot installateurbedrijf werkt op basis van bestek. Voor die laatste groep werken aanbiedingen dan ook niet. Wat wel werkt, is interessante content waarmee de betrokkenheid bij het bedrijf wordt verhoogd.

Presentaties

Summit gemist? De sfeer en energie zijn helaas niet te downloaden, de informatie nog wel, want alle presentaties zijn terug te vinden op de website van Copernica.

Sanne Roeling
Online projectmarketeer bij Sizigy

Is net zo graag online als offline. Wil jou verbeteren op taalgebied. Verdoet haar tijd op Twitter en Instagram. Crazy cat lady in hart en nieren.

Categorie

3 Reacties

  Anwar

  Automatische segmentatie binnen emaillijsten is inderdaad ongelofelijk waardevol. Ik ben zelf pas recent via bepaalde variabelen gaan bijhouden, waar bezoekers zich op m’n websites hebben ingeschreven.

  Naast dat dit een heel interessant beeld geeft kan ik nu veel makkelijker inspelen op de mogelijke interesses van de bezoeker.

  Geloof je trouwens in autoresponders die staan ingesteld voor specifieke emaillijsten die al gesegmenteerd zijn?


  7 oktober 2014 om 10:27
  michaellinthorst

  Dag Anwar,

  Het hangt er natuurlijk vanaf wie je doelgroep is, welke producten je biedt en op welke manier de doelgroep is verbonden aan je bedrijf.

  Autoresponders kunnen werken als je de geïnteresseerden, net als Qamel dat doet, een serie van e-mails toestuurt waarmee je de actieve belangstelling van een recente nieuwsbriefinschrijver warm houdt. Stel dat je namelijk in een lage frequentie nieuwsbrieven verstuurt, dan ontvangen de inschrijvers toch nog content van je. Je zou bijvoorbeeld een serie van 3 tot 6 e-mails kunnen inzetten waarmee je een geïnteresseerde langzaam omzet naar een koper.

  Uiteindelijk zorg je ervoor dat deze personen na 6 maanden gaan meelopen met de reguliere nieuwsbrieven.


  7 oktober 2014 om 13:08
  Dylan

  Hi Sanne, leuke post! Zie hem helaas nu pas, maar de resultaten van het Slankplan waren inderdaad super!

  Wij zijn steeds meer aan het kijken hoe dit het beste werkt, maar één ding is zeker en dat is dat automatisering veel oplevert voor zowel een grotere database als efficiënter omgaan met je data en datacorrectheid.


  19 januari 2015 om 08:14

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!