Dutch Bloggies: 9 weinigzeggende prijzen voor GeenStijl

Dutch Bloggies: 9 weinigzeggende prijzen voor GeenStijl
, Dimmle
@andersfloor

Ze kwamen niet, ze zagen niet, ze overwonnen wel. GeenStijl verzilverde op de Dutch Bloggies Awards alle 9 nominaties van de publieksjury - waaronder die voor beste weblog - en sleepte bovendien ook de vakjury-prijs voor beste weblog in de wacht. Het werd helaas een overwinning met weinig franje. Bij de stemmethode van de publieksjury was namelijk niet de kwaliteit, maar het aantal aanhangers de doorslaggevende factor. In tegenstelling tot wat het ANP/Planet Internet meldt, was slechts ??n van de 10 prijzen die GeenStijl binnenhaalde, toegekend door een vakjury. (edit: ook nu.nl heeft het niet begrepen).

De uitreiking van de awards mondde daardoor goeddeels uit op een deceptie. Slechte verliezers kun je de aanwezigen niet noemen. Vrijwel iedereen - ook alle aanwezigen van Marketingfacts - was namelijk van mening dat GeenStijl op basis van kwaliteit en inhoud zonder meer recht had op een groot aantal titels. Niet voor niets bestempelde ook de vakjury het weblog tot “beste weblog”. Nu heeft het weblog 9 prijzen die weinig te maken hebben met kwaliteit, maar alles met de geslaagde campagne (2). De constatering dat de uitslag weinig inhoudelijk van aard was, was een teleurstelling voor de organisatie en de aanwezigen, en maakt de winst van GeenStijl minder mooi dan waar het tegendraadse weblog recht op heeft.

De Dutch Bloggies, die dit jaar voor de tweede

vijfde keer werd gehouden (vorig jaar sleepte GeenStijl overigens eveneens de meeste prijzen in de wacht) kende een nominatieronde waarin iedereen zijn nominaties voor de 17 verschillende categorie?n kon aandragen. Een random geselecteerde jury van 100 personen heeft vervolgens de 10 meest genoemde weblogs per categorie teruggebracht tot een shortlist van 3 weblogs, waarom het publiek vervolgens mocht stemmen. Een vakjury boog zich daarnaast over 3 aparte awards, onder andere voor het best geschreven weblog en het beste weblog van 2005.

De uitslag
(onder voorbehoud)

Publieksjury:
Beste weblog: GeenStijl
Best company weblog: QuoteNet
Best geschreven weblog: GeenStijl
Best vormgegeven weblog: GeenStijl
Beste collectieve weblog: GeenStijl
Beste fotolog/moblog: MobLog.nl
Beste kunst & cultuur weblog: zeekomkommer.nl
Beste muziek weblog: Retecool.com/luister.php
Beste nieuws weblog:GeenStijl
Beste politieke weblog: GeenStijl
Beste techblog: DutchCowboys.nl
Beste web-log: DeSteenenAugurk.web-log.nl
Lifetime award: Mijnkopthee.nl
Meest humoristische weblog: GeenStijl
Meest originele weblog: GeenStijl
Nieuwkomer van het jaar: Hersenscheet.com
Weblogbullie 2005: GeenStijl

Vakjury:
Best geschreven weblog: Vandenb.com
Best vormgegeven weblog: Maanisch.com
Beste weblog: GeenStijl

GeenStijl was bij de uitreiking de grote afwezige, en kon daardoor de awards - gouden muizen - niet in ontvangst nemen. De tafel met de prijzen kreeg daardoor gaandeweg last van een “muis over effect”.

Felicitaties
Omdat ook alle aanwezigen van Marketingfacts van mening zijn dat GeenStijl ook op basis van kwaliteit met recht de grote winnaar had mogen/moeten zijn, feliciteren wij internetfeuilleton welgemeend met de overwinning. Ook complimenten naar QuoteNet, die Marketingfacts in de categorie Business Blogs de loef af stak en tevens, geheel in traditie, tot hilariteit van de aanwezigen de opgestelde beamer van tafel wist te knikkeren. Uiteraard feliciteren we ook onze collega’s van Dutchcowboys met hun Dutch Bloggie Award!

We zijn benieuwd naar de opzet van de Awards voor volgend jaar. Dat de huidige verkiezingsprocedure niet het gewenste resultaat had was ook de organisatie duidelijk, en zowel voor de Dutch Bloggie Award zelf als voor alle (publieks)winnaars zou een inhoudelijker beoordeling aanzienlijk meer glans geven aan de awards. Desalniettemin complimenten voor de verder uitstekende organisatie, waarvoor onder andere mede-MF-weblogger Frank Meeuwsen - ook bekend van Frank-ly verantwoordelijk was.

Toevoeging:
De voorspellingen die afgelopen zondag reeds de rondte deden op Baviaan.net kwamen feilloos uit.

image
De awards

image
Henk de Hooge van DutchCowboys neemt prijs in ontvangst

image
Quote, beste corporate blog

Foto’s: Frank Janssen (Frankwatching.com)


Geplaatst in

DelenEr zijn 20 reacties op dit artikel

 • Over twee jaar heeft niemand het meer over Dutch Bloggies (om eens een krachtig citaat van iemand te herformuleren) als men niet grondig de opzet wijzigt. Geen Stijl verdient één of meerdere dutch bloggies awards dat staat buiten kijf en ik gun ze dat zeer zeker, maar een uitslag als deze doet geen recht aan de kwaliteit van vele andere weblogs in Nederland en geeft naar mijn mening een vertekend beeld.

  geplaatst op
 • Jammer dat marketingfacts de nominatie voor beste company weblog niet heeft kunnen omzetten in een prijs. Daarbij hadden jullie overigens geen 'last' van Geen Stijl. Volgend jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen?

  geplaatst op
 • ik kan me niets voorstellen dat Maanisch beter vormgegeven is dan geenstijl of vandenb.com. sterker in vind de layout van maanisch ronduit slecht en helemaal als ik dan kijk dat het een vakjury is.

  geplaatst op
 • Waar de opzet van Dutch Bloggies ooit bedoeld was om het fenomeen blogs van zoveel mogelijk kanten te bekijken en te belonen, stel ik vast dat dat op deze manier niet meer lukt.

  Een eerste punt van kritiek is wat mij betreft dat het gekozen beoordelingssysteem leidt tot een soort grootste gemene deler effect waarbij de grootste (lees: bekendste) blog er met het merendeel van de prijzen vandoor kan gaan. Ik had zelf bij het stemmen vooraf af en toe de neiging om te stemmen zonder dat ik alle weblogs in een categorie kende. Een stem die dan dus per definitie naar een "bekende" weblog gaat. Ik heb de indruk dat veel stemmers voor het bekende werk hebben gekozen en niet altijd de moeite hebben genomen om ook de onbekende weblogs te bezoeken. Geen stijl, inderdaad.

  Een tweede kritiekpunt heeft betrekking op de categorie-indeling. Deze riep vooraf al de nodige vragen op. Vanmiddag bleek de gekozen indeling soms tot verrassende competities (of juist het onbreken ervan!) te leiden. DutchCowboys in een competitie met annevankesteren.nl voor de beste techblog. En Quotenet verslaat Marketingfacts en Frank-ly als beste company weblog. Wat is een techblog, wat is een company weblog en wie beconcurreert er day-to-day nou wie. Ik had zo graag de directe competitie Marketingfacts, Dutchcowboys en Frank-ly gezien. En moet je Quotenet niet gewoon afzetten tegen weblogs van bijvoorbeeld de kranten en tijdschriften? In elk geval blij dat in elk geval een van de businessblog pioniers, Dutchcowboys, nog in de prijzen is gevallen (proficiat collega's!).

  De Nederlandse Blogosfeer is duidelijk een maatje groter aan het worden. Dat gaat sneller dan verwacht en dat heeft ook de Dutch Bloggies dit jaar enigszins verrast. Gelukkig was er ook zelfkritiek en dat - in combinatie met de verder uitstekende organisatie van het evenement - geeft me voldoende vertrouwen dat men zich herpakt en men als herboren uit deze strijd tevoorschijn kan komen.

  O ja, dan ook graag voorkomen dat 6 dagen voor het ultieme moment een groot deel van de uitslag al bij een van de collegablogs te lezen is (Baviaan.net ).

  Al met al genoeg werk aan de winkel dus, want we willen "ons" bloggersfeest natuurlijk voor geen goud missen!

  geplaatst op
 • Een regelrechte FARCE.
  Dat was het. Dat niemand van MF dit openlijk durft te schrijven tekent de 'we nemen elkaar zo serieus cultuur' van webloggers.
  Ik was in de prettige veronderstelling dat MF een kritisch karakter heeft...maar nee: niets dan goede verliezers teksten. MF mag toch gewoon een kritisch verliezer zijn na zo'n lachertje van de organisatie? MF lijkt wel een politiek weblog vandaag.
  En dat terwijl de winnaars niet eens komen kijken!!

  Dan mijn reactie na mijn pilletje:
  Als onafhankelijke aanschouwer ben het volledig eens met de opmerkingen van Frank. De definitie van de categorieën rammelt inderdaad aan alle kanten.
  Kinderziekte wellicht, maar toch.

  Hierdoor hebben onder andere ondergetekende bij de selectie van de uiteindelijke shortlist een lastige opgave gehad.
  Zo vond en vind ik bijvoorbeeld de journalistieke waarde van een nieuwsblog belangrijk, en niet alleen het bereik.
  Of prijzen als 'best geschreven' weblog...wat betekent dit?
  Ik kon er niet mee uit de voeten.
  Net als bij de prijs voor GS bij categorie 'politiek weblog'.
  Ook grappig.
  Hehehe, is immers de meest voorkomende reactie op berichten op GS.

  Niet GeenStijl heeft concurrentie nodig zoals ze zelf roepen.
  Deze Prijs en organisatie heeft een serieuze concurrent nodig!

  geplaatst op
 • Het zit je nogal hoog he Evert Jan. Is het je trouwens nog gelukt om in contact te treden met mijn gewaardeerde collega Hoxha...

  geplaatst op
 • Mijn vragen zijn al beantwoord door jullie redactie :
  (en ik heb nog wel zo'n mooie vriendin!)


  Beste,

  GeenStijl kent een zekere positieve grondhouding tov. heameaux, vanwege roze. Maar de redactie, waar de heer Ambroos tot voor kort deel van uitmaakte, is alleen geinteresseerd in feauteaux van meisjes niet in ongevraagde contacten. Globale informatieaanvragen zoals de uwe zijn al helemaal niet welkom. Show us the money!

  Groeten,
  Redactie

  geplaatst op
 • Gisteren na afloop van Dutchbloggies elders nog een feestje bezocht. Vanmorgen, nog steeds in een ietwat benevelde situatie, de reacties hier en op andere blogs gelezen. Tsja, wat moet ik daar nog aan toevoegen. Met alle respect voor het werk dat de organisatie ongetwijfeld heeft gestoken in de voorbereiding, de uiteindelijke uitreiking was een farce.

  Toch wil ik alle winnaars feliciteren met hun award. De meesten hebben het absoluut verdiend en wat is er mooier dan dat al je inspanningen (en voor velen is dat niet te onderschatten!) worden erkend door de lezers?

  Het was leuk om een aantal van jullie (weer) eens te ontmoeten!

  geplaatst op
 • Ik spreek namens de voltallige a:b-redactie als ik zeg dat ook wij niet tevreden zijn met de manier waarop de nominatie- en stemronde inhoudelijk is verlopen. Hier moeten we een verandering in brengen en dat gaan we ook doen. Echter, het laatste waar we op zitten te wachten, is een alternatieve jurering en prijzenfestijn voor weblogs. Laten we dan de krachten bundelen en kijken hoe we een gedegen platform kunnen wegzetten. Dan kunnen we namelijk echt gaan spreken van toonaangevende prijzen. Bij deze wil ik Evert Jan dan ook uitnodigen om niet met een concurrent te komen, maar samen met de organisatie te kijken hoe we de Dutch Bloggies 2006 naar een hoger niveau te tillen. Informatieaanvragen zijn bij ons meer dan welkom ;-)

  geplaatst op
 • Net als vaak in de echte grote boze wereld te vaak te veel ego. Krankzinnigen denken wel vaker dat ze god zijn...je kunt ze dan proberen te genezen of mooi in de waan laten.

  geplaatst op
 • @Kasper: Wat bedoel je daarmee? En aan wie refereer je nu? Geenstijl? AboutBlank? Evert Jan? Anders Floor?

  geplaatst op
 • Wellicht ten overvloede: het artikel maakt melding van de tweede, dit moet zijn de vijfde verkiezing. Het was de tweede keer dat daar een fysieke uitreiking aan verbonden was.

  Natuurlijk ben ik het verder helemaal met Frank eens. Ik wil daaraan toevoegen dat in de afgelopen drie jaar de opzet, inzet en opkomst/animo gegroeid zijn, en snel. Wat natuurlijk alleen maar motiveert om er zeker mee door te gaan en te blijven verbeteren.

  geplaatst op
 • Excuses voor de onduidelijkheid: ik doelde op GS. Ik ben echter ook van mening dat de recente gebeurtenissen in mijn ogen ook een weerspiegeling zijn van de gehele blogosphere en de fase waarin het zich nu bevindt: aardig op weg maar nog niet uitgekristalliseerd met een te dikke laag hypesaus. Daarbij moet ik wel aantekenen dat het op sites als GS vaak de comments afbreuk doen aan het geheel terwijl dat tegelijkertijd een onmisbaar onderdeel van een blog is. Mixed feelings dus, de cocktail valt nog niet helemaal lekker.

  geplaatst op
 • ...de echte prijs is de continue waardering van de lezers...en die heeft MF voldoende!!

  geplaatst op
 • Dank voor je support Paul ;-)

  geplaatst op
 • Jullie nemen het wat mij betreft allemaal een beetje te serieus ....

  geplaatst op
 • Reactie van Geenstijl op de vraag van About:blank waar de prijs naar toe kan worden gestuurd: "Steek ze maar in de fik."

  geplaatst op
 • Doe het dan bij mij thuis.
  Mijn CV ketel is stuk en ik kan wel wat openhaard hout gebruiken!

  geplaatst op
 • Is businessbloggingawards.com de Amerikaanse equivalent van Dutch Bloggies?

  geplaatst op
 • Het traffic pakket dat moblog, retecool en hersenscheet.com hebben gewonnen, werkt :) Zag zojuist een banner van hersenscheet.com op de homepage van nu.nl.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.