Digitale televisie voor dummies

Digitale televisie voor dummies
, ING Groep
@evr

Digitale televisie is hot, maar er is nog altijd veel verwarring over digitale televisie. Nadat ik eind vorig jaar hier mijn eerste ervaringen met de UPC Mediabox publiceerde, ben ik overspoeld met mailtjes; Wat krijg ik nu precies van UPC, moet ik dan een nieuw toestel kopen, wat zijn nu echt de voordelen, is het beeld scherper? Echter ook tal van andere vragen over digitale televisie waarop ik het antwoord zeker niet wist.

Rudie Heinen is stagiair bij Moving Content en stelde het rapport de wereld van het digitale televisie kijken (pdf) samen met als doel de wereld van digitale televisie een stuk(je) begrijpelijker te maken. Het maakte bij mij in elk geval een aantal zaken duidelijker.

Update:
Naar aanleiding van de comments heeft Rudi de pdf geupdate. Bovenstaande link gaat naar de nieuwe file.


Geplaatst in

DelenEr zijn 22 reacties op dit artikel

 • Yep, inderdaad goed overzicht. Zag dat hij het rapport ook naar een aantal andere weblogs had opgestuurd. Zouden meer studenten moeten doen!

  geplaatst op
 • Weet jij welke studie Rudie precies doet gezien deze pdf?

  geplaatst op
 • Leuk rapportje maar het rammelt nogal op een aantal punten. Niet echt voor (vak)publicatie geschikt.

  geplaatst op
 • "Digitale televisie is hot, maar er is nog altijd veel verwarring over digitale televisie." Moet daar geen bron bij Erik?

  geplaatst op
 • @Erik: ik zal Rudie eens vragen welke studie hij heeft gedaan!

  @Peter: ik heb Erik het rapport gestuurd dat ik deze week van Rudie had ontvangen. Zoals ik al aangaf, Rudie heeft het rapport naar meerdere weblogs gestuurd. Ook naar marketingfacts.nl en crossmediaforum.web-log.nl bijvoorbeeld.

  geplaatst op
 • @Albert, ben overigens wel benieuwd welke punten nog rammelen in de scriptie. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het niet in detail heb gelezen maar snel heb gescand.

  geplaatst op
 • @Marco: het ging me om die openingszin. Die kwam me zo bekend voor . . . Kan ook toeval zijn.

  geplaatst op
 • Ik snap de ophef rond digitale televisie niet; als televisie digitaal wordt doorgegeven, houdt niets een integratie met internet nog tegen. Zodat je via internet streaming content kunt bekijken, maar ook on demand programma's kunt uitkiezen, zowel van de huidige omroepen en zenders als van elk ander willekeurige stuk audio of video. Maar omroepen kunnen hun content ook nu al digitaal uitzenden via internet, dus ik snap het hele unieke van digitale televisie niet helemaal. Of verwachten ze dat dit langer dan vijf jaar blijft bestaan?

  geplaatst op
 • @Jaap: Bij digitale convergentie gaat het volgens mij ook niet om de content (die zal op termijn allemaal digitaal zijn), maar om de devices waarmee je de content bekijkt/gebruikt. Ik weet niet of je het boek Communities Dominate Brands hebt gelezen (aanrader!) maar daarin wordt heel aardig de battle for office, battle for the home en de battle for the pocket/handbag beschreven.

  De battle for office is al jaren geleden beslecht en gewonnen door de pc (ten gunste van fax, telefoon, kopieerapparaten, etc). De battle for the pocket/handbag lijkt inmiddels ook zo goed als gewonnen door de mobiele telefoon (ten gunste van PDA, digitale camera, etc). De slag om de huiskamer is nog lang niet gestreden. Wordt het de pc, de tv of de gaming console? Het multi media center probeert alles te combineren maar is volgens mij nog zeker niet de overwinnaar. Anyway, wordt een leuke strijd de komende jaren tussen de leveranciers van deze kastjes!

  @Peter: ah, excuses, dacht dat het om het rapport ging!

  geplaatst op
 • Aha. Wel, ik denk dat de upgrade van het huidige concept-televisie dat het concept 'digitale televisie' is, uitstel van executie is. Digitale tv's zullen voorzien zijn van de mogelijkheid ze te laten aansturen door pc's, en in de praktijk zullen steeds meer mensen dat doen omdat je daarmee tv kunt kijken plus al het andere dat internet te bieden heeft. Verder vraag ik me af of de gsm inderdaad definitief de conccurrentieslag voor de handbag heeft gewonnen: dat zal pas blijken wanneer we mobiel gaan internetten. Ik klap dan eerder mijn laptop open. Maar goed, ik heb n.a.v. dit MF-artikel een artikel geschreven op mijn weblog, bij gebrek aan trackback (wat zonde dat die uitstaat) hier een linkje: www.ditisberry.nl/archief/toekomst-van-de-televisie/.

  geplaatst op
 • Aardig artikel Jaap! Toch denk ik dat het aantal mensen dat onderweg zijn laptop gebruikt voor communicatie (incl. internet) beperkt zal zijn. Het aantal gebruikers van mobiele telefoons (incl. internet) daarentegen neemt explosief toe.

  Toevallig kwam eMarketer deze week met wat aardige cijfers:  Zoals je ziet is in een aantal landen de strijd voor onderweg al beslist en ik verwacht dat Nederland daarin snel zal volgen.

  Btw, ik zal het boek The World is Flat van Thomas L. Friedman eens bestellen; had de tip al van meerdere mensen gekregen!

  geplaatst op
 • De opleiding die ik volg is Media & Entertainment Management (Leeuwarden). Momenteel zit ik in het vierde en daarmee laatste jaar en hoop ik binnenkort af te studeren.

  @Erik: Ik vind het getuigen van lef dat je bij een titel als Digitale Televisie for dummies toch durft aan te geven dat je er nog één en ander van opsteekt :)

  @ Albert: In de inleiding wordt aangegeven dat het inderdaad zou kunnen dat bepaalde zaken mogelijk niet kloppen, gezien de hoeveelheid 'crap' die online wordt geplaatst. Bij de samenstelling heb ik uiteraard wel getracht het rapport zo waarheidsgetrouw mogelijk neer te zetten door vele bronnen te raadplegen. Mede om die reden heb ik bepaalde zaken ook weggelaten, omdat ook aanbieders (zal geen namen noemen) waarbij ik navraag heb gedaan eigenlijk geen flauw benul hadden hoe bepaalde zaken precies in elkaar staken.
  Een tweede reden is dat ik het verhaal niet te technisch wilde maken omdat personen waar dit rapport voornamelijk op gericht is dan meteen zullen afhaken. Uiteraard ben ik wel benieuwd naar de zaken die rammelen binnen dit rapport, aangezien ik hier alleen maar wijzer van kan worden.

  Desondanks denk ik (ook gezien de reacties van vele personen) dat er voor velen zeker één en ander duidelijker zal worden en dat is nou juist de insteek van het rapport.

  geplaatst op
 • @ Marco: Ik wilde nog even aangeven dat dit geen scriptie is hoor, aangezien je dit schreef in je mail. Aan de scriptie wordt nog volop gewerkt.

  geplaatst op
 • @Rudie Heinen: ik geef grif toe dat mijn kennis op het digitale televisielandschap beperkt is, dus inderdaad van jouw stuk heb ik wel wat op gestoken. Overigens was de term "voor dummies" zeker niet negatief bedoeld, mocht je dat denken. De bekende boekenserie "voor dummies" zijn vaak prima boeken als je je ergens snel in wegwijs wilt maken van daar mijn keuze voor die term.

  @Peter: Bij nader inzien komen jou en mijn zin inderdaad behoorlijk overeen, echter geen opzet maar ik ben misschien toch onbewust beinvloed. Ik heb mijn posting aangemaakt nadat ik deze op meerdere weblogs was tegengekomen waaronder op mediaonderzoek.nl vrijwel gelijktijdig forwarde Marco mij vervolgens het mailtje van Rudi met de pdf.

  geplaatst op
 • @ Erik,

  Ik vond de term 'voor dummies' uitstekend geschikt hoor en ben blij dat je er wat van hebt opgestoken :)

  geplaatst op
 • Persoonlijk vind ik het geen dummies rapport. Nog te technisch. Ook niet voor profs, daarmee zitten er inderdaad teveel fouten in. Na pagina 6 ben ik al gestopt met lezen, omdat ik meen dat er teveel niet van klopt.

  Ondanks deze kritiek, vind ik het toch een goed begin, dus vat het niet verkeerd op. Ga zo door, dan kan het alleen maar beter worden.

  ps. zaken waarvan ik meen/denk dat ze niet correct zijn in binnen de eerste 6 pagina's.

  1.1.3 , epg; Hierin staat vermeld "Ook heeft epg een soort wekker'. Dit verschilt per decoder, dat staat niet aangegeven. Een dummie kan hierdoor denken dat EPG dit hoort te bevatten, en in elk apparaat aanwezig is.

  VOD; "Enkele maanden na verschijning mogen de films in het assortiment..." dit vind ik niet relevant. Bovendien kan dat per aanbieder verschil uitmaken, ook qua afspraken met de filmindustrie.

  1.2.1 decoder per tv; "kijkend naar dvb via de ether zijn meerdere tuners, smartcards en abonnementen nodig". Zeker via de ether, waarvan KPN en Digitenne (tevens grotendeels van KPN) in Nederland de aanbieders zijn, heb je helemaal geen meerdere abonnementen nodig om meerdere programma's op verschillende tv's te bekijken.

  1.2.3 Digitaal opnemen; er is al geruime (ergens in 2005) tijd een commerciele HD recoder/DVB tuner in 1 apparaat op de Nederlandse markt.

  Verder ben ik niet gegaan.
  Tips voor een volgende keer, die wellicht wat helpen:
  - Zoek via internet naar de verantwoordelijke technici om zo toch de juiste informatie te verkrijgen. Die zijn daar ook aanwezig, en ook projectmanagers van dit soort nieuwe media staan vaak met naam en e-mail adres vermeld. Zoek op KPN bijvoorbeeld in de zoekbox naar IPTV , en er komen ongetwijveld een paar handige adressen uitrollen. Ik heb nu het idee dat je voor informatie gebeld/gemaild hebt met de 1ste lijn helpdesk/klantenservice
  - Gebruik wat officiele websites zoals http://www.dvb.org
  - Zoek mbv wikipedia, vaak staat daar wel juiste informatie en links naar eerdere genoemde officiele sites.

  geplaatst op
 • @ Racemen / Jurjen:

  Dank voor je feedback!

  Klopt inderdaad dat de wekkerfunctie binnen het EPG niet in alle gevallen aanwezig is, wat niet meteen duidelijk werd binnen het rapport.

  Over de films die verkregen kunnen worden via VOD heb ik gekeken naar het aanbod van de verschillende aanbieders op het moment van schrijven, waarbij het inderdaad wel het geval was dat dit aanbod enkele maanden achter liep op het aanbod binnen de 'echte' videotheken. Uiteraard zal dit in de nabije toekomst anders worden en vermoed ik zelfs dat VOD de rol van de videotheken zal gaan overnemen en misschien zelfs wel zal gaan concurreren met de bioscopen.

  Over de decoder per tv: de opmerking die ik had staan m.b.t. digitale televisie via de ether was van toepassing op Digitenne, waarbij dit inderdaad het geval is (http://www.dedigitalerevolutie.nl/toontext.asp?id=5152).Desondanks was dit binnen het rapport inderdaad niet duidelijk dat dit van toepassing was op Digitenne.

  Over het geheel digitaal opnemen is nogal wat te doen geweest. De volgende bron geeft daarbij aan dat er in veel gevallen toch sprake is van een omzetting digitaal/analoog (http://lvb.net/item/1425). Daarnaast ben ik dit ook via vele andere sites tegengekomen.

  Aangezien de insteek van het rapport het fungeren als verduidelijking is ben ik blij met je feedback. Om mogelijke onduidelijkheden uit te sluiten heb ik dan ook een en ander iets anders verwoord om verdere misverstanden te voorkomen.

  geplaatst op
 • Deze update van het document is via dezelfde link (in artikel hierboven) te downloaden.

  geplaatst op
 • Goed te lezen dat je er actief mee bezig bent, ik neem het vernieuwde rapport binnenkort nog door.

  geplaatst op
 • Wellicht een aardige aanvulling op bovenstaande is de discussie over What is IPTV?

  geplaatst op
 • Hij verteld dat digitale televisie en DVB 1 zijn. Dit is geheel niet waar. DVB is een achterhaalde manier om digitale televisie door te geven. Ontwikkeld als tijdelijke tool voor de kabelmaatschappijen.

  geplaatst op
 • Digital Video Broadcasting of DVB is een internationaal aanvaarde open standaard voor digitale televisie.
  DVB stelt men dan ook in staat digitale televisie te ontvangen via de verschillende ontvangstmogelijkheden (DVB-S, DVB-T, DVB-C, etc.). Vandaar dat DVB is vermeld, aangezien dit de 'onderliggende' laag is bij digitale televisie. Er is dan ook opzettelijk voor gekozen om de termen DTV en DVB niet door elkaar heen te gebruiken, omdat is gebleken dat dit tot onduidelijkheden heeft geleid.

  De consumentenbond zegt het volgende hierover:
  Digitale tv-uitzendingen worden aangeduid met de afkorting DVB: Digital Video Broadcasting. Als de signalen binnenkomen via de satelliet, dan heet het DVB-s. Komt het signaal via de ether dan noemen we het DVB-t (terrestrial) en via de kabel DVB-c (cable).

  Wanneer te uitgebreid op dergelijke onderliggende zaken wordt ingegaan wordt bovendien het uiteindelijke doel van dit rapport niet meer benaderd.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.