Digitaal klantprotest tegen energiebedrijven

19 april 2005, 05:15

Op de website ikbetaalniet.nl is een e-mailactie gestart tegen de ‘obsceen hoge’ beloningen van bestuurders bij Essent en Nuon. Initiatiefnemer en econoom D. Stelder protesteert omdat hij als klant geen enkele invloed heeft op het salaris van de directie bij zijn energieleverancier. Bezoekers van de site vullen hun naam, adres en woonplaats in om de bedrijven te laten weten dat ze de energienota van mei weigeren te betalen ‘als het salaris van de directeur niet tot normale proporties is teruggebracht’ (bron: ANP).

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

13 Reacties

    Roy Huiskes – chapter42

    Wat een enorme onzin. Als er targets gesteld zijn en deze man zijn targets gehaald heeft (die misschien niet doen aan de maatschappelijke verwachting) dan heeft hij gewoon zijn recht op dat geld. Daarbij kan geen Nederlander in de agenda van de beste man kijken hoe druk hij het ermee gehad heeft.

    De enige die aan dit soort onzin wat hadden kunnen doen is de overheid die weer plots alles ‘vrij’ moest geven. Ik kan nog steeds niet even kiezen welk NUTS bedrijf mij mijn diensten levert.

    Ik bepaal toch ook niet of de groenteboer teveel geld verdient.


    19 april 2005 om 05:21
    Rens Krijgsman

    Ik schrijf dit toe op jaloezie. De mensen die op die site ikbetaalniet komen leveren toch ook geen salaris in omdat mensen in Z.O. Azië dit wel eens erg hoog zouden kunnen vinden?


    19 april 2005 om 06:01
    daniel@clickvalue.nl

    Helemaal mee eens.

    If you pay peanuts you get monkeys.

    In Amsterdam heb je deelraadvoorzitters die verantwoordelijk zijn voor budgetten zoals Nuon. Deze mensen hebben de salarissen die Dhr. Stelder graag ziet. Op dit soort salarissen komen niet bepaald de Hipo’s af. Je moet er toch niet aan denken dat Nuon en Essent zo worden bestuurd als deelraden.


    19 april 2005 om 06:07
    daniel@clickvalue.nl

    Die overstappers zijn helemaal naief. Denk je nou echt dat die aandeelhouders en managers van Greenchoice, Caplare, Enerfree en Oxxio dit doen voor een laag salaris?

    Als Greenchoice zo doorgroeit krijgen ze een nieuwe CEO…van Halderen


    19 april 2005 om 06:09
    Rens Krijgsman

    Moet je de mensen eens horen als bijvoorbeeld Ajax voortaan alleen nog spitsen met een salaris van max. €40.000 gaan gebruiken 😉


    19 april 2005 om 06:11
    Bas

    Belachelijk, sinds wanneer bepalen klanten een salaris?

    Het probleem is dat de criteria verkeerd (of niet) gestelt zijn. Daarom krijgt men bonus terwijl niemand snapt waarom. Er zijn geen of verkeerde targets, dat moet aangepakt worden. De Geus lijkt dat vandaag voor het eerst te begrijpen (zie ook hrlog.nl voor mijn visie daarop).

    Maar klanten die ingrijpen… onzin. Overstappen, ze doen maar. Goede actie op zich, alleen… die directeuren verdienen straks dan nog veel meer natuurlijk.


    19 april 2005 om 07:47
    EJ

    Ik zie liever een actie om bewindslieden en ambtenaren beter, maar variabel te belonen. Lijkt me een stuk zinniger.

    Prestatiebeloning is daar onbekend.


    19 april 2005 om 09:59
    Bas

    Anders Floor: Nuon maakt een puinzooi van zijn administratie, het aantal klachten is tot recordhoogte gestegen, en toch krijgt meneer een fors hogere beloning dan een jaar geleden. Als dat geen legitieme reden zou zijn om als consument in actie te komen, wat dan nog wel?

    @ Anders: Nee, vind ik niet. Die fors hogere bonus is reden voor de aandeelhouders en commissarissen om in actie te komen en een goed na te denken over de bonus criteria. Die bonus behoort los te staan van de consumenten acties. De incompetentie is reden in actie te komen, niet de bonus. Ik zie het al voor me dat mijn klanten straks zeggen: ik ga niet betalen want jullie maken teveel winst en daardoor verdient je baas te veel.

    De bonuscriteria moeten beter. Punt. Maar dat is niet aan de consumenten.

    @EJ: Ik ben voor variabele beloning voor ambtenaren. Helaas is het bijna onmogelijk in die structuren. Een goed bonussysteem (ik ben zelf actief op dit gebied) moet namelijk altijd op een persoon worden toegespitst. Op zijn werkzaamheden. En aangezien ambtenaren allemaal centraal worden aangestuurt wat HR betreft is een goed systeem niet mogelijk, dus doe het dan aub niet. Want een slecht systeem is erger dan geen systeem als het op bonussen aankomt.

    Daarentegen ben ik helemaal voor verzelfstandiging cq. privatisering van veel diensten (denk aan gemeentelijke vuilverwerking, etc).


    19 april 2005 om 12:53
    daniel markus

    Die klanten komen natuurlijk niet voor niets in actie. Het is inderdaad een puinhoop bij Nuon en Essent. Mensen pikken dat niet meer en nu hebben ze een stok om de hond mee te slaan.

    Bij andere grote organisaties verdient de directie vaak nog veel meer -Moberg 3,4 miljoen in 2004- Daar hoor je nu niemand over. Dus Nuon en Essent hebben dit een beetje aan zichzelf te danken.


    19 april 2005 om 14:05
    EJ

    @Bas: Sorry maar wat een onzin, alsof structuren vastliggen?!

    Elke organisatiestructuur is te verbeteren/veranderen, dus ook die voor ambtenaren. Dat gebeurt echter niet. Er is dan ook niet sprake van een structuur- maar van een cultuurprobleem bij de overheid.

    *variabele beloning moet juist niet alleen persoonsgebonden zijn, dit om teamprestaties te stimuleren en verantwoordelijkheid te delen.


    19 april 2005 om 18:45
    Roy Huiskes – chapter42

    Anders Floor: Nuon maakt een puinzooi van zijn administratie, het aantal klachten is tot recordhoogte gestegen, en toch krijgt meneer een fors hogere beloning dan een jaar geleden. Als dat geen legitieme reden zou zijn om als consument in actie te komen, wat dan nog wel?

    @anders: als het aantal klanten van Nuon nu kan kiezen uit 5 extra diensten, en keer zo groot is geworden tegen een kleine verhoging dan denk ik dat meneer de manager het goed gedaan heeft. Ik ben het helemaal eens met het feit dat de gestelde targets en bonussen eventueel moeten worden veranderd, maar veel mensen zien domweg niet het grote plaatje.

    Scheepbouwer was ook een lul, maar heeft in 5 jaar tijd wel KPN bijna helemaal gezond gekregen.


    19 april 2005 om 21:08
    Anders

    @Chapter – Nuon was de afgelopen jaren niet weg te slaan uit de klachtenrubrieken bij consumentenprogramma’s. Consumenten hebben ondanks de 5 extra diensten blijkbaar alle reden tot klagen. Dat bepaal ik niet, dat wijst de praktijk uit. Dat consumenten dan in actie komen vind ik dan begrijpelijk. Gaan we de komende jaren nog veel meer meemaken door/dankzij internet.


    19 april 2005 om 21:46
    Roy Huiskes – chapter42

    @anders. Ik zal de laatste zijn die zegt dat klanten en service niet de olie voor een soepele motor zijn voor een bedrijf. Ik heb verder dan ook geen ervaring met Nuon en alleen met Essent en daarvan weet ik dat die al tijden bezig zijn met invoeren van heel nieuw betalingssysteem wat nogal wat problemen heeft opgeleverd.

    Daarbij heb ik het niet zo op consumentenprogramma’s zoals bijv. de consumentenbond met hun ‘gammele’ onderzoekjes gebaseerd op ‘onderbuik’ gevoelens van stel criticasters die weigeren hun fouten toe te geven of alleen maar produceren als er verkoop/kijkcijfers inzitten. Maar dat staat hier verder buiten.

    Een bedrijfsvoering van een bedrijf met zo’n omvang bestaat uit jaren en maanden ipv dagen en weken. en als Service gerichtheid pas in het 6e jaar van een 10 jaren plan voorkomt dan kun je de 1e 5 jaar een hoop shit krijgen. (waarmee ik wedereom niet kan ontkennen dat het misschien niet handig is…)


    20 april 2005 om 05:44

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!