De Chinese Droom

De Chinese Droom

De Chinese DroomVanmorgen in de auto geluisterd naar een uitzending van De Ochtenden met daarin een reportage van Harm van Atteveld over de ontwikkeling van de Chinese hoofdstad Beijing en een interview met publicist Martijn de Waal die net terug is van een internet conferentie in Hong Kong. Een van de aandachtspunten was de vraag of de opmars van nieuwe technologie?n zoals internet, peer-to-peer en SMS leidt tot meer vrijheid in China.

Tussen mijn afspraken door lees ik zojuist op Planet dat Eurocommissaris Margot Wallstr?m onder vuur ligt op haar eigen weblog. De Zweedse haalt uit naar bedrijven als Google, Microsoft en Yahoo die volgens haar meewerken aan de onderdrukking van democratie en vrijheid van meningsuiting in China (ook een van de onderwerpen in de uitzending vanochtend). Microsoft, bijvoorbeeld, verbiedt Chinese gebruikers van blogdienst MSN Spaces om de woorden ‘burgerrechten’, ‘democratie’, ‘demonstratie’ en ‘vrijheid’ te schrijven. Wallstr?m krijgt op haar beurt een golf van kritiek over zich heen in de reacties onder haar ‘oproerbericht’.

China, een land waar we de komende jaren nog (erg) veel van zullen horen. Wie alvast een korte update wil van de stand van zaken vwb internet en online advertising in China, kan ik de recente presentatie (ppt) van Mary Meeker (Morgan Stanley) aanbevelen.


Geplaatst in

DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • Om op de hoogte te blijven van nieuwe online ontwikkelingen in China kan ik deze site wel aanbevelen. Enorm handig.

  geplaatst op
 • In de Chinese Internet Research Group werd de afgelopen ook druk gediscussieerd over de vraag of het al dan niet ethisch is voor Westerse IT- en internetbedrijven om actief te zijn in China.

  Voor wie het interesseert: in dit artikel (van mijn hand) geven vier Chinese webloggers/ deskundigen hun visie op dit onderwerp.

  geplaatst op
 • Dank voor de update Martijn!

  Was je nu op hetzelfde congres waar ook Mary Meeker de presentatie over de online ontwikkelingen in China heeft gepresenteerd?

  geplaatst op
 • Nee, dit was een conferentie georganiseerd door Hong Kong Inmedia, en ging vooral over alternatieve media. Er waren tal van (vooral) oost-aziatische (Korea, Maleisie, Taiwan, Japan) organisaties die aan de een of andere vorm van burgerjournalistiek deden.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.