De beste krantenblogs van Amerika

De beste krantenblogs van Amerika

Vijftien studenten, twee afgestudeerden en één professor van de Departement of Journalism van de New York University onderzochten de weblogs van de 100 grootste kranten in Amerika en scoorden deze op o.a. navigatie, actualiteit, kwaliteit van schrijven en commitment naar de blogosphere. De top 5 is als volgt:

 1. Houston Chronicle (128 punten)
 2. Washington Post (69 punten)
 3. USA Today (38 punten)
 4. St. Petersburg Times (29 punten)
 5. Atlanta Journal-Constitution (23 punten)

 

Op basis van de oplage van de krant staat de Houston Chronicle overigens op nummer 9. Opvallend is ook het enorme verschil in punten tussen de nummer één en twee. De Houston Chronicle wordt door de onderzoekers omschreven als “The wizards of blogging” en met name de eventblogs zoals Voices of Katrina werden erg gewaarderd. “The thing that really got me was About:Chron. It’s editors-explain-newspaper. “It gave me a more personal relationship with the paper.”, aldus één van de studenten.

Eén kanttekening is wel op zijn plaats. Het onderzoek beperkte zich tot de top 100 van kranten op basis van oplages. De onderzoekers geven dan ook aan dat kleinere kranten soms wel verder kunnen zijn op het vlak van blogging dan de grotere kranten. Wat de uitkomst echter wel aangeeft is de mate waarin traditionele media omgaat met het wijzigende medialandschap waarin blogs een grote rol spelen.

Hoewel het onderzoek dus zijn beperkingen kent is het goed te zien dat deze (aankomende) journalisten dit soort initiatieven ondernemen en laten zien te weten waar de kracht van een blog zit. Nu alleen nog een RSS-feed toevoegen aan de Blue Plate Special site ;-)

Update/correctie:
De herkenning door Firefox liet bij mij even niets zien, maar de RSS-feed is er wel.


Geplaatst in

DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

 • Interessant overzicht Erik, dank!

  Hoe lang zou het duren voordat we ook een top-10 van Nederlandse kranten kunnen maken? Voorlopig ben je snel klaar met evalueren ;-)

  geplaatst op
 • Voor de statistieken het recente overzicht van Frankwatching:

  (...) Het aantal mensen dat een kijkje neemt op een van de tien top krantensites in de VS is in 2006 verdrievoudigd. Daarnaast zorgden deze bezoekers voor gemiddeld meer bezoeken op deze sites. in Nederland lijkt niets aan de hand te zijn, maar schijn bedriegt.

  Onderzoek, volgens Nielsen/Netratings (pdf), wijst uit dat het aantal unieke bezoekers aan blogs, gerelateerd aan de grootste krantensites, steeg tot 3,8 miljoen in december 2006 ten opzichte van een jaar eerder toen er 1,2 miljoen waren. Amerikaanse nieuwsorganisaties vragen steeds vaker aan hun reporters om te schrijven voor ‘nieuws’ blogs en daarmee te concurreren met de informele nieuwsgaring op het web. 9...)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.