De beste schrijftip: schrijf gewoon!

11 mei 2021, 06:00

Maak eerst een schrijfplan, begin vervolgens met je body, verzin daarna je intro en bedenk op het laatst pas een titel. Zomaar wat schrijfregels die je meekrijgt op de school van journalistiek. Onzin als je het mij vraagt. Waarom je creatieve vrijheid vermoorden door regeltjes en richtlijnen?

Ik leg graag uit hoe je een goed en leuk artikel schrijft aan de hand van mijn eigen ervaring en werkwijze. Inmiddels heb ik honderden, zo niet duizenden, artikelen geschreven voor onder andere RTL Nieuws. Van nieuwsberichten, tot achtergrondverhalen en van interviews tot blogs. Mijn werkwijze: gewoon schrijven.

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Veel schrijvers doen graag lekker moeilijk. Dure taal, lange zinnen en vooral heel erg laten blijken dat ze verstand van zaken hebben. Maar je schrijft je tekst voor een bepaalde doelgroep. Zij moeten je teksten begrijpen en er iets aan hebben. Houd dat altijd in je achterhoofd voordat je begint. Schrijf kort en bondig en gebruik geen taal die je in het dagelijkse leven niet zou gebruiken.

De kans dat lezers sowieso snel afhaken is groot

Doe je dat wel, dan haken lezers na drie zinnen al af. De kans dat lezers sowieso snel afhaken is groot. Het is 2021. de wereld gaat razendsnel en heb je mensen niet binnen drie seconden te pakken, dan ben je ze kwijt. Wanneer ikzelf een interessant artikel zie (lees: een interessante kop) dan check ik eerst of er geen enorme lappen tekst staan, vervolgens lees ik de eerste paar woorden en dan trek ik de conclusie of ik het wel of niet ga lezen.

Zorg dus dat je het verhaal niet, volgens de regeltjes, braaf opbouwt. Val gewoon meteen met de deur in huis. Kom direct to the point en laat in je intro zien wat ze te wachten staat in de rest van de tekst. Dus begin niet eerst met je hele verhaal en bedenk daarbij een intro, nee! Laat in je intro weten wat de lezer van je gaat leren in jouw artikel.

‘Gewoon’ schrijven

Mijn ‘schrijfplan’ is nogal basic; gewoon schrijven. Het klinkt heel simpel, maar het werkt. Ik begin met tikken in plaats van eerst uren te piekeren en te staren naar een leeg scherm. Negen van de tien keer slaan de eerste paar zinnen en alinea’s die ik schrijf helemaal nergens op. Maar terwijl ik typ, stromen de ideeën binnen en wordt het verhaal in mijn hoofd steeds logischer en beter. De kans is groot dat ik bij het schrijven van deze zin mijn verhaal al acht keer heb omgegooid. Maar het hoeft toch niet meteen perfect te zijn?

Nadenken en staren is zonde van je tijd

Nadenken en staren is zonde van je tijd. Op het moment dat je bezig bent denk je automatisch ook na. Als je gaat piekeren blijven de ideeën juist weg. De liefde vind je vaak ook op het moment dat je er niet naar zoekt, zo is het in mijn ogen ook met een goed verhaal. Vlieg je verhaal aan zoals je ook een gesprek aan zou gaan. Wanneer je iemand face-to-face spreekt dan begin je toch ook gewoon met praten in plaats van dat je een heel spreekplan hebt bedacht van te voren? Vertel een verhaal en schrijf niet enkel woorden op.

Doe onderzoek

Uit de losse pols beginnen met schrijven is overigens niet altijd een goed idee. Bij een column of een onderwerp waar je veel verstand van hebt kun je dat prima doen. Bij een nieuwsverhaal of een achtergrondverhaal moet je wel even de feiten checken en research doen. Op feestjes zeg ik regelmatig dat een goed verhaal niet altijd waar hoeft te zijn, maar voor een nieuwsverhaal geldt dat natuurlijk niet. Onderzoek doen is voor dat soort verhalen essentieel.

Het is misschien logisch, maar toch goed om te benoemen. Ik ben fan van uit de losse pols schrijven, alleen doe ik altijd wel netjes mijn research als dat nodig is. Ik probeer zo min mogelijk onzin uit te kramen. Al wil dat niet altijd lukken. Er is namelijk een (grote) kans dat veel collega-schrijvers mijn aanpak verschrikkelijk vinden en wel vinden dat die vastgestelde regeltjes en richtlijnen heel belangrijk zijn in het schrijfproces en dat is prima!

Zijn geen vaste regels

Ik zeg ook niet dat mijn manier van schrijven dé manier is. Ik wil alleen benadrukken dat er geen vaste ‘regels’ zijn voor het schrijven van een goed artikel en dat er meerdere wegen naar Rome leiden.

Ik zeg ook niet dat mijn manier van schrijven dé manier is

Wanneer je op Google zoekt naar schrijftips krijg je steevast een rijtje met standaard tips waar ik het niet helemaal mee eens ben. Mijn ervaring is dat je door je vast te houden aan regels en richtlijnen hele saaie en taaie teksten krijgt. Door je creatieve vrijheid te gebruiken worden je teksten levendig en leuker om te lezen. Teksten waarbij je het idee krijgt dat de schrijver tegenover je aan tafel zit zijn toch veel leuker om te lezen dan teksten met hele dure woorden waarbij je een enorme afstand tot de schrijver voelt?

Het mooie aan schrijven is dat iedereen het kan en mag en dat er eigenlijk geen verkeerde manier bestaat. Werken de standaard schrijftips voor jou? Dan is dat helemaal prima. Mijn doel is om te laten zien dat er ook andere manieren zijn en dat er niet per se een beste manier is om een verhaal aan te vliegen. Ieder heeft zo zijn eigen manier van werken en als ik je kan helpen door mijn manier van werken te delen, dan doe ik dat graag. Heb je dit verhaal nu aandachtig gelezen en denk je: ‘tof verhaal’, dan zou het voor jou ook zomaar eens kunnen werken. Vond je het helemaal niets.. dan ben je nu allang afgehaakt en heeft het geen zin meer om je in de laatste regel nog iets mee te geven.

Bryan Buffing
Content Marketeer bij Coosto

Mijn naam is Bryan Buffing en ik ben Content Marketeer bij Coosto. Voorheen heb ik gewerkt als Online Producer bij RTL waar ik schreef voor RTL Nieuws en verantwoordelijk was voor de socials van de sportkanalen van RTL. In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met sport en met schrijven.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!