Consumenten vertrouwen fans van merken niet

Consumenten vertrouwen fans van merken niet

Vorige week lanceerde InSites Consulting zijn nieuwe 'Social Media around the World'-rapport. Tussen de vele conclusies was ikzelf verwonderd over de resultaten omtrent betrouwbare informatiebronnen. Daaruit bleek dat een fan van een merk zowat de minst betrouwbare bron is geworden.

Medewerkers en CEO's betrouwbaarder dan fans

De concrete vraag aan de consumenten was: 'Hoe betrouwbaar vind je informatie gepost op sociale media met elk van deze personen?' Mensen die je persoonlijk kent scoren duidelijk het hoogst. Met andere woorden: de belangrijkste online 'influencers' zijn onze dichte vrienden, of ze nu veel of weinig followers hebben. We moeten dus niet veel zoeken naar 'influencers', maar naar 'influence': die heeft iedereen.

Wat mij opviel, is de heel lage score van brand fans. Enkel politici scoren nog lager. Informatie afkomstig van medewerkers van een bedrijf of zelfs de CEO van het bedrijf is betrouwbaarder dan de info van een fan. Opmerkelijk, niet? De feedback en conversaties van een 'gewone' klant zijn dus invloedrijker dan de feedback van een fan.

Volgens mij heeft het alles te maken met objectiviteit. Een echte fan van een merk (die je niet persoonlijk kent) wordt niet langer als een neutraal persoon gezien, vandaar de lage geloofwaardigheid en dus ook de lage invloed op aankoopbeslissingen. Toch een opvallende conclusie om rekening mee te houden in een sociale mediastrategie.

Wat moeten we nu met die fans?

Moeten we dan niet langer investeren op het verwerven van fans op Facebook? Moeten we ze gewoon weggooien?

Nee, helemaal niet. Ik zie nog diverse punten waar een fan toegevoegde waarde heeft voor het merk:

 • Een fan deelt gemakkelijk content. Door de content van het merk te delen, stijgt het bereik van het merk. Eens 'gewone' consumenten de content daardoor ook verder verspreiden, krijg je toch verspreiding van content op een impactvolle manier.
 • Een fan is meestal ook qua financiële waarde belangrijk voor het bedrijf. Als je een plaats hebt (bv. Facebook) waar je de relatie met fans kan versterken, is dat super. Het verhoogt de kans dat ze fan blijven en dus ook blijven kopen.
 • Fans staan bovendien te trappelen om mee te mogen werken aan co-creatietrajecten. Ze zijn misschien niet betrouwbaar naar derden, maar ze kennen de diensten en producten van het bedrijf vaak heel goed. Hun kennis en fanship aanwenden om bestaande producten en diensten te verbeteren, is een hele goede opportuniteit.

Misschien zijn er nog implicaties waar ik nu niet aan denk. Vul gerust aan met jullie opinie over de rol van een 'fan' in een sociale mediaplan.

Meer weten?

Wens je graag meer details te weten over het onderzoek, kijk dan zeker naar dit gratis onderzoeksrapport dat InSites Consulting ter beschikking stelt. Bekijken en downloaden kan via deze link.

Credits afbeelding: manbeastextraordinaire (CC)


Geplaatst in

DelenEr zijn 8 reacties op dit artikel

 • Ik vind dat je de categorieën niet mutueel exclusief mag zien. Onder je vrienden, je contact list en je ruimer netwerk heb je uiteraard ook brand fans en in hen heb je dan wel dat noodzakelijk vertrouwen. "Brand fans" in deze grafiek zijn onbekende anonieme brand fans. Uiteraard gaat de kracht van een sociale merkstrategie net uit van de opinie van iemand uit je directe omgeving (facebook vrienden, linked in netwerk e.d.) en niet van de stem van een anonieme groep merkfans. Ik blijf sterk geloven dat zowel Generation Y als andere consumentengroepen in hun gedrag en keuzes hierdoor beïnvloed worden.

  geplaatst op
 • Ik ben het eens met Joeri en vind daarom de kop 'Consumenten vertrouwen fans van merken niet' erg kort door de bocht. Het hangt af van mijn relatie met de brandfan of ik deze vertrouw of niet.

  geplaatst op
 • Hi Joeri & Bas, bedankt voor jullie reactie. Het klopt dat mensen zich zeker laten adviseren over producten door personen uit hun onmiddellijke omgeving. Dat geeft de grafiek in de tekst ook expliciet mee: ze hebben het meeste vertrouwen in mensen uit hun eigen direct netwerk. Als die mensen enthousiast zijn over merken, dan heeft dat impact. De anonieme brand fan is minder betrouwbaar, ook extreme brand fans zullen minder betrouwbaar zijn.
  Voor mij toont dit aan dat de consument kritischer wordt ten aanzien van online bronnen met informatie. Men zal niet meteen elke review meer geloven.
  Los daarvan zijn er nog veel andere mogelijkheden met brand fans, zoals beschreven in de tekst.

  geplaatst op
 • Op de Blog van Insites had ik al een reactie (in het Engels) geplaatst op deze interessante bevindingen.

  Thank you for sharing these valuable results! I think you have hit upon a very relevant point. There is an important difference between “brand fans” and “influential brand enthusiasts” (what we call Superpromoters). The average consumer doesn’t want to be influenced by a brand fan, a stranger who he doesn’t know personally. As far as he is concerned this is only a shouter. But when the brand fan is a person he trusts he will be influenced. Most of us only trust people we know personally and the research shows “People we know personally” receive the highest score by far. So circles of friendship & trust build the dynamics of influence.
  By the way, still some people will be influenced by a brand fan and this might still be very valuable. You might not be able to influence the average consumer but only the people who are ready for the message or looking for information.

  geplaatst op
 • Het interessante aan deze bevinding (incl. die van de overige commenters) is, dat het influencer marketing weer een stapje verder helpt.

  Zoals mannen als Duncan Watts en Sinan Aral al langer zeggen, heeft het niet zoveel zin om een (beperkt) aantal mensen met grote invloed (lees: veel followers, etc.) te gebruiken. Het is veel zinvoller om een (zeer) grote groep van mensen met beperktere invloed te bereiken, omdat deze invloed veel vaker samenvalt met het persoonlijk netwerk van die persoon.

  Misschien een goed argument om de Klout-scores en sociale profielen weer uit het CRM-systeem te slopen en gewoon ons best te doen iedereen even goed te helpen en iedereen te gebruiken voor promotie?

  geplaatst op
 • Maar mag ik dan vragen wanneer je nu een echte brand fan bent? Hoe weet ik (als beïnvloedbaar persoon) trouwens dat iemand brand fan is? Is dit iemand die gewoon extreem positief over een merk is of is dit iemand die de Facebookpagina liked en hierin actief participeert?

  Stel Jan (die ik niet ken verder) is heel erg te spreken over een product... Is hij nu een brand fan of niet?

  Ik ga niet helemaal na wie Jan is en welke facebook/twitter accounts hij liked en hoe actief hij op deze platformen is...

  Het komt op mij neer als een theoretisch concept - 'brand fan'.. Mijns inziens is het juist extreem belangrijk om mensen 'fan' van je merk te maken, het merk en haar idee te laten verspreiden om zo in zoveel mogelijk netwerken te penetreren zodat zoveel mogelijk mensen personen in hun omgeving hebben die een product of merk aanprijzen. Een beetje in het verlengde wat @Bram zegt.

  Misschien zijn er 50 brand fans nodig om 200 mensen in 'brand enthousiasts' om te zetten?

  geplaatst op
 • Ik heb ook geen vertrouwen meer in fans van de brands, want er wordt alleen maar gedeeld of geretweet als er iets mee gewonnen kan worden. Erg irritant om dat (steeds meer) tegen te komen in je timeline. Oproep aan de marketeers: hou daar mee op! :)

  geplaatst op
 • Steven,
  Leuk artikel, maar ook ongenuanceerd. Mijn tevens ongenuanceerde reactie: De brand fans waar jij en InSites het over hebben zijn geen brand enthousiasten of ambassadeurs, maar eerder 'brand hookers'. Mensen die tegen betaling (meedoen aan een actie) een pagina liken of iets retweeten.

  Echte fans - RIjn's Superpromotors - hebben wel degelijk invloed op vrienden en bekenden. Jouw conclusies vind ik dan ook wat te kort door de bocht. Mijn standpunt? Lees het op http://www.alwaysonstage.nl/over-brand-fans-brand-hookers-loze-likes/.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.