• Mobile
    wordt gesponsord door

Cameratelefoon niet overal welkom

Cameratelefoon niet overal welkom

De cameratelefoon wordt steeds populairder. Maar steeds meer nationale overheden, lokale autoriteiten en bedrijfstakken doen het apparaat in de ban. Het gemak waarmee je er stiekem foto’s van nietsvermoedende personen mee kunt maken, zou misbruik in de vorm van voyeurisme in de hand werken.

De Italiaanse regeringsvertegenwoordiger die verantwoordelijk is voor gegevensbescherming heeft vorige maand strenge regels voorgesteld. Deze schrijven voor hoe de toestellen dienen te worden gebruikt en hoe niet.

Volgens deze regels mogen alleen plaatjes worden geschoten voor persoonlijk gebruik. En wel op de voorwaarde dat de foto’s op een veilige plek (ook in digitale vorm) bewaard worden. Indien mensen plaatjes online willen plaatsen, moet dat gemeld worden aan de mensen die op de foto staan. Dit alles meldt de website van de BBC.

Het gaat met name om misbruik van het gemak waarmee met mobiele beltoestellen als de Nokia 3650, SonyEricsson T68, Panasonic GD87 en de Sharp GX-10 stiekem foto’s gemaakt kunnen worden. Binnen diverse bedrijven zoals striptenten en fitness-centra mogen deze apparaatjes al niet langer worden gebruikt. Ook de filmindustrie krijgt het benauwd: bioscoopbezoekers wordt in sommige gevallen reeds vriendelijk verzocht om telefoontjes en andere gadgets thuis te laten.

Plaatjestelefoons zijn al verboden in Saoedi-Arabi?. Het gebruik van de fotomobieltjes wordt in diverse andere Arabische landen als onwenselijk beschouwd. Diverse mensen zijn daar reeds vervolgd wegens het misbruik van een dergelijke camera. Vrouwen zouden op een voyeuristische manier zijn gefotografeerd.

De resultaten van deze manier van fotograferen vinden volgens de BBC-website snel hun weg over internet. Ten eerste stellen camaratelefoons de gebruiker in staat plaatjes snel te mailen naar andere bellers en internetters. Bovendien zetten mensen online foto-overzichten op van (soms pikante) plaatjes die in de publieke ruimte zijn geschoten.

Bron:
http://www.telegraaf.nl/


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.