Burny Bos (Producent): “Je moet niet wakker liggen van een miljoenenschuld”

Burny Bos (Producent): “Je moet niet wakker liggen van een miljoenenschuld”

Hij ontving een Gouden Kalf voor zijn werk en combineert kinderlijk inzicht met zakelijk vermogen. Filmmaker Burny Bos beweert echter zelf dat hij niet zoveel kan en ging zelfs bijna failliet. 

"Ik hou ervan om me te laten verrassen en sta open voor nieuwe dingen", zegt Bos over zijn voorkeur voor kinderfilms. Hij verfilmde zo'n beetje het hele oeuvre van Annie M.G Schmidt. "Een idee van mijn vrouw."

De laatste daarvan draait nog maar net in de bioscoop, Wiplala. "De productie kostte zes miljoen euro", aldus Bos. Het kostte hem veel tijd en moeite om het bedrag bij elkaar te halen, onder meer bij verschillende filmfondsen.

"Ik ben degene die mijn nek uitsteekt", vertelt Bos. "En daarmee kun je behoorlijk het schip ingaan, vijftien jaar geleden was ik bijna failliet."

Vlak voor het succes van Abeltje had Bos nog 50.000 in kas. "Ik heb iedereen moeten ontslaan en ben met mijn werknemers een lang weekend naar Spanje gegaan om het laatste geld op te eten en drinken."

Miljoenen

Abeltje bracht gelukkig weer geld op: "Ik had zoiets van ik ga niet failliet, ik los het op ik ga tuinharken. En dat lukte, maar je moet wel stressbestendig zijn, risico’s nemen en goed slapen", zegt Bos. 

Animatie in Nederland naar een hoger plan tillen, onder meer met Wiplala ziet Bos als zijn laatste kunstje. "Mijn dochter Tamara is mijn grote trots, maar ze moet mjin bedrijf niet overnemen. Ze ligt al wakker van haar scenario's, laat staan een miljoenenschuld."


DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.