Beste en slechtste bioscoopfilm van 2003

Beste en slechtste bioscoopfilm van 2003

Finding Nemo beste film van 2003De digitale animatiefilm Finding Nemo is zaterdag door de Nederlandse filmjournalisten uitgeroepen tot de beste bioscoopfilm van 2003. Tot de slechtste bioscoopfilm werd verkozen Adrenaline, een Nederlandse actiefilm met een hoofdrol voor actrice Georgina Verbaan (bron: movietomovie.nl).

Alhoewel ik nog geen cijfers over 2003 heb, is de verwachting dat het aantal bioscoopbezoekers dit jaar opnieuw is toegenomen ten opzichte van 2002 (24,1 miljoen bezoekers).

In de eerste 8 maanden van 2003 was het bioscoopbezoek in Nederland reeds met 9% gestegen.  Topfilms als Finding Nemo, Lord Of The Rings: Return Of The King en Pietje Bell 2 waren op dat moment nog niet in de bioscoop te zien.

Het bioscoopbezoek in Nederland is de laatste jaren flink gestegen. Dit kwam onder andere door:

- Sterk filmaanbod
- Bouw megacomplexen
- Actieve marketing-aanpak
- Verbeterde service en kwaliteit bioscopen

2001 en 2002 zijn goede jaren geweest vwb bioscoopbezoek. Sinds 1981 zijn de bioscopen niet meer zo goed bezocht. Het succes was mede te danken aan films als Harry Potter en Lord Of The Rings.

Bioscoopbezoek 1987 - 2002

De aantallen zijn weergegeven x1000.

Bronnen:
Nederlandse Federatie voor de Cinematografie
Statistieken Cine-View (t/m maart 2003) (xls-bestand)


Geplaatst in

DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

 • Opvallend is ook het grote aantal Nederlandse producties. Dit is nog nooit zo hoog geweest en zal in 2004 zelfs nog toenemen. Er worden naar schatting zo'n 63 (!) Nederlandse producties verwacht. Dit heeft alles te maken met het feit dat in 2005 de subsidieregeling vervalt. Maar ja....van een gezonde afstemming tussen vraag en aanbod is hierdoor geen sprake.

  geplaatst op
 • De Nederlandse bioscopen hebben het afgelopen jaar 24,7 miljoen bezoekers mogen verwelkomen. De belangstelling is daarmee met 2,5 procent gestegen ten opzichte van 2002, heeft de Nederlandse Federatie voor de Cinematografie bekendgemaakt.

  Opvallend is dat in landen als Duitsland, Spanje en de Verenigde Staten de bezoekersaantallen omlaag zijn gegaan. De bruto recette van de Nederlandse bioscopen bedroeg over 2003 162,5 miljoen euro, 3,5 procent meer dan het jaar daarvoor.

  Best bezochte film was Finding Nemo, gevolgd door Lord of de Rings 2.

  Bron: Adformatie

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.