Belgische beroepsjournalisten bang voor weblogs?

Belgische beroepsjournalisten bang voor weblogs?

Express.be (via Planet) meldt dat de Belgische omroepen ingaan op de eis van beroepsjournalisten om persberichten voortaan alleen nog aan hen te sturen. Weblogs en websites moeten op een achterstand worden gezet, tenzij ze een overeenkomst ondertekenen. België wordt daarmee, voor zover bekend, het eerste land waar de traditionele media geforceerd een dam proberen op te werpen tegen de concurrentie van niet-professionele media op het web.

Daarmee lijken de Belgische beroepsjournalisten (waren die ook al niet tegen Google News?) bang voor de opkomst van de weblogs en laat het zien dat ze zelf twijfelen aan hun huidige toegevoegde waarde.


Geplaatst in

DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • Slechte ontwikkeling, gelukkig zouden de Nederlandse webloggers zoiets niet laten gebeuren.

  geplaatst op
 • Het NY Times artikel van gisteren wordt ook door velen gezien als een aanval van de main stream media op de bloggers. Op het Bloggers in Amsterdam project waren ook enkele defensieve reacties van de Nederlandse Main Stream Media. Er wordt duidelijk over het hoofd gezien dat als de kwaliteit van de M.S.M. goed genoeg is dan zullen ze juist meer erkenning en traffic krijgen van de blogosphere. Zie ook deze posting als bewijs van dit feit. Mijn advies aan de M.S.M:

  If you can’t beat them (and you can’t), join them!

  geplaatst op
 • Tja, als Breda'enaar (en dus op fietsafstand van België wonend) zeg ik wel vaker: het is een naargeestig en minder ontwikkeld volk, die Belgen.

  Kritiek leveren zijn ze goed in, maar nadenken een stuk minder. Zo heb ik op de A10 nog nooit een rotonde met stoplichten gezien (de ring Brussel heeft die wel). En zo hadden wij met 8 miljoen inwoners geen file problemen, zij (met nagenoeg hetzelfde landoppervlak) wel.

  Maar terug naar het stuk. Als het er door komt, is het een duidelijk teken waarom je België gewoon nooit meer serieus kan nemen. Natuurlijk kan je dit niet doen. En dat de oude media denken dat het om nieuws en persberichten gaat waar ze over moeten schrijven geeft aan dat ze het nog steeds niet begrijpen. Nieuws lees je online, want tegen de tijd dat je het op papier zet is het al verouderd. Bladen, de krant, zelfs de TV is er voor achtergrond, diepgang, analyses. Nederlandse kranten begrijpen dat inmiddels een heel klein beetje (hoewel nog steeds uitermate matig), in België begrijpen ze het blijkbaar nog geheel niet. Hun positie is veranderd, daar moet je je aan aanpassen.

  geplaatst op
 • @Bas: het is inderdaad een onrustwekkende evolutie, maar ik vind het erg gewaagd om daarom te stellen dat Belgen een 'naargeestig' en 'minder ontwikkeld' volk zijn. Persoonlijk zie ik dit eerder als een precedent. Misschien zien de Nederlandse beroepsjournalisten deze 'dreiging' (nog) niet in?

  geplaatst op
 • @Roel, zoals ik al aan wilde geven is dit niet de reden dat ik tot deze conclusie ben gekomen. Het is meer de algemene ervaring na 8 jaar dicht bij België te wonen. Natuurlijk bekijk ik het vanuit mijn eigen Hollandse perspectief, maar ik merk dat mijn respect voor Belgen op heel veel fronten jaarlijks verder afneemt.

  Er zijn echt tientallen tot honderden voorbeelden aan te halen waarop blijkt dat Belgen achterlopen op Nederlanders in hun ontwikkeling. Op zich niet erg, dat doen veel andere Europese landen ook (eigenlijk op Scandinavië en Groot Brittanië na allemaal wel), maar wat mij opvalt is dat de Belgen zich regelmatig nogal superieur voelen aan b.v. de Nederlanders (net als b.v. de Fransen en de Duitsers) terwijl daar dus geen reden voor is.

  Ik kan me een uitspraak van één van jullie ministers herinneren die stelde dat 'wij Belgen wel onze verantwoordelijkheid nemen en niet lopen te zeuren over het feit dat we veel betalen aan Europa" waarbij hij even vergat dat België een netto ontvanger is.

  geplaatst op
 • @bas:
  zelf ben ik Belg en ik voel mij persoonlijk aangevallen door jou laagdunkende mening over de Belgen... Ongeacht er ook maar iets waar is van jouw inzin, het is en blijft een mening. Als Belgen ook nog iets zijn, dan is dat wel bescheiden... Ik vel dus niet graag een mening over de 'Nederlander' in het algemeen, ik houd nu eenmaal niet van 'overgeneralisaties', maar jou bek stinkt naar ****

  ten tweede, ik ben er volledig mee akkoord dat nieuwe communicatietechnologieën een ware sociale revolutie betekenen... maar we spreken wel over de mensen hun job! media zullen veranderen, en wij zien dat wel in... maar er zal bloed vloeien en niemand ziet graag zijn eigen bloed op het trottoir druipen...

  wat zal gebeuren, zal gebeuren

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.