Arie den Boon (UvA): “Er ontstaan virtuele universiteiten waar je gewoon je papiertje kunt halen”

Arie den Boon (UvA): “Er ontstaan virtuele universiteiten waar je gewoon je papiertje kunt halen”

Een nieuwe ontwikkeling in het onderwijs is online leren via MOOCs. Arie den Boon van de UvA is ambassadeur van deze massive open online courses. “Het zijn gratis online universiteitscursussen voor grote groep mensen”, zegt hij.

Er wordt al lang geprobeerd om te vernieuwen in het onderwijs, maar met deze vorm lijkt het nu echt te lukken. “Er moet een charismatische docent lesgeven”, weet Den Boon.

De TU Delft en UvA zijn al ver met het implementeren van MOOCs. “Er eentje maken is heel lastig, maar als het staat kun je MOOCS lang hergebruiken”, zegt Den Boon. “Maar ze kunnen nog niet het hele onderwijs vervangen.”

Desondanks sluit het aan bij hoe de nieuwe generatie leert en informatie tot zich neemt. “Een goede MOOC is individueel gericht, prikkelend en een geeft je de ruimte om te discussiëren. Er zijn veel matige MOOCs in omloop.”

Kwaliteit

Dat ligt soms ook aan de kwaliteit van de stof. “Soms verschijnen er meerdere MOOCs over hetzelfde onderwerp. Studenten kunnen zelf op zoek naar de juiste stof. Er ontstaat een vraag gedreven economie, studenten kiezen zelf wat ze willen leren en wanneer”, zegt Den Boon.

Online leren maakt het onderwijs bovendien goedkoper en toegankelijker. “Met name in Amerika, waar de collegegelden heel erg hoog zijn. Er ontstaan virtuele universiteiten waar je gewoon je papiertje kunt halen.”

Den Boon hoopt dat besturen van universiteiten de vernieuwingen omarmen. “Ze zijn nog te bang dat ze de eigen glazen ingooien met gratis online onderwijs.”


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.