Alphabet, Meta en Amazon pakken de helft van de 1 biljoen-advertentiemarkt in 2025

'Ondanks mogelijke tegenwind blijkt uit marktgegevens dat we momenteel een ongekende groei in de advertentie-industrie meemaken'

Alphabet, Meta en Amazon pakken de helft van de 1 biljoen-advertentiemarkt in 2025

De wereldwijde advertentiemarkt heeft de impact van COVID-19 tot dusver goeddeels doorstaan ​​en ligt op koers om in 2025 de 1 biljoen dollar (880 miljard euro) aan te tikken. Volgens de opstellers van het Global Advertising Trends-rapport van WARC Data zal meer dan de helft van dat bedrag naar slechts drie bedrijven vloeien: Alphabet, Meta en Amazon.

Kleine disclaimer: het zijn voorspellingen afgegeven door marketeers zélf en gaan dus uit van een wereldeconomie zoals die zich nú manifesteert, maar ril even van de hallucinante bedragen: Na een enorme stijging van 23,8% tot een totaal van 771 miljard dollar dit jaar, zullen de advertentie-investeringen naar verwachting met respectievelijk 12,5% en 8,3% stijgen in 2022 en 2023. Zo luidt althans de verwachting. Onderzoek onder een kleine 1400 marketingprofessionals, onlangs uitgevoerd door WARC (overigens uitgevoerd vóór de opkomst van de Omicron-variant van COVID-19), wijst uit dat twee op de drie marketeers die al mediabudget toekent aan Amazon, van plan is die uitgaven te verhogen, terwijl de vraag van adverteerders toch al toenam.

Bron: WARC

Tweederde van de professionals in marketingcommunicatie is van plan volgend jaar meer geld uit te geven aan TikTok, terwijl YouTube (61% van de ondervraagden), Instagram (60%) en Google (57%) in 2022 ook zullen profiteren van de toename in uitgaven.

Vrijwel alle productsectoren zullen volgend jaar naar verwachting de investeringen van voor de pandemie overtreffen, zo luidt de verwachting, terwijl de meeste sectoren al dit jaar een volledig herstel konden optekenen, met uitzondering overigens van transport en toerisme. ‘Ondanks mogelijke tegenwind blijkt uit marktgegevens dat we momenteel een ongekende groei in de advertentie-industrie meemaken. Die wordt geleid door toegenomen vraag naar retail-media en ondersteunende uitgevers als Google en Instagram, dat nu 's werelds grootste sociale platform is. Onze prognoses illustreren dat die trend zich zal voortzetten’ zegt James McDonald, Director Data, Intelligence & Forecasting van WARC op de eigen site. Details van trends per media, formaat en productcategorie staan achter het slotje.

Credits afbeelding: 123RF, licentie: Alle rechten voorbehouden

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.