Al-Jazeera komt met Engelstalige website

Al-Jazeera komt met Engelstalige website

Het Qatarese tv-station Al-Jazeera, dat zich de afgelopen jaren een reputatie heeft verworven als een soort Arabische CNN, komt met een Engelstalige website. Het gaat om nieuws dat zal worden toegesneden op een Westers publiek, aldus Joanne Tucker, de directeur van het project.

Al-Jazeera zendt uit vanuit Qatar en bereikt veel kijkers in Arabische landen die hun staatstelevisie beu zijn en op zoek gaan naar onafhankelijke informatie. Sinds de aanslagen van 11 september zond Al-Jazeera enkele verklaringen van de terrorisme-verdachte Osama bin Laden uit.

Al-Jazeera heeft al een Arabischtalige website op http://www.aljazeera.net De lancering van de Engelstalige site is gepland voor begin februari. Volgens welingelichte bronnen zouden de VS eind januari klaar zijn voor de oorlog tegen Irak die president Bush graag wil beginnen.


Geplaatst in

Delen



Er zijn 2 reacties op dit artikel

 • Heb geen idee wat dit is maar het is in ieder geval in het Engels :-)
  http://www.aljazeerah.info/

  geplaatst op
 • Nog voor de grondoorlog om Bagdad begint, opent tv-zender Al-Jazeera in Quatar zijn Engelstalige website. Deze is volledig gewijd aan nieuws over de inval in Irak.

  In de Verenigde Staten berichten MSNBC en Wall Street Journal (ook via Yahoo) met de nodige reserves over de site, gezien de stellingnames van Al-Jazeera.

  Hoofdredacteur is Joanne Tucker, voorheen werkzaam voor de BBC, en houdster van zowel een Brits als een Amerikaans paspoort. Ze beloofde een Westerse stijl van journalistiek, met het streven naar objectiviteit. Het verschil tussen feiten enerzijds en meningen en analyses anderzijds moet nog verbeteren, zei ze tegen genoemde Amerikaanse bronnen.

  Al-Jazeera bestrijdt de foutieve informatievoorziening in de Anglosaksische media, zoals met een artikel over Basra, en beschouwt de Israëlisch-Amerikaanse betrekkingen kritisch.

  English.AlJazeera.net werd in het afgelopen uur allengs moeilijker te bereiken, vanwege de waarschijnlijk grote toevloed van bezoek. Mocht de site straks onbereikbaar worden, dan zal er wellicht verwarring ontstaan over de oorzaak: veel 'gewoon' bezoek aan de site of een denial of service aanval (Doss) met als doel met een heleboel paginaverzoeken tegelijk de site plat te leggen.

  De homepage was zojuist wisselend bereikbaar, de artikelen daarop moeizamer. In een artikel bericht de site over het tonen van beelden van lijken en krijgsgevangenen op de tv-zender. Al-Jazeera verdedigt haar journalistieke taak en zegt dat Amerikaanse zenders ook Irakezen toonden.

  Al-Jazeera bericht dat NBC de gewraakte beelden niet liet zien, CBS slechts een fragment en CNN vooral op de internationale zender, niet of nauwelijks nationaal. Al-Jazeera onthoudt zich van commmentaar op deze interpretatie van de journalistieke taak door CNN.

  Zo woedt de oorlog ook in de media. Op internet kun je daarover een artikel lezen op Gulf News, een krant in de Arabische Emiraten, maar ook dichterbij een uitstekend artikel van NRC-correspondent Joris Luyendijk over de woordkeuzes.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.