7 trends in online video - En wat ze betekenen

7 trends in online video - En wat ze betekenen
, Carl Mangold

De Amerikaanse videoproducent Demo Duck vroeg vier hot shots naar de belangrijkste trends in online video voor 2017. Zij kwamen met deze zeven trends op de proppen, waarop ik mijn persoonlijke visie geef.

#1: Oververzadiging van rages en stijlen

Patrick Moreau, de oprichter van Muse Storytelling, ziet videostijlen steeds sneller viraal gaan. En dan vooral de stijlen die in smartphones en camera’s worden ingebouwd, zoals slowmotion, timelapse en panoramashoots. En dat is knap vervelend voor professionals die zich profileerden met technieken die vroeger alleen in professionele apparatuur beschikbaar waren. Die moeten hun creativiteit nu letterlijk buiten de doos zoeken.

Ik ben het met Patrick eens dat de doorsnee consument met een steeds uitgebreidere trukendoos in hun broekzak rondloopt en daar ook dankbaar gebruik van maakt. Maar dat betekent niet dat je die trucjes zélf ineens niet meer kunt gebruiken. Zo’n timelapse kun je bijvoorbeeld ook in staccato doen, zoals in dit filmpje. En van slowmotion materiaal kun je de afspeelsnelheid bijvoorbeeld op de muziek moduleren. Je kunt echt élke techniek op een andere, creatievere manier gebruiken dan het standaard geïmplementeerd is.

#2: Consumenten hunkeren naar authenticiteit

De tweede trend die Patrick Moreau verwacht is de hunkering naar waarheid, de zoektocht naar authenticiteit. "I see people beginning to look deeper into the motivations behind a piece. The ability to tell a story and create an authentic connection has perhaps never been as important as now." zegt Moreau. En: "Those who look to use technology to serve their ability to connect will be the ones that thrive."

Hier slaat Patrick volgens mij de plank mis. We zitten juist middenin de start van het 'post-truth tijdperk'. De invloedrijkste man ter wereld - Donald Trump - is zelfs door schade en schande rijk, beroemd en president geworden. Ik wil nog niet zeggen dat die waarheid er helemaal niet meer toe doet, maar hij is in elk geval stukken minder slagvaardig dan passie, emotie en creativiteit.

#3: Analytics zijn nog nooit zo belangrijk geweest

John Stokman, marketingstrateeg bij ilos videos, ziet vooral een trend naar meer analytics en 'gated video content'; video’s die je pas te zien krijgt na het achterlaten van wat persoonlijke gegevens. Salesmanagers en marketeers kunnen die informatie gebruiken om hun videocampagnes verder te optimaliseren. "If someone is willing to give up their email address (because we all know what’s going to happen to it), the content must be worth it.", zegt Stokman.

Die John denkt daarbij natuurlijk achterstevoren: Iemand die zijn e-mailadres afgeeft om een video te mogen zien, doet dat omdat de thumbnail, titel en intro prima converteren. Of de video aan zijn hooggespannen verwachtingen voldoet ziet de kijker immers pas ná de klik. Ik zou die 'laat hier je e-mailadres achter voor meer informatie'-kaart eerder in of na de video implementeren. Zodat je salesteam minder slechte leads en datavervuiling voor de kiezen krijgt.

#4: Gepersonaliseerde video

Erika Trautman, CEO en oprichter van Rapt Media, ziet vooral veel toekomst voor gepersonaliseerde video: video die één-op-één op iedere kijker is afgestemd. Je ziet deze video’s vooral in healthcare, telecom en financiën, bijvoorbeeld om facturen, abonnementen en beleggingsmogelijkheden uit te leggen.

Dit is gewoon een doorvertaling van wat je vroeger in Flash, en iets later in DHTML deed: het in infographics opnemen van gepersonaliseerde gegevens. Het begon in 2D, werd toen 3D en is nu dus met video uitgebreid. Erg mooi en bijzonder toepasselijk, maar best bewerkelijk. En dus (nog?) niet voor de kleinere beurs.

#5: Interactieve video

Er is volgens diezelfde Erika ook een trend naar interactieve video: video’s die de gebruiker naar zijn hand kan zetten door op hoofdstukknopjes te klikken. "The act of participation deepens engagement, enhances learning, and accelerates behavior change. It also generates data. With every click of a button, you gain useful insights about your audience", schrijft ze. De techniek wordt vooral educatief toegepast, voor trainingen, productdemo’s, handleidingen, on-boarding en onderwijs.

Ook dit is eerder in Flash gedaan, maar is nog steeds niet beschikbaar op Youtube en in video’s op Facebook (correct me if I’m wrong). Ik zie er zeker toekomst voor op intranets en cursussites, maar is het een trend? Volgens mij niet.

#6: Online cursussen

Christopher Ruffell, van Reel Marketer Video Marketing Magazine, ziet net als Erika een trend in educatieve video, maar dan gewoon als contenttrend. Gewone video’s dus, op websites, Youtube en Facebook, met een educatief karakter. "Educational videos are a great way to build awareness and trust. If you provide customers with tangible solutions or ideas that they can use, more likely are they to develop a positive opinion of your business."

Ruffel refereert verder nog naar online cursusplatforms, maar je ziet dit natuurlijk ook in marketing terug. Apple’s marketing bijvoorbeeld, focust zich al jaren meer op wat je met de producten kunt doen, dan alleen maar hoe ze eruit zien. En ook de recepten in Albert Heijn’s Allerhande of Hellofresh’s boxen zijn prachtige voorbeelden van educatieve marketing. Receptenvideo’s van Buzzfeed’s Tasty worden meer dan twee keer zo vaak gedeeld dan nieuwsvideo’s van CNN. Wie van jullie kan mooie cijfers delen van Nederlandse successen?

#7: Steeds hogere technische kwaliteit

De laatste trend in het rijtje is, net als de eerste, weer een technische: camera’s, smartphones en schermen worden steeds scherper, en de consument verwacht dan ook steeds hogere kwaliteit video’s. Full HD is overal, en 4K heeft de voet al tussen de deur. "With screens being sharper, viewers will have no tolerance for pixelated videos and businesses that don’t keep up, will lose out.", aldus Christopher.

Dit is slecht nieuws voor de gevestigde orde. Toen mijn dochtertje afgelopen zomer werd gevideografeerd voor een RTL4-programma, viel mij de hoeveelheid apparatuur die daarvoor gebruikt werd, en de grootte daarvan, enorm op (zie hier een behind the scenes). Camera’s die ooit vreselijk duur zijn ingekocht, en nog lang niet zijn afgeschreven, worden op technisch vlak ingehaald door consumentencamaraatjes. En montagestudio’s zitten inmiddels gewoon in laptops.

Een leuk lijstje trends, maar is het volledig? Ik denk het niet. Welke trends zien jullie op het vlak van online video aankomen? Deel ze in de reacties!

Credits afbeelding: Bob Duran, licentie: CC BY-ND (Commercieel hergebruik)

Geplaatst in

DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

 • Interactieve video is nog niet direct een trend, maar is wel hard op weg dit te worden. Grote bedrijven passen het al toe of gaan het toepassen.
  Het grote punt is nog dat veel bedrijven nog niet beseffen wat de toepassingen kunnen zijn hiervan. Het is niet alleen de interactie, maar je kunt ook gegevens die je van klanten hebt koppelen aan een interactieve video.
  Bedrijven die heel veel facturen verzenden, bijvoorbeeld telefoon- internetbedrijven, krijgen via de klantenservice vaak vragen over deze facturen. Het is mogelijk om in één productiegang een interactieve video te maken die aan de hand van de (toch al beschikbare) factuurgegevens per klant uit te leggen wat het verschil is tussen de factuur van deze maand en vorige maand en waar het verschil in zit. Wanneer een link naar die video met elke factuur meegezonden wordt, kan dit kan heel veel telefoontjes schelen en onnodige irritatie bij de klanten voorkomen. Dezelfde video kan elke maand weer gebruikt worden, omdat deze 'live' de facturatiegegevens van de klant raadpleegt.

  Zo zijn er nog veel meer toepassingen mogelijk. Het via Facebook delen van een interactieve video lukt helaas nog niet, aangezien Facebook de interactie stript van de video. Ze willen graag dat je zo lang mogelijk op Facebook blijft natuurlijk en hun eigen videoformaat gebruikt. Wel kun je een teaser maken om mensen naar de interactieve video te 'lokken'. Deze is wel heel eenvoudig op een website te zetten.

  Een aantal toepassingen van interactieve video heb ik op een rij gezet op: https://www.3xfilm.nl/bedrijfsfilm/video-marketing-blog_files/voorbeelden-interactieve-video.html

  geplaatst op
 • I am studying video marketing since last 8 to 12 months. I read many blogs on video marketing. I have good experience in marketing. I just recently studied video marketing trends and technic. In video marketing corporate videos are working good. Every company needs its own communication videos. At atellier, we make best corporate video. http://atellier.in/corporate-video/

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.