7 trends in online video – En wat ze betekenen

22 februari 2017, 06:00

De Amerikaanse videoproducent Demo Duck vroeg vier hot shots naar de belangrijkste trends in online video voor 2017. Zij kwamen met deze zeven trends op de proppen, waarop ik mijn persoonlijke visie geef.

#1: Oververzadiging van rages en stijlen

Patrick Moreau, de oprichter van Muse Storytelling, ziet videostijlen steeds sneller viraal gaan. En dan vooral de stijlen die in smartphones en camera’s worden ingebouwd, zoals slowmotion, timelapse en panoramashoots. En dat is knap vervelend voor professionals die zich profileerden met technieken die vroeger alleen in professionele apparatuur beschikbaar waren. Die moeten hun creativiteit nu letterlijk buiten de doos zoeken.

Ik ben het met Patrick eens dat de doorsnee consument met een steeds uitgebreidere trukendoos in hun broekzak rondloopt en daar ook dankbaar gebruik van maakt. Maar dat betekent niet dat je die trucjes zélf ineens niet meer kunt gebruiken. Zo’n timelapse kun je bijvoorbeeld ook in staccato doen, zoals in dit filmpje. En van slowmotion materiaal kun je de afspeelsnelheid bijvoorbeeld op de muziek moduleren. Je kunt echt élke techniek op een andere, creatievere manier gebruiken dan het standaard geïmplementeerd is.

#2: Consumenten hunkeren naar authenticiteit

De tweede trend die Patrick Moreau verwacht is de hunkering naar waarheid, de zoektocht naar authenticiteit. “I see people beginning to look deeper into the motivations behind a piece. The ability to tell a story and create an authentic connection has perhaps never been as important as now.” zegt Moreau. En: “Those who look to use technology to serve their ability to connect will be the ones that thrive.”

Hier slaat Patrick volgens mij de plank mis. We zitten juist middenin de start van het ‘post-truth tijdperk‘. De invloedrijkste man ter wereld – Donald Trump – is zelfs door schade en schande rijk, beroemd en president geworden. Ik wil nog niet zeggen dat die waarheid er helemaal niet meer toe doet, maar hij is in elk geval stukken minder slagvaardig dan passie, emotie en creativiteit.

#3: Analytics zijn nog nooit zo belangrijk geweest

John Stokman, marketingstrateeg bij ilos videos, ziet vooral een trend naar meer analytics en ‘gated video content’; video’s die je pas te zien krijgt na het achterlaten van wat persoonlijke gegevens. Salesmanagers en marketeers kunnen die informatie gebruiken om hun videocampagnes verder te optimaliseren. “If someone is willing to give up their email address (because we all know what’s going to happen to it), the content must be worth it.”, zegt Stokman.

Die John denkt daarbij natuurlijk achterstevoren: Iemand die zijn e-mailadres afgeeft om een video te mogen zien, doet dat omdat de thumbnail, titel en intro prima converteren. Of de video aan zijn hooggespannen verwachtingen voldoet ziet de kijker immers pas ná de klik. Ik zou die ‘laat hier je e-mailadres achter voor meer informatie’-kaart eerder in of na de video implementeren. Zodat je salesteam minder slechte leads en datavervuiling voor de kiezen krijgt.

#4: Gepersonaliseerde video

Erika Trautman, CEO en oprichter van Rapt Media, ziet vooral veel toekomst voor gepersonaliseerde video: video die één-op-één op iedere kijker is afgestemd. Je ziet deze video’s vooral in healthcare, telecom en financiën, bijvoorbeeld om facturen, abonnementen en beleggingsmogelijkheden uit te leggen.

Dit is gewoon een doorvertaling van wat je vroeger in Flash, en iets later in DHTML deed: het in infographics opnemen van gepersonaliseerde gegevens. Het begon in 2D, werd toen 3D en is nu dus met video uitgebreid. Erg mooi en bijzonder toepasselijk, maar best bewerkelijk. En dus (nog?) niet voor de kleinere beurs.

#5: Interactieve video

Er is volgens diezelfde Erika ook een trend naar interactieve video: video’s die de gebruiker naar zijn hand kan zetten door op hoofdstukknopjes te klikken. “The act of participation deepens engagement, enhances learning, and accelerates behavior change. It also generates data. With every click of a button, you gain useful insights about your audience”, schrijft ze. De techniek wordt vooral educatief toegepast, voor trainingen, productdemo’s, handleidingen, on-boarding en onderwijs.

Ook dit is eerder in Flash gedaan, maar is nog steeds niet beschikbaar op Youtube en in video’s op Facebook (correct me if I’m wrong). Ik zie er zeker toekomst voor op intranets en cursussites, maar is het een trend? Volgens mij niet.

#6: Online cursussen

Christopher Ruffell, van Reel Marketer Video Marketing Magazine, ziet net als Erika een trend in educatieve video, maar dan gewoon als contenttrend. Gewone video’s dus, op websites, Youtube en Facebook, met een educatief karakter. “Educational videos are a great way to build awareness and trust. If you provide customers with tangible solutions or ideas that they can use, more likely are they to develop a positive opinion of your business.”

Ruffel refereert verder nog naar online cursusplatforms, maar je ziet dit natuurlijk ook in marketing terug. Apple’s marketing bijvoorbeeld, focust zich al jaren meer op wat je met de producten kunt doen, dan alleen maar hoe ze eruit zien. En ook de recepten in Albert Heijn’s Allerhande of Hellofresh’s boxen zijn prachtige voorbeelden van educatieve marketing. Receptenvideo’s van Buzzfeed’s Tasty worden meer dan twee keer zo vaak gedeeld dan nieuwsvideo’s van CNN. Wie van jullie kan mooie cijfers delen van Nederlandse successen?

#7: Steeds hogere technische kwaliteit

De laatste trend in het rijtje is, net als de eerste, weer een technische: camera’s, smartphones en schermen worden steeds scherper, en de consument verwacht dan ook steeds hogere kwaliteit video’s. Full HD is overal, en 4K heeft de voet al tussen de deur. “With screens being sharper, viewers will have no tolerance for pixelated videos and businesses that don’t keep up, will lose out.”, aldus Christopher.

Dit is slecht nieuws voor de gevestigde orde. Toen mijn dochtertje afgelopen zomer werd gevideografeerd voor een RTL4-programma, viel mij de hoeveelheid apparatuur die daarvoor gebruikt werd, en de grootte daarvan, enorm op (zie hier een behind the scenes). Camera’s die ooit vreselijk duur zijn ingekocht, en nog lang niet zijn afgeschreven, worden op technisch vlak ingehaald door consumentencamaraatjes. En montagestudio’s zitten inmiddels gewoon in laptops.

Een leuk lijstje trends, maar is het volledig? Ik denk het niet. Welke trends zien jullie op het vlak van online video aankomen? Deel ze in de reacties!

Carl Mangold
AI-specialist met de focus op veiligheid bij Carl Mangold

Carl Mangold is een expert op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI), met de focus op het veilig en ethisch verantwoord inzetten van deze technologie. In de loop van zijn carrière heeft Carl de evolutie van AI in marketing van dichtbij meegemaakt. Waar AI aanvankelijk vooral werd ingezet om prospects te herkennen en segmenteren op basis van hun klik- en koopgedrag, heeft de technologie zich inmiddels ontwikkeld tot een krachtig middel dat (klant-)communicatie over de volledige breedte kan ondersteunen of zelfs vervangen. Stonden ethiek en privacy altijd centraal bij de toepassing van AI voor geautomatiseerde klantsegmentatie, met de opkomst van generatieve AI zijn veiligheid en betrouwbaarheid nog belángrijker thema's geworden. Carl zet zich in om bedrijven te begeleiden bij het verantwoord implementeren van AI-oplossingen die niet alleen efficiëntie en klanttevredenheid verhogen, maar ook voldoen aan de hoogste ethische en veiligheidsstandaarden. Met zijn diepgaande kennis van AI en zijn toewijding aan veilige praktijken, helpt Carl organisaties de balans te vinden tussen innovatie en verantwoordelijkheid. Zijn werk draagt bij aan het creëren van betrouwbare AI-systemen die zowel de bedrijfsdoelen als de belangen van klanten dienen.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!