4 redenen waarom DSP’s het Google Display Network verslaan

4 redenen waarom DSP’s het Google Display Network verslaan
, Adcombi

Marketeers en mediabureaus vragen mij vaak wat het verschil is tussen programmatic advertising met het Google Display Network (GDN) en met een demand-side platform (DSP). Beide platformen worden weliswaar gebruikt voor programmatic online-displaycampagnes, maar de mogelijkheden verschillen enorm. Wat zijn die verschillen? En is een DSP beter dan GDN? Zeker, en wel om vier redenen.

Laten we beginnen met een simpele uitleg van de twee programmatic-display-advertisingtools. GDN is een advertentienetwerk dat alle advertentieruimte bevat van uitgevers die zijn aangesloten op Google AdSense. Je kunt daardoor bieden op de advertentieruimte van Google. Voor het targeten van je doelgroep gebruik je de data van Google.

Een DSP is een platform dat je in staat stelt om advertentieruimte in te kopen via verschillende ad exchanges of direct bij uitgevers, als je een deal met de uitgever maakt. Het biedt je de mogelijkheid data te gebruiken van verschillende partijen om je doelgroep te targeten. Een paar voorbeelden van DSP’s zijn Adform, Turn, DBM, Mediamath en Platform161.

Welke optie is het beste voor wie? Over het algemeen is het Google Display Netwerk een goed startpunt voor adverteerders, met name voor de kleinschalige bedrijven. Display-advertising via een DSP is geschikt voor mediabureaus en adverteerders die op zoek zijn naar meer geavanceerde advertentiemogelijkheden en op een grotere schaal. Welke mogelijkheden biedt een DSP die het GDN niet heeft?

1. Omvang van bereik

Het meest voor de hand liggende voordeel is de omvang van het bereik van je campagne. GDN bereikt alleen bezoekers van sites die op het netwerk zijn aangesloten, wat neerkomt op ongeveer 70 procent van het web.

DSP’s daarentegen hebben toegang tot de advertentieruimte van alle ad exchanges inclusief die van Google (DoubleClick), maar ook Rubicon, AppNexus en Improve Digital. Dit komt neer op ongeveer 95 procent van het web. Dat betekent dat je alle premium websites, inclusief alle kwaliteitsmedia, via een uitgever kunt bereiken met een DSP.

2. De rij om advertenties in te kopen

Toegang hebben tot meer ad exchanges betekent ook dat je een betere prijs kunt bedingen per plek op een website. Dit betekent niet zozeer dat het goedkoper is, maar wel dat je met een DSP verder vooraan staat in de rij om advertentieruimte in te kopen.

Een ander onderscheid als het om media inkopen gaat, is de optie om de rij volledig te 'skippen' en directe deals te sluiten met uitgevers. Dat kan met ‘programmatic direct’ of via een ‘private marketplace’. Dan ben je verzekerd van een plek op die ene bekende website en hoef je niet te bieden tegen andere adverteerders op de real-time bidding-veiling.

3. Gedetailleerde targetingmogelijkheden

De targetingmogelijkheden binnen je campagne met een DSP zijn zeer geavanceerd. Zo is targeten met first-, second- en third-party data alleen mogelijk met een DSP. Dit is vooral handig als je een zeer gedefinieerde campagne hebt, bijvoorbeeld als je 'Vodafone-gebruikers die breedbandinternet gebruiken op iOS-apparaten en Chrome-browsers' wilt targeten. Of als je doelgroep toeristen zijn en je ze met de taalinstellingen van je browser wilt targeten.

4. Relevantie verhogen met creatieve advertenties

Zowel GDN als DSP’s ondersteunen allerlei typen banners: HTML5, image, video, et cetera. Een DSP ondersteunt customization van rich media en heeft een grote inventaris van formaten van uitgevers. Dit betekent dat je de relevantie van je banners kunt verhogen door de aandacht van je publiek te trekken met je advertentie. Denk aan fishtanks, lightboxen of homepage take-overs op premium websites. Maar ook het toevoegen van meerdere lagen van content in één advertentie, zoals in-banner video’s.

De kosten

Een nadeel van programmatic advertising via een DSP is de minimum advertentie-uitgave waar je aan vast zit. Maar er zijn ook oplossingen waarbij je de kosten voor een DSP deelt met andere adverteerders. Bij een zogenoemde shared DSP kun je, net als bij GDN, betalen per campagne (pay-as-you-go). Dan heb je de voordelen van een DSP zonder dat je aan maandelijkse kosten vastzit. 

Credits afbeelding: Google AdWords, licentie: Alle rechten voorbehouden

DelenEr zijn 1 reacties op dit artikel

  • Mooi verhaal. De praktische kant laat alleen zien dat je op vanuit GDN veel meer uit GDN kunt halen dan je met een DSP kunt. Daarnaast zijn de resultaten (respons en conversie) veelal hoger via GDN zelf dan via een DSP. Meer mogelijkheden en meer bereik? Jazeker, de rest niet echt.

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.