Socialijs: de ijscoman als location based service

Socialijs: de ijscoman als location based service

Kijk even naar buiten en er valt maar één conclusie te trekken: de zomer is in aantocht. De tijd van het buitenleven is weer aangebroken. De komende maanden zullen we weer massaal de parken en pleinen opzoeken, om daar van de zon en gezelligheid te genieten. Het is ook het moment dat de venters hun stalletjes en ijscokarren weer oppoetsen om de parkhangers en dagjesmensen van de nodige versnaperingen te voorzien. In Utrecht is deze zomer een nieuw gezicht te zien in dit gezelschap van verkopers. IJscoman Marten Schuurman probeert zich met zijn start-up Socialijs namelijk een plek te veroveren in het hart van de Domstedelingen. Op zich is een nieuwe ijscoman niet zo bijzonder. Socialijs zet echter verschillende sociale kanalen in om op het netvlies van de Utrechters te komen. Vanaf Koninginnedag zal Marten met zijn ijscokar door Utrecht fietsen en via Foursquare, Twitter, Facebook en Hyves is precies te volgen waar je terecht kunt voor een sociaal tussendoortje.

Uiteraard zijn er genoeg plekken in Utrecht waar je ijs kunt kopen, maar Socialijs wil iets extra’s toevoegen door intensief gebruik te maken van sociale media. Het startpunt van Socialijs is Foursquare; door middel van check-ins laat Marten precies weten waar hij op dat moment met zijn kar te vinden is. Zijn Foursquare-account is gekoppeld aan zijn Twitter-account @socialijs, zijn Hyves-pagina en (binnenkort) zijn Facebook-pagina, waardoor je op verschillende platformen zijn whereabouts in de gaten kunt houden. Maar daar houdt het niet mee op: Socialijs organiseert met Foursquare verschillende acties. Gratis ijs voor de Mayor van diverse locaties op Foursquare, korting voor de eerste x-aantal incheckers, etc. Via de website www.socialijs.com en op de sociale platformen kondigt de sociale ijscoman zijn acties aan.

Crowdsourcing
Socialijs gebruikt het Twitter-account ook gebruiken om te communiceren met zijn (vaste) klanten, bijvoorbeeld om de dagroute aan te kondigen, feedback te verzamelen of te crowdsourcen naar favoriete ijssmaken en locaties waar hij met zijn kar naar toe moet komen. In de opstartfase heeft Marten hier al meerdere malen gebruik van gemaakt; zo crowdsourcde hij al de aanschaf van zijn ijscokar, een locatie om zijn kar te stallen, de ijssmaken waarmee hij begint, de plekken waar hij sowieso moet verschijnen, de naam van het bedrijf en het Socialijs-logo, gemaakt door ontwerpster @MarinkaB.

Rakettendag
Het concept ging de afgelopen maanden al aardig rond op het web en Koninginnedag is het dan eindelijk zover: de eerste sociale ijscoman van Nederland gaat de parken en pleinen van Utrecht veroveren, te beginnen met een speciale Rakettendag tijdens deze nationale feestdag! De komende maanden zal blijken of het pionieren met sociale media zijn vruchten afwerpt. Een interessante case, die we uiteraard op de voet zullen volgen, zoals on- als offline!

Note: de smartphone waarmee Socialijs zou gaan werken, is onlangs gestolen. Marten is dus naarstig op zoek naar een sponsor, die op korte termijn een smartphone wil sponsoren in ruil voor mooie exposure in de Domstad.


DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

 • Leuk idee waar veel mogelijkheden in schuilen!
  Auteur Jeff Kinney heeft ter promotie van zijn werk ook een keer een icecream truck ingezet. http://www.abramsbooks.com/wimpy_kid_ice_cream_truck_tour.html
  Er werden gratis ijsjes uitgedeeld. Ook een leuke optie met behulp van sponsoring.
  Ik heb ook wel 's een personeelsfeest meegemaakt waar ijsjes uitgedeeld werden.
  En inderdaad reclame van sponsors op de kar is ook een goeie! Ik hoop dat er snel een nieuwe smartphone komt.

  Was mooi geweest als in het logo een ijsje te zien was, maar verder prima logo! Ben zelf nogal gek op gradients.

  geplaatst op
 • Ook leuk dat je via Foursquare gratis ijs kunt krijgen. De eerste check-in staat op mijn naam, nu nog mayor worden :-)
  http://tweetphoto.com/20493712 voor een foto van het eerste uur

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.