The Google Facts: Over Sketchup, Shortener en Spam

23 december 2009, 15:45

Het heeft even geduurd, maar ook deze week is er weer een aflevering van de Google Facts. Wegens gebrek aan internet door een verhuizing kostte het zoeken naar Google nieuws natuurlijk wat meer moeite, dus het kan zijn dat er in mijn volgende lijst nog één en ander ontbreekt, mede omdat de lijst na ruim 3 weken wel erg lang zou worden als ik alles zou meenemen. Toch hoop ik ook nu weer de belangrijkste te pakken te hebben. Over afleveringen gesproken…

…vinden jullie het een idee dat dit voortaan in video-formaat verschijnt? Of is deze tekstversie wel best zo?

1 december 2009 – Google Sketchup Competition

Over drie maanden is de deadline voor de Google Model Your Own Town Competition. Dat houdt in dat je met behulp van Google Sketchup allerlei gebouwen in jouw stad kunt zetten met je team en dat je prijzen kunt winnen. Als je je uitgedaagd voelt moet je dus even een team samenstellen en je opgeven.

2 december 2009 – Nieuwe homepage

Het was mij nog niet opgevallen, maar Google heeft de homepage wat veranderd. De meeste mensen willen alleen de zoekbox, dus Google toont nu de navigatie bovenin (voor Images, Blog etc) en wat andere elementen op de homepage pas na het bewegen van de muis. Dat schijnt dan milisecondes aan snelheid te schelen en het verbetert de gebruikerservaring. Is dit iemand opgevallen en zo ja, wat is het oordeel?

3 december 2009 – Google Public DNS

Goed, ik ben geen expert wat DNS betreft, ik maakte ooit de vergissing met een switchboard in het kastje aan het einde van de straat en dat moet ik tot op de dag van vandaag nog wel eens horen, maar Google heeft nu een Public DNS. Om het internetten sneller te maken, is het nodig dat een reeks ip-adressen snel doorverwijzen naar de uiteindelijke locatie van de website. Bij veel DNS-providers is dat nogal traag. Google wil bijdragen aan een sneller internet en je kunt met wat gedoe het Google Public DNS instellen op je computer of router. Zo, nou hoop ik dat ik het een beetje oke heb uitgelegd, het artikel vertelt de rest.

4 december 2009 – Streaming Finance

Niks saaier dan cijfers, vooral financiële cijfers, maar Google leukt ze op. Om een beetje tegemoet te komen aan de mensen die afhankelijk zijn van cijfers, zeker in deze crisistijd, streamt Google Finance nu alle nieuwsberichten en updates, zodat iedereen altijd de meest recente informatie kan zien, zonder al te veel moeite. Handig.

5 december 2009 – Appjet

Google koopt Appject deze dag. Appjet is de maker van de online collaboration tool EtherPad en moet samen met het team van Google WAVE gaan zorgen dat WAVE nog beter wordt en nog meer de tools gaat bieden om online real-time samen te werken. De meningen over deze overname schijnen nogal uiteen te lopen. Ik ben benieuwd wat het brengt, aangezien ik zelf Google WAVE nog lang niet snap.

8 december 2009 – Google Goggles

eWeek kondigde het al aan op 4 december, maar nu is het echt officieel, Google Goggles, ook wel Visual Search voor op je Android-mobieltje. Goggles is nu nog maar beschikbaar voor Android versie 1.6 (of hoger neem ik aan). Voor Marketingfacts is Goggles al getest. Ziet er leuk uit, maar ben benieuwd hoeveel mensen het daadwerkelijk veel gaan gebruiken.

8 december 2009 – Vanalles

Google had het druk op 8 december, want er kwamen ineens veel dingen bij: Living Stories, Speed Tracer, en Google Groups in Google Apps.

9 december 2009 – Chrome for Mac OS X/Linux

Chrome,

het OS

de browser, is nu in bèta voor Mac OS X en Linux en er zijn wat extensions voor Chrome beschikbaar, waarmee je de functionaliteit van de browser kunt uitbreiden. Er zijn inmiddels meer dan 300 extensies beschikbaar.

12 december 2009 – Oeps.

Biuj Outspoken Media maken mensen zich soms wat druk om Google. Soms terecht. In dit geval ben ik geneigd het terecht te vinden. Geen nieuws over Google zelf, wel even een kritische noot ten aanzien van real-time search. Via de sociale netwerken waarvan de berichten direct in de SERP’s verschijnen, kunnen kwaadwillenden blijkbaar spammen wat ze willen. Of kinderen laten klikken op dubieuze berichten. Lees zelf maar en tell me: is dit echt een gevaar of is het wat overdreven?

14 december 2009 – Google Toolbar

Er zijn weer wat nieuwe functies bijgekomen in de Google Toolbar. Die was al een tijdje hetzelfde, maar nu is er dan eindelijk een update met wat handige nieuwe features. Een share-knop, om een website te delen met je vrienden via diverse social networks en blogs, de My Location-feature is volwassen geworden en zit nu zelfs in de Internet Explorer-versie van de Toolbar en daarmee wordt het mogelijk om vanuit de Toolbar locatie-gerichte zoekopdrachten te doen, zonder je locatie zelf te in te typen en oja, Sidewiki is nu beschikbaar is bijna alle-Toolbar talen.

14 december 2009 – URL shortener

Vet gaaf, doch enigszins achter de feiten aan lopend: Google heeft een URL-shortener gemaakt voor Google Toolbar en Feedburner. Het is nog niet beschikbaar als stand-alone, dus je kunt het nog niet gebruiken zoals je bit.ly of is.gd gebruikt. Maar ze sluiten niet uit dat dat in de toekomst tot de mogelijkheden gaat behoren.

16 december 2009 – YouTube zoekopdrachten 2009

Waar zochten we op via YouTube in 2009? Google weet het (duh) en publiceerde een lijstje. Het meest bekeken waren:

1. Susan Boyle – Britain’s Got Talent (120+ million views)

2. David After Dentist (37+ million views)

3. JK Wedding Entrance Dance (33+ million views)

Tienertje Miley Cirus is hot en die werd dus ook heel vaak bekeken in de categorie Muziekvideo’s:

1. Pitbull – I Know You Want Me (82+ million views)

2. Miley Cyrus – The Climb (64+ million views)

3. Miley Cyrus – Party In The U.S.A. (54+ million views)

En we zochten het meest op Tiger Woods in december 2009.

17 december 2009 – Transliteration

Google introduceert Transliteration. Dit houdt in dat je met je bestaande Roman-keyboard (gewoon QWERTY) woorden in vreemde tekens kunt typen. Dit is niet hetzelfde als vertalen, men gaat uit van de fonetische vorm van een woord. Je kunt dus “salaam” typen en dan krijg je het in het Arabisch (bijvoorbeeld) terug op het scherm. Dus je moet alsnog weten wat woorden betekenen en hoe je ze uitspreekt. Anyhoo, allerlei opties om de juiste variant te vinden en ik vind het wel gaaf. Iemand dit al geprobeerd?

Tot slot, even een korte samenvatting van de kleinere gebeurtenissen op Google Search-gebied, gewoon door Google zelf (ain’t that convenient):

De eerste week van december 2009

De tweede week van december 2009

De derde week van december 2009

En, voor iedereen geinteresseerd in Google Apps:

Google Apps Highlights

En nogmaals, ik ben me ervan bewust dat een aantal dingen missen, maar de lijst leek me zo wel lang genoeg ;-). Begin januari eens kijken hoe actief Google was tijdens de feestdagen…

Annelies Verhelst
Adviseur digitale toegankelijkheid bij Advies van Annelies

Meer dan 25% van de mensen heeft een beperking. En die worden vrijwel nooit meegenomen in persona's, marketinguitingen, huisstijlen en websites of apps. Daar vind ik wat van en ben daarom adviseur, trainer en projectmanager digitale toegankelijkheid en inclusie bij het bureau Digitaal Toegankelijk. Na ruim 15 jaar ervaring in marketing op het snijvlak met techniek en e-commerce, was het tijd om iets zinnigs te doen met mijn kennis. Schreef ooit twee boeken (Schrijven voor het web en sociale media + Maak van je webwinkel een succes) en was eindredacteur Marketingfacts Jaarboek 2012. Ik ben ook nog steeds in te schakelen als freelance adviseur strategische marketing.

COMMUNITY
Categorie
Tags

6 Reacties

    matthijs

    jeuh, daar issie weer!


    23 december 2009 om 16:03
    Michel

    Om in te haken op punt 2. Met de nieuwe homepage werd al een tijdje geexperimenteerd echter ik kan er niet aan wennen. Binnen een dag was ik het zo zat 🙂 dat ik een greasemonkey script geinstalleerd heb. Ik fade meer voor mij.


    23 december 2009 om 17:20
    Noortje Bakker

    Annelies, ik ben echt fan van je Google lijstjes. Zeer handig om up to date te blijven in de wondere wereld van Google.


    24 december 2009 om 07:10
    Emiel Kamzol

    Ga alsjeblieft door met deze lijst en bij voorkeur in tekstuele form..


    24 december 2009 om 09:01
    Norman

    Ik zou gewoon lekker doorgaan met een lijstje in tekstvorm. Dat is veel makkelijker te gebruiken, ook omdat het willekeurig toegankelijk is, waar je bij een podcast of een vidcast vastzit aan het lineair doorlopen van de informatie. Je kunt dus tussendoor niet even pauze nemen of het uitstellen tot een andere dag of je moet je pc aanlaten.


    29 december 2009 om 11:09
    Matthijs van Engelen

    Het lijstje klikt ook lekker weg! Behouden, wat mij betreft. Tot in 2010.


    30 december 2009 om 09:48

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!