30% groei van online campagnes

30% groei van online campagnes

Uit een analyse van Netprofiler, onderzoek- en adviesbureau voor online media blijkt dat het aantal Nederlandse online advertentie-campagnes in 2002 steeg tot 10.296. Dit is een stijging van 30% ten opzichte van 2001 toen er 7.936 verschillende campagnes op Nederlandse internet sites gevoerd werden.

Ook het aantal adverteerders is in 2002 sterk toegenomen. In totaal voerden 3.455 adverteerders in 2002 online campagnes, een stijging van 12% ten opzichte van 2001. Het aantal gebruikte uitingen (banners, buttons, sky scrapers, etc.) steeg met 23% tot 20.286, dat komt neer op gemiddeld twee verschillende uitingen per campagne. Ook over 2003 verwacht Frans Appels, directeur van Netprofiler, een verdere stijging van het aantal campagnes. ?Veel adverteerders zien dat je op internet tegen relatief lage kosten toch een groot bereik hebt. Daarnaast wordt internet ook vaker bij cross mediale en branding campagnes ingezet. Dit blijkt onder andere uit de grote naamsverandering campagnes van O2 en Vodafone die behoorden tot de grootste campagnes van 2002. Het merendeel van de campagnes is nog altijd gericht op directe verkoop van producten en diensten zoals financi?le producten, tijdschriften, boeken, internetaansluitingen en reizen. Adverteerders maakten in 2002 meer gebruik van grotere en duurdere formaten banners zoals skyscrapers en gebruikten vaker geavanceerdere technieken zoals flash banners.? Ondanks de groei in het aantal campagnes en adverteerders zijn de totale bestedingen volgens Appels licht gedaald: ?Door de druk op de tarieven en de grote kortingen schat ik in dat de totale bestedingen in 2002 net iets lager zijn dan in 2001.? De branches die de meeste campagnes plaatsten zijn internet access-providers (o.a. Planet, Wanadoo, Tiscali), zoekmachines (o.a. Ilse, Lycos), e-commerce diensten (o.a. BOL, Wehkamp), tijdschriften & dagbladen (o.a. Telegraaf, Intermediair), reizen (o.a. Schiphol, KLM), financi?le diensten (o.a. Ohra, ABN AMRO en Geldshop) en telecomdiensten (o.a. O2 en Vodafone). De sites waarop in 2002 het meest werd geadverteerd waren sites van de zoekmachines, de internet access-providers, de kranten en sites met financieel nieuws.

Bronnen:
http://www.adfodirect.nl/
http://www.netprofiler.nl/


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.