Goodbye filesharing, welcome legale videoservices?

Goodbye filesharing, welcome legale videoservices?
, TNO
@Menn_o

2012 wordt het jaar van de legale alternatieven voor video diensten. Althans, de industrie is voortvarend gestart dit jaar. Filesharing sites zijn neergehaald en legale diensten gaan uit de startblokken. Zien we vanaf 2012 een definitieve verandering? Hieronder een kort overzicht van de ontwikkelingen.

HBO

Sinds 9 februari is de betaalzender HBO beschikbaar bij Ziggo. Met drie HD-kanalen, een On-Demand aanbod en een on-the-go oplossing gaat de betaalzender HBO vol uit de startblokken. HBO is naast films ook vooral bekend van goede TV-series zoals Luck, Mildred Pierce en Game of Thrones. En dit aanbod is beschikbaar voor een flat-fee, zoals de consument het graag ziet.

HBO is samen met Ziggo een joint venture aangegaan in Nederland, maar de verwachting is wel dat HBO niet uitsluitend bij Ziggo beschikbaar wordt. KPN is een goede kandidaat. KPN is zich nog aan het invechten op de TV-markt en zou er goed aan doen om iedere contentaanbieder mee te nemen in het aanbod om zo huidige kabelabonnees over te laten stappen naar het aanbod van KPN.

Of UPC het aanbod van HBO gaat opnemen, valt te bezien. Film1 is onderdeel van ChelloMedia, dat op haar beurt weer onderdeel is van Liberty Global, het moederbedrijf van UPC. Het aanbod van Film1 en HBO is verschillend, maar huidige Film1 abonnees gaan natuurlijk wel beoordelen of ze bij HBO niet meer waard voor hun geld krijgen. Groei moet dus vooral komen van die mensen die Film1 niet aansprekend genoeg vinden, of die beide betaalkanalen willen hebben voor een nog completer aanbod.

Filesharing

Dit nieuws valt zo’n beetje samen met de uitspraak op 11 januari van de rechter dat Ziggo en XS4ALL de toegang tot The Pirate Bay moeten blokkeren. Acht dagen later werd Megaupload uit de lucht gehaald en binnen korte tijd hebben vele andere cyberlockers ook de deuren gesloten. Een paar dagen geleden, op 6 februari, is de grote torrentsite BTJunkie vrijwillig gestopt met de activiteiten.

Het is afwachten of er binnenkort ook grote usenet-aanbieders zullen stoppen met hun activiteiten onder druk van de rechtenorganisatie. Al met al lijkt het erop dat de filmindustrie een grote slag heeft toegebracht aan de filesharing-industrie.

Film1 en ABC

Naast HBO zijn er nog andere initiatieven gestart voor een legaal video aanbod. Toevallig of niet, Film1 heeft zijn aanbod uitgebreid met TV-series. En KPN heeft halverwege januari ABC TV-series aan het pluspakket toegevoegd, waarmee consumenten Grey’s Anatomy, Criminal Minds en Desperate Housewives kunnen bekijken. De TV-serviceproviders gaan onderling dus concurreren op het aanbod van content, waarbij TV-series een rol gaan spelen.

Video on Demand

Maar dat is nog niet alles. In december 2011 is Pathé gestart met een Video on Demand-dienst. Onafhankelijk van de ‘lokale’ TV-aanbieder kunnen gebruikers via het internet bij Pathé films huren. Gebruikers kunnen na aanmelding met iDeal hun huurtegoed opladen.

Nu is Pathé nog slechts beschikbaar op de PC en de Smart TV van Samsung, maar het heeft uitdrukkelijk de wens om op meer platformen beschikbaar te komen.  Pathé kan het beste zorgen dat ze beschikbaar zijn via een kabelbedrijf of telecomaanbieder. Want volgens GfK wordt 2012 het jaar van VoD, maar lopen ze nog niet warm voor VoD Apps op de SmartTV. KPN zou wederom een goede kandidaat zijn als ze geloven dat het merk “Pathé” hen kan versterken in de strijd met de kabelaar.

HbbTV

Tenslotte slaan de omroepen de handen ineen en hebben gezamenlijk de ondersteuning uitgesproken voor de HbbTV-standaard. Met het net opgerichte HbbTV-forum wordt de uitrol in Nederland onderzocht. Dit forum wordt gecoördineerd door Stichting Immovator met ondersteuning van TNO. 

HbbTV geeft de mogelijkheid interactieve TV zoals Uitzending of Programma Gemist te koppelen aan reguliere TV-uitzendingen. Nu zijn dat nog losse diensten. Met HbbTV kan de gebruiker tijdens het bekijken van een TV-kanaal een interactief menu van de omroep oproepen. Vanuit dit menu kan de TV-kijker dan rechtstreeks een keuze maken uit aanverwante informatie of content: de programmagids van de omroep, meteen oude afleveringen bekijken, verder kijken achter de schermen of bijvoorbeeld rechtstreeks films huren.

De HbbTV-standaard wordt onder meer ondersteund in Duitsland en Frankrijk. Een niet onbelangrijk detail is dat de kabelmaatschappijen het HbbTV-signaal wel door moeten sturen naar HbbTV-compatible TVs om het te laten werken. In hoeverre ze hieraan mee gaan werken is nog onduidelijk.

Al deze ontwikkelingen maken wel duidelijk dat het legale aanbod de afgelopen tijd flink is uitgebreid en nog verder zal groeien en dat het illegale aanbod flink ingeperkt wordt. Zullen we in 2012 definitief een verschuiving zien naar betaald legaal aanbod van content? En zullen de consumenten het als makkelijk en betaalbaar ervaren zodat ze het op grote schaal gaan gebruiken?


Geplaatst in

DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

 • Wat een gek artikel, zomaar wat opmerkingen:

  -HBO zal dus nooit series verkopen aan open kanalen, kortom als je provider niet mee doet, zit er niets anders op een paar jaar te wachten tot het eens op DVD komt
  -Uit de laatste allinea blijkt dat redateur denkt dat zaken als Usenet, en downloaden van sites als Megaupload illegaal zijn, dit is niet het geval, downloaden fan films en muziek is volstrekt legaal, waarom denk je dat deze industrie nog steeds geld krijgt per verkocht media drager? Gebruikers hoeven zich ook niet te schamen, zolang de filmindustrie nog uit deze ruif mee eet, hebben ze geen enkel recht van spreken mbt het downloaden van usenet/fileshares.
  -In plaats van ingaan op het werkelijke probleem, zoals waarom de uitspraak met betrekking tot TPB zo schandalig is, kan ik kort zijn, als Brein morgen vind dat marketingfacts illegale content bevat, dan hoeven ze alleen maar het IP door te geven aan de providers, een rechter hoeft dit niet tussentijds te toetsen, kortom jullie zijn dan net zo goed de sjaak.
  -Het werkelijke probleem waarom mensen de filmindustrie niets gunnen, is hun arrogantie, niet alleen proberen ze via dure rechtzaken burgers en organisaties lam te leggen, ze doen ook nog eens vrolijk mee met smerige achterkamertjes lobby zoals het ACTA verdrag, geachte redacteur, hoe vind u het dat de Filmindustrie wel mee overlegt in de regelgeving, en burgerrechtenorganisaties, maar ook nederlandse kamerleden niet eens op de hoogte zjin van het verdrag?

  Goede blog, waarin aantal van mijn punten ook worden uitgelegt: http://ploum.net/post/im-a-pirate

  geplaatst op
 • Hallo Koos,

  Ik wilde in dit artikel eens ingaan op de ontwikkelingen van de aanbieders. Er wordt vaak gezegd dat er te weinig legaal aanbod is van content. De afgelopen maanden is dit aanbod behoorlijk uitgebreid. Dit lijkt me een goede opntwikkeling even onafhankelijk daarvan of dit een argument in het kader van downloaden. Er is nu meer keus. Er valt te hopen dat dit aanbod nu nog verder uitgebreid wordt.

  Ik kan je eerste opmerking niet goed plaatsen. HBO heeft nu eenmaal de rechten. Je kunt the Voice of Holland toch ook niet bij SBS of de NPO kijken? En wees blij dat HBO niet een 100% TV aanbieder is zoals Ziggo, maar dat het aparte bedrijven zijn (Ziggo heeft wel 50% aandelen in HBO Nederland joint venture). In de VS zijn alle grote studio's weer verbonden aan media-conglomeraten, die de content alleen via de eigen kanalen ontsluiten. Juist de situatie in Nederland is een positieve uitzondering. In veel landen moet je een abonnement nemen op een PayTV aanbieder (niet zender) om al gewoon de eredivisie te mogen bekijken. In de UK moet je je TV afnemen van Sky om bepaalde content te bekijken. In Italie van mediaset.

  Wat betreft downloaden: de officiele term is downloaden uit illegale bron. Het aanbod is illegaal, alleen de afname (downloaden) uit illegaal aanbod is in Nederland niet verboden, maar valt onder de thuiskopie.

  Ik wil een later artikel best wijden aan de opkomende regelgeving. Maar dat was niet de scope van dit artikel. Zijn er punten die je speciefiek geaddresseerd wilt zien?

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.