ReclameReview: Oranjefonds

ReclameReview: Oranjefonds
, Hardcopy
@davidbrinks

Met deze nieuwe campagne wil het Oranjefonds nieuwe ‘maatjes’ werven. Ons land telt veel verschillende maatjesinitiatieven. Dat zijn initiatieven waarbij vrijwilligers een-op-een contact hebben met een deelnemer. Die deelnemer is iemand die tijdelijk wat extra aandacht, ondersteuning of begeleiding kan gebruiken. Een maatje gaat gezellig koffie drinken bij iemand die een beetje eenzaam is. Of op stap met een kind dat thuis aandacht tekort komt. Of zwemmen met iemand met een beperking.

Credits:
Bureau: Publicis
Account: Martine de Kock
Creatie: Vanessa Burgmans, Billy Witbraad, Katelijne Kenter
Klant: Jonne Boesjes, Esther den Breejen
Strategie: Bianca van den Boogaard, Gert Jan Hafkamp
Productie: Kaaps

De doelstelling:
Mensen bewegen om zich aan te melden via www.ikwordmaatje.nl.

De uitwerking:
Het Oranjefonds, fonds voor sociale initiatieven, zoekt vrijwilligers voor diverse maatjesprojecten in heel Nederland en kiest daarbij voor een documentaire aanpak, waaruit blijkt hoe waardevol meedoen kan zijn.

Het oordeel:
Een campagne maken voor een goed doel heeft positieve en negatieve kanten. Het positieve eraan is dat je als reclamemaker kunt bijdragen aan het goede doel. Je kunt inspelen op het gevoel van de doelgroep en een beroep doen op de goedheid en het empatisch vermogen van mensen. De mindere kant van het werken voor een goed doel is dat jouw inspanningen het verschil kunnen betekenen tussen een goed of een slecht jaar wat betreft inkomsten en nieuwe aanwas van vrijwilligers. Het blijft immers een gok of je voor de juiste wervingsmethode kiest. Dat levert een ander soort druk op dan normaal. Als ik de nieuwe commercials van het Oranjefonds zie (hier zijn ze te vinden), dan snap ik waarom gekozen is voor de documentaire-achtige aanpak. Omdat dit weergeeft waar je als vrijwilliger voor kiest als je ja zegt. Heb je tijd over en wil je ook de voldoening die deze vrijwilligers hebben van het maatjesschap? Dan zou je dus best maatje kunnen worden. Lijkt het je niks? Dan doe je het niet. Het komt totaal niet dwingend over en dat spreekt me aan. Het is een (hooguit ietwat geromantiseerde) weergave van de werkelijkheid en met deze eerlijkheid scoren ze punten bij mij. Ik hoop samen met de makers dat de campagne veel nieuwe vrijwilligers oplevert.


Geplaatst in

DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

  • Heeft mij aan het denken gezet. Dus de reclame heeft zijn doel bereikt.

    geplaatst op
  • De radioreclame waarin gezegd wordt "je kunt een brugklasser als maatje kopen" slaat de plank volledig mis in de huidige tijd waarin berichten over misbruik van kinderen schering en inslag zijn, de woordkeuze door de gehele commercial heen is ondoordacht en klinkt als een oproep voor leden van de stichting Martijn om zich aan te melden bij het Oranjefonds.

    Verschrikkelijk naïef en erg jammer van het weg gegooide geld......

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.