Google maakt leuke dingen. Dingen die wij steeds meer gebruiken bij onze online activiteiten. Denk aan search, Gmail, agenda, Google Docs, YouTube, Google Earth, Google Plus en Google analytics om er maar even een paar uit mijn hoofd te noemen. Dat zijn er best veel en daarmee zijn veel zware gebruikers afhankelijk van deze diensten. En het mooie is, ze zijn allemaal gratis.
Sommige van deze tools hebben een API (Application Programming Interface) waarmee je ze zelf kunt aanpassen en integreren in apps of je website. Zo ook Google Maps. En Google Maps is vanaf 1 januari 2012 niet meer onbeperkt gratis.
Niet meer gratis?
Nee, als jij Google Maps in je website hebt geïntegreerd, dan moet je betalen als je de API meer dan 25.000 keer per dag aanroept. Het bedrag dat je dan moet betalen is vier dollar per 1.000 hits. Als je een aangepaste map gebruikt, dan geldt dat al vanaf 2.500 hits.
Niets aan de hand dus.
Als jij Google Maps op je website hebt staan voor de routebeschrijving naar je kantoor, is er niets aan de hand. Als dan je in de situatie komt dat dat 25.000 keer per dag wordt aangeroepen dan ben je zwaar populair en lopen de zaken enorm goed, of je hebt heel veel woedende klanten die je willen opzoeken. In dat laatste geval zijn je problemen groter dan die vier dollar.
De reactie van Thor Mitchell, product manager van Google Maps API:
“We understand that the introduction of these limits may be concerning.
However, with the continued growth in adoption of the Maps API, we need to secure its long-term future by ensuring that even when used by the highest-volume for-profit sites, the service remains viable. “
Google Maps toeslag bij reizen?
Veel reiswebsites gebruiken Google Maps om potentiële vakantiegangers een indruk te geven van de reisbestemming. Je kunt de regio bekijken, de stranden, foto’s etc… Hartstikke mooi en hartstikke handig. Die reisbranche is dan ook de eerste sector die bij mij te binnen schiet als ik aan aantallen van 25.000 hits denk. De reisbranche staat al jaren onder druk. Prijsvechters zorgen ervoor dat de marges op reizen geminimaliseerd zijn. En bij elke reis zit een luchthaventoeslag, brandstoftoeslag waardoor de prijzen beïnvloed worden. Gaan we nu binnenkort bij het boeken van een reist iets als een Google Maps toeslag krijgen?

Wat is de volgende stap?
Wat zou Google hierna gaan doen? Als je meer dan 2.000 mailtjes binnenkrijgt op Gmail moet je betalen? Of als je Google Analytics aangeeft dat je site meer dan 50.000 bezoekers per dag heeft, gaat Google dan ook een rekening sturen? Het is niet ondenkbaar dat alles waar ze ons de laatste jaren met veel plezier, gratis aan hebben laten wennen ineens geld moet gaan kosten. Zou Google de nieuwe heroïnedealer zijn die zijn klanten eerst het product gratis laat proberen en als ze niet meer zonder kunnen ze er voor laat betalen? Nee, dat is te zwart gedacht van mij. Maar het zou kunnen.