GadgetReview: Gaat de Lumia 800 Microsoft en Nokia redden?

28 oktober 2011, 06:45

Afgelopen woensdag werd de Lumia 800 door Nokia gepresenteerd aan het grote publiek. In deze blog mijn indruk van het eerste Nokia toestel wat draait op Windows Phone Mango. Is dit het toestel waarmee Nokia en Microsoft de strijd aan kunnen binden met Google en Apple? Eerste indruk: Mooi en elegant toestel, minimalistisch design, zonder rare uitstulpsels. Het scherm is diep zwart en helemaal verzonken in het toestel. Zoals we gewend zijn van Nokia zit er een goede camera met Carl-Zeiss lens in.

Gebruikersinterface

Als we kijken naar de gebruikersinterface dan is die standaard Windows Phone. Wat dat betreft heeft Microsoft goed naar Steve Jobs geluisterd, niemand mag aan de interface van Windows Phone komen. De befaamde tegeltjes indeling die dynamisch geüpdatet worden. Zo zie je direct het laatste weer, tweets of WhatsApp berichten in je home scherm.

Onderscheidend

Wat heeft Nokia gedaan om zich van andere Windows Phone toestellen te onderscheiden? Door zaken toe te voegen die Nokia al heeft. Zo is er Nokia Rijden, wat gebruik maakt van Nokia’s Navteq. Nokia Rijden beschikt onder andere over een prima 3D-view en voice navigatie. Mooi is dat je kaarten kunt downloaden. Als je dus in het buitenland bent zonder internetverbinding kun je nog steeds de navigatie gebruiken. Spotify is helaas nog niet beschikbaar voor Windows Phone. Wel is er Nokia Music, met een behoorlijke collectie van 12 miljoen nummers die je voor één euro per stuk DRM vrij kunt downloaden en playlisten die gratis en offline zijn te beluisteren.

Conclusie

Een mooi & degelijk toestel zonder verassingen. Fraai vormgegeven, diep zwart scherm, goed geluid en sterke camera. Interface geen verassing, helemaal Windows Phone 7. Leuke apps die ze erbij leveren, zoals Nokia Rijden en Nokia Muziek. Ook de prijs is wat je van zo’n toestel mag verwachten.

Belangrijkste uitdaging is dat Nokia al zijn branding- en marketingpower er tegen aan moet gooien. Windows Phone is nog weinig bekend bij de eindgebruikers en daar moet Nokia nu voor gaan zorgen.

Trendwatcher & Presentator. Momenteel CEO van http://innovader.nl wat video platform http://yubby.com creerde en http://leafplan.nl the connected car.. Voorheen partner Interimic, Venture Partner, directeur mediaplaza.nl en oprichter http://cyco.com, een software bedrijf wat technisch document management maakt met 100 mensen.

Categorie
Tags

7 Reacties

  Peter

  Wat een tenenkrommende tekst. Bijna onleesbaar zo slecht. Geen leestekens, fouten en rare formuleringen. Waarom schrijven zulke mensen toch artikelen?


  28 oktober 2011 om 10:47
  vincente

  @peter Kijk dan even naar het filmpje! Zit geen enkele spellingfout in 🙂


  28 oktober 2011 om 11:06
  Tim

  Het is spellingSfout!


  28 oktober 2011 om 20:50
  Sertab

  Had het niet zo verwacht, maar ben best onder de indruk van het toestel. Vooral de interface ziet er erg gelikt uit! Wel jammer dat het app aanbod nog niet zo groot is, maar goed dat kan je niemand kwalijk nemen,.zo lang is Windows Phone nog niet bezig. Leuke review!


  28 oktober 2011 om 22:14
  Marjan Bouman

  De enige video reviews die ik kijk zijn die van Vincent. Ook deze weer erg mooi. Ennuh, niks mis met de tekst.


  29 oktober 2011 om 18:57
  Tim

  De tekst is inmiddels aangepast. Als er eerder na gekeken was, dan was mijn commentaar onnodig geweest. De video is inderdaad prima! Mooie telefoon ook die Lumia 800..


  30 oktober 2011 om 06:31
  Leon

  Vanmiddag de laatste lumia 800 bemachtigd; mooi solide, elegant en stevig toestel, maar hoe krijg ik mijn outlook express of outlook adressen bestand er op gezet? Iemand een goed idee? Oude sim is en toestel is weg!


  21 november 2011 om 19:40

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!