Nokia toont eerste Windows Phone smartphones

26 oktober 2011, 08:15

Tijdens Nokia World heeft Nokia zojuist de eerste Windows Phone toestellen bekend gemaakt waarmee het de markt mee terug wil veroveren: de Lumia 800 en 710. Nokia noemt de toestellen ‘de eerste echte’ Windows Phone smartphones. Begin dit jaar kondigde Nokia aan het eigen Symbian te laten vallen en voor exclusief voor Windows Phone te gaan. Nokia heeft een aantal exclusieve diensten aan de toestellen gekoppeld die niet beschikbaar zijn op andere Windows Phones. Zo is er navigatie software en een nieuwe muziekdienst waarmee muziek gedownload en gemixt kan worden.

Een derde toevoeging is een app waarmee sport informatie te bekijken is. De app, die samen met het Amerikaanse ESPN is ontwikkeld, bevat onder andere nieuws, video’s en statistieken. Als gebruiker kun je je favoriete team selecteren zodat je daar geen nieuwtje over mist.

Lumia

De nieuwe telefoons gaan door het leven als Lumia. De Nokia Lumia 800 is Nokia’s vlaggenschip. Het toestel lijkt qua uiterlijk op de Nokia N9 en draait op Windows Phone Mango. Het heeft een gebold 3,7-inch AMOLED-scherm en beschikt over een 1,4 GHz-processor. Zoals we gewend zijn van Nokia heeft de Nokia Lumia 800 een krachtige camera met Carl Zeiss-lens waarmee HD video kan worden geschoten. Ook kan er met 1 druk op de knop een foto worden gedeeld. De Lumia 800 heeft verder 16 GB aan intern werkgeheugen en 25 GB aan gratis SkyDrive-opslag voor het opslaan van afbeeldingen en muziek. De verwachte verkoopprijs bedraagt 499 euro.

De Lumia 710 is het kleine broertje van de Lumia 800. De Nokia Lumia 710 kan worden gepersonaliseerd met onder andere een eigen cover en achterkant. De 710 heeft eveneens een 1,4 GHz-processor, maar is lager geprijsd. Het scherm is eveneens 3,7-inch, maar het betreft geen Clearblack-scherm. Het toestel heeft een meer ronde vormgeving dat de hoekige 800.

De 800 komt op 17 november naar Nederland. De 710 komt pas in 2012 naar Nederland.

Windows Phone

Windows Phone en Nokia zijn naast Blackberry de probleemkindjes van de smartphone markt. Nadat Windows Mobile jammerlijk faalde werd met Windows Phone het complete OS vanaf de grond aan opnieuw opgebouwd. Hoewel het besturingssysteem veel lovende woorden kreeg, blijven de verkopen nog altijd achter. Het probleem voor Microsoft is vooral het uitblijven van krachtige vlaggenschip toestellen. Zou de Lumia 800 hiervoor gaan zorgen?

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

3 Reacties

  DannyOosterveer

  Had het “ik betwijfel het” al weggehaald, was inderdaad wat geflateerd. Wel is het zo dat de laatste N en E serie Nokia’s qua design nou niet bij iedereen favoriet waren. Wel goed dat ze voor een eigen stijl gaan (en blijven gaan, design van de Lumia lijkt op voorgaande ontwerpen), maar de “veilige” designs van de Samsungs en LGs vallen wat makkelijker in de smaak.

  Ben wel erg benieuwd naar hoe Windows Phone Mango werkt. Ziet er strak uit en met Mango update zitten alle nodige functies er wel zo’n beetje in.

  Prijs is inderdaad wat fors als je het vergelijkt met wat een HD7 of Omnia 7 kost. Wat lager inzetten en voor marktaandeel gaan lijkt me dan wat effectiever.


  26 oktober 2011 om 12:35
  Jaaay

  Wel eens over afroomstrategie gehoord..koekebakkerts..

  Nokia heeft zich met deze prijsstelling zeer goed gepositioneerd onder de markt. Prijs heeft ook een psychologisch effect voor de consument. Als een iphone 650 euro kost, een galaxy s2 boven de 500 euro, en een high end model van Nokia voor 3 a 400 euro kost, zit daar een groot psychologisch effect achter. Tuurlijk, een x aantal mensen zal dat fijn vinden, maar Nokia wilt hiermee met de top van de markt meedoen, maximale marge halen, maar vooral ook windows phone kenbaar maken bij de consument. Om direct te concurreren, positioneer je je als user expierence op hoogte van de high end modellen, maar prijs je je daar net wat onder. Dat is precies wat Nokia doet. Hiermee kunnen ze alsnog snel marktaandeel halen aangezien je met elke abbo sowieso minder bijbetaald voor het toestel t.o.v. galaxy s2 of iphone 4s, omdat deze toestellen hogere prijzen hebben.


  28 oktober 2011 om 13:35
  Hermen

  De gelegenheid gehad om langere tijd met de Nokia Lumia smartphones te mogen spelen. En ik moet zeggen dat ze hiermee toch een inhaalslag maken. De Nokia communiceert uitermate goed met een windows pc en werkt naadloos met systemen als msn, facebook etc. Kortom ze hebben hiermee een smartphone die niet perse onderdoet voor een android of apple smartphone.

  Neemt niet weg dat de appstore van Nokia nog niet kan tippen aan die van Android en Apple. Helaas voor Nokia kiezen veel developers er nog voor om eerst voor eerder genoemde platformen te gaan ontwikkelen.


  16 januari 2012 om 13:37

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!