10 online video statistieken

23 augustus 2011, 10:59

Afgelopen maandag haalde ik in de infographic monday al enkele YouTube statistieken aan. In dit artikel zet ik willekeurig 10 feiten over online video wereldwijd en in Nederland op een rijtje. Gewoon om te zien hoe het er voor staat. Altijd handig als je op zoek bent naar cijfers van het gebruik van YouTube. Eén ding is zeker, online video is massive. Met drie miljard video’s die elke dag worden bekeken staat YouTube aan top in online video land. Alleen Hulu komt in de buurt van YouTube als het gaat om het aantal minuten aan bekeken video, of engagement.

 1. Meer dan 22 procent van het verkeer op YouTube komt van mobiele apparaten. Daarbij gaat het dataverkeer, niet om het aantal uur aan toegevoegde video’s. Het verkeer uit mobiel is de afgelopen 6 maanden met 70 procent toegenomen, volgens het Allot Communications Mobile Trend Rapport.
 2. Zo’n 70 procent van het verkeer van YouTube komt van buiten de Verenigde Staten.
 3. Wereldwijd is YouTube goed voor 2 miljard video views per week. Het aantal adverteerders is het afgelopen jaar vertienvoudigd.
 4. Dagelijks worden meer dan twee miljard 3 miljard YouTube video’s gekeken.
 5. 1 op de 4 Amerikanen kijkt dagelijks online video. Daarnaast laat ander onderzoek zien dat 71 procent van de Amerikanen online video sites bezoekt. comScore gaat daar overheen en laat zien dat 85,6% van de Amerikanen in juni online video sites bezocht.
 6. Volgens analisten doet Hulu het beter dan YouTube als het aankomt op advertentie impressies. Volgens cijfers van comScore heeft Hulu in juni 1 miljard advertentie impressies vertoond. Gemiddeld zag een gebruiker 38,8 advertenties per maand.
 7. Maar hoe zit dat in Nederland? Volgens cijfers van het SKO is YouTube online groter dan alle omroepen, is het bereik 85 procent (MetrixLab, 2010). Het bereik van Uitzending Gemist is 57 procent. Volgens cijfers van SPOT over de tijd die we aan video besteden ligt de verhouding qua kijkgedrag weer anders. Die cijfers laten zien dat er per week 46 minuten naar Uitzending Gemist e.d. wordt gekeken, en 29 minuten naar online video’s. Traditionele TV ligt hier nog ver voorop met 148 minuten per dag.
 8. Bijna 17 miljoen mensen hebben hun YouTube-accounts gekoppeld aan ten minste één sociale service (zoals Facebook of Twitter). Meer dan 12 miljoen mensen hebben daarnaast hun YouTube-accounts gekoppeld aan ten minste één sociaal netwerk en delen hier automatisch mee. Per minuut worden er 500 tweets met links naar YouTube geplaatst. Gemiddeld leidt een automatisch gedeelde tweet tot zes nieuwe sessies op YouTube.
 9. Afgelopen jaar was al het consumenten dataverkeer aan video (40 procent) groter dan dat van p2p programma’s. Volgens Cisco zal het aandeel video in het consumenten internetverkeer tegen het eind van 2012 gestegen zijn tot 50 procent. Dezelfde cijfers laten zien dat het 5 jaar zou kosten om de video’s te kijken die elke seconde worden geüpload. In 2015 zal elke minuut 1 miljoen minuten aan video worden geüpload.
 10. Leuk om te zien wat de verwachtingen in 2008 waren van online video. Volgens deze voorspellingen van eMarketer zouden in 2013 183 miljoen Amerikanen maandelijks online video bekijken.

Voor meer online video statistieken in Nederland, zie deze presentaties van Marco Derksen en Remco Bron.

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

1 Reactie

  Toine

  Punt 3 en 4 zijn wel enorm tegenstrijdig met een verschil van 19 miljard views per week.


  24 augustus 2011 om 08:23

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!