Boekrecensie: Verleiden op internet

Boekrecensie: Verleiden op internet

Het boek verleiden op internet van Aartjan van Erkel is breder geörienteerd dan ik oorspronkelijk had verwacht. Aartjan is copywriter, dus ik had een boek verwacht waarin hij met name in zou gaan over het verleidelijk opstellen van goede teksten en content. Dat doet hij ook, maar er zit meer in.

Het gros van het boek gaat wel over content, maar niet enkel de teksten zelf. Het gaat ook over bijvoorbeeld foto’s, over de plaats van content, de vormgeving ervan en webformulieren. Alles is benodigd voor optimale conversie en alles komt erin terug. Een complete handleiding wat mij betreft voor een goed opgebouwde website.

Het boek is onderverdeeld in 4 delen. De homepage, de dieperliggende product pagina’s, het tekstuele deel en de formulieren. Allemaal doorspekt met handige tips en screenshot van bedrijven die het wel en niet goed doen, waarbij er duidelijk is gekozen voor een positieve insteek en er vooral veel voorbeelden zijn hoe het goed is.

Interessant is ook vooral dat de voorbeelden in een aantal gevallen ook bewezen zijn. Er staan van een aantal klanten de concrete cijfers bij, zoals 40% meer conversie of een totale additionele omzet van 350.000 euro. Het is dus geen hoogdravend ‘ik ga jullie vertellen hoe het moet’ boek, maar een praktisch toepasbaar met feitelijke onderbouwing boek.

Ook interessant is dat er verschillende gastparagrafen in zitten. De onderwerpen waar Aartjan zichzelf niet direct een expert op waant heeft hij niet gepoogd alsnog zelf in te vullen, maar hier staan stukken van anderen. Dat vond ik persoonlijk een erg mooie invulling van benodigde stukken waar je niet direct dé expert op bent.

Tot slot blijf ik me verbazen over het rationele en het onderbewuste. Uiteindelijk maakt het onderbewuste zo’n 2/3 van de besluiten. Er is dus heel veel nog te winnen, want de meeste besluiten om websites op een bepaalde manier in te richten zijn ‘rationeel’ bedacht.

Mijn take-aways

Nu ken ik Aartjan al langer en heb al meerdere van zijn presentaties mogen bijwonen, dus veel van de tips waren mij al bekend. Toch enkele take-aways van het boek:

 • Zorg voor een hele duidelijke call-to-action op de homepage. Wat wil je dat de bezoeker doet?
 • Elke site heeft een aantal ‘meest gebruikte taken’. Zorg dat daar quick links naar toe zijn;
 • Bulletpoints, bulletpoints, bulletpoints, we willen opsommingen, maar nooit meer dan 7 bulletpoints onder elkaar;
 • Schaarste (nog 2 dagen, nog 3 beschikbaar) en sociale bewijsvoering (3 mensen kochten dit het afgelopen uur) werken als een trein;
 • Klik hier, meer info en lees verder zijn domme hyperlinks;
 • Stop met je algemene voorwaarden op te laten stellen door juristen, maar het menselijk en leesbaar;
 • Noem een formulier nooit een formulier, de term formulier alleen al schrikt af;
 • Doe normaal, blaf een klant niet af bij foutmeldingen;
 • Laat duidelijk weten waarom bepaalde gegevens nodig zijn. Dit voorkomt ook het vragen naar overbodige gegevens. Onder een (i) of (?) zetten: “omdat de afdeling marketing het wil” zal je niet snel doen;
 • Eindig met een verrassing, zorg dat je iets extra’s biedt op het moment dat iemand klant is geworden.

Geplaatst in

DelenEr zijn 5 reacties op dit artikel

 • Ik heb het boek net uit en heb er voor mijn site date.nl veel handige tips uit kunnen halen.

  Vooral de voorbeelden uit het boek laten je inzien waarom bepaalde dingen wel of niet werken. Zeker een aanrader!

  geplaatst op
 • Verleiden op Internet is zeker een aanrader. Het boek inspireert je om kritisch naar een website te kijken en actief op zoek te gaan naar verbeterpunten. Aartjan is er daarnaast uitstekend in geslaagd om wetenschappelijk onderzoek te vertalen naar praktische tips.

  Mijn uitgebreide recensie vind je op mijn website: http://bit.ly/jjDKRN

  geplaatst op
 • "nooit meer dan 7 bulletpoints onder elkaar" om er vervolgens 10 te gebruiken. ;)

  Leuk boek, vooral het eerste gedeelte vond ik erg boeiend. Daarin gaat het verder dan het opzetten en verbeteren van een website. Een dubbele laag in de tekst hier is het positioneren van producten en het benaderen van de doelgroep hierin.

  geplaatst op
 • Ja, daar werd ik net pijnlijk op gewezen... oeps... lezen is één, toepassen is lastiger :)

  geplaatst op
 • Ik hoorde op de werkvloer dat hier een 2e druk van komt. Iemand enig idee wanneer die te verwachten is? Daar zouden kennelijk reacties van klanten en kleine wijzigingen in.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.