RSS is dood. Dat is wat door sommigen al enige tijd wordt geroepen. En nu lijkt dat ook echt concreet te gebeuren. Volgens de New York Times willen we hapklare updates als het even kan in maximaal 140 karakters. Plat gezegd; bloggen ligt al op het kerkhof dus en als je het nieuws van afgelopen dag mag geloven ligt RSS er binnenkort naast mede dankzij Twitter en Facebook.
Voor de jonge garde, RSS staat voor Really Simple Syndication. RSS maakt het mogelijk nieuws in een RSS-reader naar je toe te laten komen en rap het nieuws te vergaren van je favoriete sites zonder meteen in je browser naar die site toe te moeten gaan. Afhankelijk van de originele site kun je het hele artikel lezen of alleen de eerste alinea’s. Bij het openen van je RSS-reader maakt deze razendsnel een rondje langs de sites die je via RSS volgt om vervolgens keurig je de updates van het nieuws te tonen.
Naast dit persoonlijk gebruik van RSS wordt het ook gebruikt om content op eenvoudige wijze te delen op andere blogs. In de rechterkolom op Marketingfacts zie je bijvoorbeeld de headlines van Frankwatching. Indien het team van Frank een nieuw artikel live zet wordt de clickable headline van dat nieuw artikel direct in onze rechterkolom getoond. Een proces dat éénmaal opgezet geheel automatisch gebeurd. RSS is de lijm die blogs verbindt en heeft er mede voor gezorgd dat nieuws zo rap werd gedeeld via de blogosphere. RSS was je persoonlijke filter voor met voor jou relevante content.
Door de opkomst van Twitter and the likes, is de aandacht voor RSS er steeds minder. Het nieuws komt nu middels collaborative filtering in onze Twitter feed. In september vorig jaar, toen Twitter haar nieuwe design onthulde, was de RSS button al niet meer zichtbaar op de homepage. Zoals Jesse Stay dit weekend constateerde is nu RSS helemaal verwijderd van Twitter. In de broncode is geen referentie meer naar RSS te vinden, neemt hij waar. Als ik bij mijzelf kijk zie ik enkel nog een referentie naar een RSS voor mijn favoriete tweets. In de help voor RSS staat: “...Because of this change, we no longer directly support RSS feeds on Twitter.”. Ook bij Facebook is de RSS momenteel ontoegankelijk. Hoewel bij Facebook de RSS al eerder verdween en vervolgens weer opdook bij re-designs, is het echter de vraag of dat deze keer ook zal gebeuren.
Het lijkt erop dat RSS het gaat verliezen van de API. Er wordt al enige tijd geroepen dat RSS dood is. Jesse Stay stelt zelf dat de RSS niet per definitie dood is, maar wel het concept van abonneren. Hoewel grote partijen gegevens kunnen uitlezen met de API is dat voor de gemiddelde eindgebruiker niet te doen.
Gebruikers die alsnog RSS willen gebruiken, zie onderstaande opweg:
“One can access RSS through the twitter API, if you read the documentation you are able to choose rss/atom for the feed options in some of the cases; for example: https://api.twitter.com/1/statuses/user_timeline.rss?screen_name=daveisanidiot
is my home timeline in rss format. So although they may have removed links from the pages there is still a method to get at it. (http://dev.twitter.com/doc)”