GadgetReview: iPad 2

28 april 2011, 07:00

De iPad 2: de meest besproken en met afstand de populairste tablet. Hoog tijd om deze populaire tablet van Apple eens goed onder de loep te nemen. De iPad 2 reviewen is wellicht minder spannend dan de voorganger die echt iets vernieuwends op de markt bracht. Qua hardware en looks is de iPad 2 ook nog bijna identiek dus hoe goed is de opvolger en is deze het aanschaffen of overstappen waard?

Destijds lieten we de iPad nog voordat deze in Nederland uit was overkomen uit de VS voor een review. Bij de iPad 2 is dat om een eenvoudige reden niet gedaan…..want eigenlijk is er niet heel veel nieuws te melden. De software is namelijk exact hetzelfde en ook de hardware (processor, geheugen, etc.) is bijna identiek met wel wat prettige verbeteringen. Qua scherm is ook alles gelijk gehouden en is aanraak bediening nog steeds mogelijk via het 9.7 inch scherm (1024×768 pixels) en is vooral het ontwerp op een aantal punten anders.

Zijn er dan geen echte verbeteringen? Toch wel want we treffen nu niet één maar gelijk twee camera’s aan en de processor heeft ook een boost gekregen en alles gaat nog soepeler met de A5 Dual Core CPU. Ook is er nu een gyroscoop aan boord voor nog nauwkeurigere registratie van de positie van de iPad 2.

Dus samengevat is de iPad 2 de compactere en iets ronder afgewerkte iPad die sneller werkt en voorzien is van camera’s. Toch heeft Apple de lat weer ietsje hoger gelegd en de concurrentie op tablet gebied die langzaam op gang komt heeft er nog een zware taak aan om de iPad 2 te kunnen evenaren.

Specificaties

Laten we in ieder geval toch eens wat nadrukkelijker stil staan bij een aantal zaken. Want al direct als je de iPad 2 in je handen hebt vallen een aantal zaken op. De iPad 2 is namelijk behoorlijk dun en als ik na een dag gebruik de oude iPad erbij pak lijkt deze al bijna een baksteen.

De iPad 2 (wifi + 3G model) is namelijk maar 8,8mm dik en weegt 600 gram (iPad is 13.4mm dik en weegt 680 gram) en is ook ietsje kleiner geworden namelijk 3 mm minder hoog en 4 mm smaller. Toch knap gedaan met een snellere processor en dus grotere batterijen om zo nog steeds 10 uur maximale gebruikstijd eruit te kunnen persen.

Een mooie vergelijking qua specificaties tussen de iPad en iPad 2 is hier te vinden: Wikipedia

Het uiterlijk

Qua looks valt vooral op dat de zilveren rand bijna verdwenen is in vergelijking met de iPad en aan de voorkant is in de zwarte omlijsting nu een camera terug te vinden. De aan/uit knop zit door de schuine randen ook niet meer bovenop maar net iets meer naar achteren gepositioneerd.

Bij het vastpakken was het even wennen maar om eerlijk te zijn voelen de afgeronde hoeken wel beter aan en dit zorgt dat de iPad 2 wel iets lekkerder in de hand ligt. Er is op meer plekken iets gewijzigd en dan valt de uitsparing voor de speaker op (gaatjes in de metalen rand) en de SIM kaart locatie is naar boven verplaatst. Wel viel me op dat het verwijderen van het houdertje iets lastiger gaat omdat je niet goed kunt inschatten in welke hoek je de SIM kaart verwijder tool moet houden.. De 3G antenne zit op dezelfde plek waar we ook het zwarte kunstof aantreffen zodat het signaal ongehinderd de antenne kan vinden.

Als laatste onderaan de dock connecter voor het opladen en synchroniseren die op de iPad makkelijker te gebruiken is dan op de iPad 2 (wederom door de schuine afronding). Al met al een fantastisch ontwerp zoals we dat ook gewend zijn van Apple en de kleine verbeteringen voelen erg prettig.

Andere specificaties

Scherm

We hadden stiekem bij de iPad 2 een Retina scherm verwacht maar wellicht dat de kosten of het batterijverbruik van een dergelijk scherm de reden waren om dit niet te doen. Op zich jammer maar het scherm is nog steeds goed genoeg voor games, email of een filmpje kijken. Wat wel nog steeds een nadeel is dat ook nu weer met een beetje zon het scherm buiten bijna niet meer te bekijken is. Ook viel ons op dat het iPad 2 scherm qua kleuren iets minder mooi is dan de iPad. Er zit een iets meer gelige tint in het scherm en het zwart is net een tikje minder zwart. Wel merk je dat als de helderheid op 50% staat de iPad 2 helderder beeld geeft. Wat anderen ook direct opviel was het feit dat alles net even iets scherper uitzag en ook de kijkhoek is duidelijk beter.

Dus ondanks de technische zelfde scherm specificaties kunnen we stellen dat het iPad 2 scherm naast de gelige gloed net iets beter is.

Connectiviteit

Op connectie vlak is er ook niks nieuws te melden en treffen we in onze iPad 2 de mogelijkheid aan gebruik te maken van een SIM kaart met 3G en als er een hotspot in de buurt is gebruiken we Wifi (802.11 a/b/g/n). Ook Bluetooth is aan boord en met de 2.1 +EDR versie kun je met vrijwel elk randapparaat verbinding leggen.

Sensoren

Wel nieuw in de iPad 2 is de Gyroscoop en deze zorgt voor extra nauwkeurigheid bij het in een bepaalde positie houden van de iPad 2. En ik moet zeggen dat dit inderdaad direct merkbaar is zeker bij het spelen van een race game en je dus net iets nauwkeuriger kunt sturen.

Er is een ambient light sensor aanwezig (scherm past zich aan de lichtomstandigheden aan) en er zijn magneetjes op diverse plekken ingebouwd in de case alsmede een mageneet sensor (hierover later meer als we het hebben over de Smart Cover).

Speaker

Als laatste misschien een niet direct opvallende verbetering maar de speaker is ook onder handen genomen. Deze zit nu achter een geperforeerd stukje van de schuine rand van de behuizing en is daarmee mooier weggewerkt. Ook dek je de door de ronde hoek de speaker minder snel af en het geluid is mooier. Het klinkt voller en ook iets harder in vergelijking met de iPad. Het blijft wel altijd behelpen en een koptelefoon is aan te raden voor het echte luisterwerk.

Prestaties

Met een A5 in plaats van A4 processor die ook nog eens Dual Core specs heeft en het dubbele interne geheugen(502Mb) verwachten we ook betere prestaties. Dat is eigenlijk al direct merkbaar bij het opstarten, sluiten en wisselen van apps. Wel heb ik gemerkt dat dit niet perse voor elke app zo hoeft te zijn en het opstarten van Dead Space 2 gaat nagenoeg net zo snel op de iPad als de iPad 2. Dit kan natuurlijk komen omdat een game nog niet is geoptimaliseerd voor de iPad 2 en eigenlijk verder niet merkbaar en is eerder uitzondering dan regel.

Als we kijken naar een echte test (GeekBench) dan zijn de cijfers wel duidelijk (hogere cijfers zijn beter):

 • Apple iPad 2: 732

 • Apple iPad: 436

 • Apple iPhone 4: 375

Wel moeten we opmerken dat nog niet duidelijk is of de processor al op maximale snelheid werkt. Want volgens de Geekbench test waarmee we de iPad 2 getest hebben is de processer ingesteld op 863Mhz. Dat kan dus nog sneller want het is tenslotte een A5 1Ghz processor. Wellicht dus in de toekomst nog een update waarmee je ook dit laatste stukje rekenkracht uit de iPad 2 kunt persen.

De Batterij

Bij de introductie werd met nadruk genoemd dat ook de iPad 2 het 10 uur moest volhouden met een opgeladen batterij. Dit ondanks de verbeteringen waaronder de snellere processor. 10 uur blijkt inderdaad haalbaar te zijn en dat zelfs met 3G en wifi ingeschakeld en dat is een prima prestatie. Hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen wordt duidelijk als je naar het plaatje hieronder kijkt. De batterij neemt maar liefst 49% van de binnenzijde in beslag.

Een uitgebreide batterij test bij onze vrienden van Engadget leverde de volgende resultaten op:

 • Apple iPad 2: 10 uur en 26 minuten

 • Apple iPad :9 uur en 33 minuten

 • Motorola Xoom: 8 uur en 20 minuten

 • Archos 101: 7 uur en 20 minuten

 • Samsung Galaxy Tab: 6 uur en 9 minuten

 • Dell Streak 7: 3 uur en 26 minuten

Hiervoor werd een MP4 filmpje afgespeeld terwijl wifi is ingeschakeld en het scherm op 65% helderheid staat ingesteld. De Dell Streak is als je het zo vergelijk wel teleurstellend en beide iPad’s leveren de beste batterij prestaties en de genoemde 10 uur is dus niet alleen op papier een mooi resultaat maar ook in de praktijk bewezen. Het enige minpuntje is dat het opladen een behoorlijke tijd in beslag kan nemen. Als je de iPad aan je PC hangt dan moet je zeker even geduld hebben en alleen met de meegeleverde lader kun je op maximale snelheid opladen. Hierbij mijn laadtijden als de iPad rond de 20% reserve heeft en ik deze weer heb opgeladen tot 80%:

 • >3 uur (met de 10W iPad 2 lader)

 • >5 uur (met de 5W iPhone 4 lader)

 • >7 uur (MacBook Pro USB poort)

Als de iPad 2 compleet leeg is dan duurt volledig opladen tussen de 4-5 uur met en 10W lader

Foto en video

Een belangrijk nieuw feature van de iPad 2 is de camera. Ik had echter wel al vooraf mijn twijfels over het gebruik en dat wordt helaas bevestigd. In eerste instantie zie ik mezelf namelijk echt geen foto’s maken met zo een een groot apparaat en heb ik voor dat soort gelegenheden liever een Smartphone bij de hand. Daarnaast blijkt de kwaliteit van de camera ook wat tegen te vallen zeker als je deze vergelijkt met foto’s gemaakt met een iPhone 4 (5 MP) en BlackBerry Bold 9780 (5 MP):

Volgens diverse bronnen zou de iPad 2 voorzien zijn van dezelfde camera als de iPod Touch en is daarmee alleen geschikt voor wat kiekjes en vooral gericht zijn op video conferencing met bijvoorbeeld FaceTime. De camera aan de achterzijde maakt foto’s met 720p HD kwaliteit (1280×720 pixels) en dat is dan nog net geen 1 Megapixel kwaliteit! Nu wil dit niet altijd iets zeggen maar in dit geval zijn de resultaten wel duidelijk zichtbaar en presteert de iPad 2 maar middelmatig

De camera aan de voorzijde is nog slechter en op zich wel logisch aangezien deze alleen gemaakt is voor video gesprekken en daarom heeft men gekozen voor VGA resolutie.

Wil je dus echt aan de slag met mooie foto’s en mooie video dan is de beste optie deze gewoon met je Smartphone met 5 Megapixel camera of met een SLR te maken. Zet daarna de foto’s en video’s over op je iPad 2 en dan maak je maximaal gebruik van wat de iPad 2 te bieden heeft.

Internet

Een andere belangrijke mogelijkheden van de iPad 2 is naast de keuze uit de vele fantastische apps natuurlijk het browsen op het web. Niks zo lekker als met een handzaam apparaat langs de online snelwegen te surfen. We kunnen natuurlijk zeuren over het ontbreken van Flash (en ja, dat is soms zeer irritant dus doen we het toch even) maar voor de rest is de browser erg relaxed om te gebruiken.

Qua snelheid is de iPad 2 duidelijk sneller dan de iPad (gemiddeld 1,5x zo snel) en ook de iPhone 4 is duidelijk langzamer (iPad 2 2x zo snel). De iPad 2 is echter niet de enige Tablet met een snelle browser want de Motorola Xoom is net zo snel en biedt wel ondersteuning voor Flash.

Als je echter de iPad 2 aan zou schaffen als vervanger voor je laptop zul je toch op browser vlak problemen tegen komen. Niet alle websites werken even goed en alleen als een website volledige geoptimaliseerd is middels HTML5 kun je op de iPad 2 alle functies gebruiken.

Nieuwe Apps en mogelijkheden

Het mooie met het iOS van Apple is dat een update erg eenvoudig is en het iOS in grote lijnen voor alle toestellen gelijk is. Toch zijn er belangrijke verschillen want zo is er recent voor de iPhone 4 een Hotspot mogelijkheid bijgekomen en dat is voor Apple liefhebbers met een iPhone en iPad (2) Wifi combi goed nieuws. Je iPhone 4 zorgt dat je zo ook onderweg makkelijk met je iPad of iPad 2 online kunt. Ook is in iOS 4.3 AirPlay ondersteuning aanwezig om je muziek en video makkelijk te kunnen streamen naar je TV waar je dan wel even een Apple TV kastje voor moet aanschaffen of je kunt gebruik maken van een Airport Express om muziek streamen.

iMovie en Garageband

De snelle processor maakt het mogelijk om op de iPad 2 ook zelf te gaan musiceren of je gebruikt iMovie om je opgenomen filmpjes te bewerken. De apps die hiervoor speciaal zijn ontwikkeld zijn Garageband en iMovie. Om eerlijk te zijn zie ik mezelf deze beide apps niet snel gebruiken maar het laat zien wat er potentieel mogelijk is.

In deze blogpost op Marketingfacts is een overzicht gemaakt met andere apps die allen gebruik maken van de nieuwe mogelijkheden van de iPad 2.

FaceTime en Photo Booth

Twee apps waar je meer plezier mee zult beleven zijn FaceTime en Photo Booth. Niet alleen zijn ze erg leuk om te gebruiken maar de minder presterende camera zijn voor dit doel ook geen bezwaar.

Met FaceTime kun je video gesprekken opzetten (wel een Apple only feestje) en bel je op basis van een ingesteld email adres naar een iPhone of Mac gebruiker. Dit gaat verbazend eenvoudig en de kwaliteit van de camera is dan ook goed genoeg voor een gesprek dat alleen via Wifi gevoerd kan worden.

Photo Booth is een oude bekende en daarmee kun je leuke foto’s maken en deze met diverse effecten vastleggen. De preview is direct zichtbaar bij een gekozen effect en mijn kinderen hebben hiermee altijd veel lol. Geen app waar je de iPad 2 voor zult kopen maar wel leuk om eens mee te spelen.

Accessoires

Zonder accessoires is je iPad 2 niet compleet en sommige zijn zelfs een must om aan te schaffen. Zo zul je naast de minimaal 479 euro voor je iPad2 minimaal nog een beschermende case erbij moeten aanschaffen. En Apple zou Apple niet zijn als ze ons zouden verleiden met hun eigen speciale Smart Cover.

Smart Cover

Voor maar 39 euro ben je de trotse bezitter van een eigenlijk klein flapje met wat magneetjes en wil je de luxe lederen versie dan moet je 69 euro op tafel leggen. Het leuke is echter dat de Smart Cover toch weer net iets meer te bieden heeft dan alleen het beschermen van je iPad 2 scherm.

De cover klikt zichzelf namelijk vast met 2 magneetjes aan de case van de iPad 2 waar ook magneetjes in zijn verwerkt en dat gaat verbazend soepel. De cover open je als het ware als een soort boek en als je deze oprolt creëer je een handige steun. Zo kun je of makkelijk typen in een lichte schuine hoek of je kunt lekker een filmpje kijken. De magneetjes zijn overigens wel heel sterk en alhoewel we nog geen negatieve geluiden hebben gehoord hierover is het raadzaam voorzichtig te zijn met je bankpasjes. Andere handigheden zijn de zachte binnenkant die je scherm een beetje zal oppoetsen en bij het openen en sluiten van de cover gaat het scherm automatisch uit of aan. De cover is verder erg licht en de contouren van de iPad 2 blijven zo toch mooi zichtbaar.

Vergelijk het maar eens met deze Yoobao iPad case die zeer degelijk is, maximale bescherming biedt en dezelfde functionaliteit kent maar wel de iPad volledig omsluit.

HDMI Dongle

Na deze aanschaf mag je nogmaal je credit card tevoorschijn halen want je wil natuurlijk video en foto’s die op je iPad 2 staan op je TV afspelen in HD kwaliteit. Daarvoor kun je de Apple HDMI Dongle kopen voor 39 euro waarmee je dan je TV kunt aansluiten en je kunt tegelijk een Dock Connector aansluiten om de iPad op te laden of te synchroniseren. Alles werkt natuurlijk zoals verwacht prima en een video of foto’s bekijken op mijn Philips TV gaat perfect.

Marketing

Qua reclame heeft Apple weinig te klagen. Naast de promotie die het bedrijf zelf maakt voor de iPad 2 is er natuurlijk een gigantisch buzz rondom het apparaat. Een greep uit de buzz: Does the iPad 2 blend?, Opa Strubbe met de iPad 2, iPad 2 bij twee jaar NRC, en zo kunnen we wel doorgaan.

Gartner en Forrester hebben beide uitspraken gedaan wat betreft de verwachtingen van de tabletmarkt vanuit het oogpunt van de iPad 2. In de stilte voor de storm van nieuwe tablets verwacht Gartner dat de iPad 2 weinig te vrezen zal hebben van de concurrentie. Apple zou haar voorsprong kunnen waarborgen door het sterke hardware en applicatie ecosysteem, schaalvoordelen en de opgedane ervaring. Andere fabrikanten zouden teveel op hardware specificaties focussen, wat de prijs van de apparaten omhoog duwt. In plaats daarvan zouden ze meer moeten focussen op het aanbod van applicaties, en de mogelijkheden dat het de gebruikers biedt. De mannen van Forrester spreken dit tegen en stellen juist dat Apple zich wel degelijk zorgen moet maken, met name om Microsoft. De meerderheid van de ondervraagden uit het onderzoek van Forrester gaf aan een Windows-based tablet te willen aanschaffen. De voornaamste reden was dat gebruikers bekend zijn met het besturingssysteem.

Binnen een week gingen er meer dan 1 miljoen exemplaren over de toonbank. Vanuit verschillende hoeken wordt er geroepen dat de verkoopcijfers van de iPad 2 zullen tegenvallen. Voornaamste reden is de beperkte voorraad. In de kwartaalcijfers van kwartaal 1 maakte Apple bekend dat het 4.7 miljoen iPads heeft verkocht in die periode. De originele prognose van IHS iSuppli stond op 43.7 miljoen in 2011 (zowel iPad als iPad 2). Die schatting is nu verlaagd naar 39.7 miljoen. De reden volgens iSuppli was de kwaliteit van de LCD display panels en het tekort aan speakers voor de iPad 2.

Daarnaast gaan er al langer geruchten over een versnelde introductie van de iPad 3. Enkele analisten zijn er dan ook zeker van dat over een half jaar de volgende versie, de iPad 3 gelanceerd zal worden. John Gruber, een van de echte Apple kenners, verwacht ook dat in september de opvolger volgt. Cult of Mac sprak met een anonieme Apple-werknemer die beaamt dat de iPad teleurstelt: “For the iPad 2 don’t get your hopes up too high. That’s all I’m going to say. They’ve had a number of problems along the way, and the third-generation iPad is the one to make a song and a dance about.”

Conclusie

Alhoewel de iPad 2 minder vernieuwend is heeft Apple ons weer weten te verleiden met kleine maar slimme verbeteringen en updates. Snelheid, camera’s, beter geluid, gyroscoop, etc. zorgen dat de iPad 2 zeker een juweeltje is om aan te schaffen. Hou er wel rekening mee dat je nog wat budget over hebt voor het aanschaffen van wat accessoires want een goede case is wel aan te raden.

Apple heeft met de AppStore ook voor de iPad 2 een solide basis voor bijna elk type entertainment of toepassing maar een vervanger voor de laptop zal het toch niet worden. Je kunt tekstverwerken (Pages), muziek maken (Garageband) en je films bewerken (iMovie) maar een fysiek toetsenbord is voor het echte werk onmisbaar. Ook is de browser zonder flash ondersteuning nu nog regelmatig lastig te gebruiken in combinatie met sommige websites en zo zijn er afhankelijk van je wensen en eisen zeker nog andere verbeterpunten te vinden.

Zo zijn er nu wel camera’s aanwezig maar moeten we het doen met matige kwaliteit foto’s en video. Ook het niet kunnen bellen (nee, er is ook nog geen iPad Skype App), wisselen van je batterij, gebruik van extern geheugen, ontbreken van standaard USB aansluiting (microUSB) en ontbreken van LED indicator zijn allemaal zaken die nog op een wensenlijstje kunnen.

Tot nu toe is deze Apple tablet echter zo een beetje het beste wat er te krijgen is maar moet je voor de meest luxe versie wel 800 euro op tafel leggen. Voor diegene die niet perse zit te wachten op snelheid of de aanwezigheid van een camera is de aanschaf van het vorige model iPad zeker het overwegen waard!

Deze review is onderdeel van een redactionele samenwerking tussen Marketingfacts en Mobilyz. De review is geschreven door Roel Martens namens Mobilyz en Danny Oosterveer van Marketingfacts die de marketing rondom het device heeft beschreven. De gehele review is hier te lezen op Mobilyz.

Denise Maaskant
Community Manager bij inSided Media

Community Manager inSided| Levensgenieter| Reiziger| Impulsief| Music-addict

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!