Ik was enigszins verrast toen ik de blogpost van Matthijs van den Broek in mijn Twitterfeed voorbij zag komen - “LinkedIn belangrijkste social media tool voor B2B”. In een tak van sport waar het vaak om content en expertise draait, is een sociaal netwerk dus het belangrijkste instrument om prospects, relaties en (toekomstige) werknemers te bereiken?
Zou het niet een stuk logischer zijn als de nummer vier van het onderzoek van Btobonline, bloggen, juist op nummer één zou staan? Waar anders dan op blogs komt uitgebreid naar voren wat je USP (Unique Selling Point) is, hoe je aankijkt tegen ontwikkelingen in de markt, wat de groei van het bedrijf betekent voor toekomstige medewerkers en welke expertises of specialisten je in huis hebt? De auteurs van het onderzoek van Btobonline zijn zo vrij geweest om de lezer ook méér dan 90 grafieken en schema’s voor te schotelen. Een van de grafieken toont de marketeer ‘precies hoe de verschillende social media ingezet kunnen worden’:

Ook dit model schiet aan het belang van de blog voorbij. Natuurlijk bieden kanalen als Linkedin, Twitter en Facebook de mogelijkheid om connecties te laten zien dat je weet waar je over praat en dat de expertise bij jou, of je werkgever, in huis is. Maar wat als jouw connecties gecharmeerd zijn van je status updates en een kijkje nemen op jouw profiel of op de corporate website, juist omdat ze meer willen weten over jullie ervaring en visie. Zou het dan niet raar zijn als daar geen blog te vinden is die de kennis en opinie van jou óf de organisatie onderbouwt? Zonder een corporate blog of een status als blogger bij een extern platform zoals NGN (voor ICT-professionals), komt de tentoongestelde expertise niet verder dan 140 tekens in status updates, nogal beperkend vind je niet?
Overigens was ik ook bij de resultaten van het onderzoek van TNS Nipo en het B2B Marketing Forum enigszins verrast – “Geen blogs, social media niet belangrijk”. Wat? Ja, social media is niet belangrijk en het gebruik van blogs al helemaal niet. Sterker nog, voor content marketing gebruiken Nederlandse B2B marketeers het liefst een nieuwsbrief. Inderdaad, dat is zo’n e-mail waar je op geabonneerd moet zijn en waar weinig tot geen ruimte is voor audiovisuele elementen en waar discussie überhaupt onmogelijk is.
Nederlandse B2B marketeers, zullen we die nieuwsbrief bewaren voor updates naar klanten en medewerkers en een blog opzetten als basis voor content marketing en online pr? Misschien dat een simpel en overzichtelijke grafiekje helpt:
