Saxion is vorige maand gestart met IntoSaxion.nl: een digitale ontmoetingsplaats waar studiezoekers op elk moment van de dag in contact kunnen komen met studenten van alle Saxion opleidingen. ‘Studentambassadeurs’ delen via social media hun belevenissen en beantwoorden vragen van belangstellenden. Saxion is, volgens Saxion, de eerste onderwijsinstelling in Nederland die zo sterk inzet op de ervaringen van de eigen studenten via social media. “Hoe ziet jouw lesweek eruit?”, “Kun je mij vertellen over jouw stage?” en “Welke vakken zijn zwaar?” Dat zijn zomaar een paar vragen die oriënterende scholieren stellen aan Saxionstudenten tijdens voorlichtingen en nu dus ook via IntoSaxion. Communicatieadviseur bij Saxion, Jeffrey van Rossum:
“Voor aankomend studenten zijn de contacten met Saxionstudenten erg waardevol. Logisch ook, want alleen onze studenten kunnen vanuit hun beleving vertellen hoe het echt is om een opleiding bij Saxion te volgen. We hopen aankomend studenten met IntoSaxion een online ontmoetingsplaats te bieden. Een plek waar ze alle denkbare vragen kunnen stellen en waar gesprekken die tijdens een open dag of een meeloopdag ontstaan, worden voortgezet. Daarbij vragen we onze studenten om zo eerlijk mogelijk te zijn, daar helpen zij aankomend studenten het meest mee.”
Beleving
IntoSaxion draait om de ‘beleving’ van studeren bij Saxion. Het uitwisselen van studie-ervaringen gebeurt meestal in gesprekken tijdens een open dag, meeloopdag of tijdens toevallige sociale contacten. Deze conversaties worden gewaardeerd en smaken vaak naar meer. Reden voor Saxion om een plek te creëren waar studiezoekers op elk gewenst moment en onbeperkt contact kunnen leggen met Saxionstudenten, docenten en oud-studenten voor vragen, ervaringen en tips. Bovendien delen twaalf Saxionstudenten op Intosaxion via korte berichten, foto’s en filmpjes hun studentenleven met geïnteresseerden.
Sociale netwerken
De website IntoSaxion.nl fungeert als wegwijzer voor iedereen die geïnteresseerd is in een opleiding bij Saxion en op zoek is naar ‘gebruikerservaringen’. De interactie verloopt via sociale netwerken zoals Hyves en Facebook. Op dit moment vindt de communicatie plaats op speciale Hyvesgroepen, omdat de meerderheid van de studiekiezers daarvan gebruik maakt. Zodra Facebook onder de doelgroep populairder wordt, kan hier eenvoudig naar worden overgestapt.
Goed idee
Goed idee, en nu nog de verdere uitwerking. Het Twitter-account van @intosaxion kan nog wel een duwtje in de rug gebruiken, de website is nog niet héél bruisend te noemen. Wat aardig is, is dat de studentambassadeurs allemaal een opleiding vertegenwoordigen. Wil je meer weten over de studie Integrale Veiligheidskunde (valt onder Bestuur en Recht) dan kun je bijvoorbeeld terecht bij ambassadeur Henk-Jan de Ruiter. Ik ben wel benieuwd welke rules of engagement er gelden voor die studentenambassadeurs: als ze maar niet gaan krabbelen als ze te diep in het glaasje hebben gekeken; daar ga je met je voorbeeldrol. Interessant trouwens ook, dat Windesheim adverteert op de pagina’s van IntoSaxion op Hyves:
