Het is woensdagavond rond 21:00 uur en ik zie langzaam mijn Twitterstream vollopen met berichten over de nieuwe social button van Google, ook wel “+1”. Kort daarna ligt Twitter er ongeveer een uurtje eruit, maar dat zal vast geen verband hebben gehad. Google maakt opnieuw een sprong richting social met een eigen sharing button genaamd “+1”. Social sharing buttons, waar kennen we dat ook alweer van? Owja, Facebook bijvoorbeeld! Die grappige “vind ik leuk” of “like” knopjes die je overal ziet tegenwoordig. Wat is precies het verschil, dan wel de toegevoegde waarde van Google’s +1?
Wat is nou eigenlijk dat +1 van Google?
Google legt het zelf als volgt uit: het is een button waarmee je een “stamp of approval” geeft. Dus eigenlijk je goedkeuring op het getoonde resultaat. Als je de button klikt, dan wordt je naam aan het resultaat gehangen en komt deze informatie in je Google Profile te staan. Het hebben van een Google Profile is overigens een vereiste om gebruik te kunnen maken van +1. Als je dus een zoekopdracht doet en je bent ingelogd met je Google account, dan krijg je onder de zoekresultaten je vrienden te zien die een resultaat “ge-+1’t” hebben. En heb je zelf een site, dan krijg je straks alle statistieken van de +1 te zien in je webmaster tools.

Grootste verschil zit met andere social buttons zit hem als eerste in gebruik. +1 buttons zie je op dit moment, na de opt-in natuurlijk, direct in je zoekresultaten. Er is nog geen mogelijkheid om de +1 buttons op je website te gebruiken. Volgens Google zijn ze daar wel mee bezig, maar kan het nog wel enkele maanden duren voordat deze functionaliteit beschikbaar komt.
Ook voor advertising - Adwords / Adsense

Daarnaast werkt de button niet alleen op organische resultaten, maar ook op ads. Ja, je leest het goed, het +1’en / liken van Ads. Of gewoon een klein beetje persuasion marketing? Ow en als adverteerder kun je de +1 buttons niet uitzetten. Aan de andere kant telt een +1 niet bij je clickkosten op en krijg je als adverteerder mooie statistieken over welke advertenties veel “ge-+1’t” worden.
Waarom komt Google met een social button?
Of kunnen we beter zeggen, een andere social button. Als je diep graaft in je geheugen kun je je misschien nog Google Buzz herinneren. Ook iets met buttons. Toch gooien ze het nu over een compleet andere boeg. Maar, waarom?
Redenen:
#1. Ze voelen de ontzettend hete adem van Mark Zuckerberg in hun nek? Je hoort het Larry Page bijna zeggen: “als die idioot maar niet iets met ‘search’ gaat doen!”.
#2. Joost & Eduard hebben gelijk met wat ze op Twitter zeggen: het is een nieuwe data set waar Google naar kan kijken en gebruiken om zoekopdrachten nog verder te verfijnen. En misschien nog wel belangrijker: zo komen ze nog meer te weten over zoekers en hun gedrag.
#3. Het is toch een stiekeme aanloop na de lancering van het veel besproken en “beroddelde” sociale netwerk dat Google wil lanceren. Ze hebben de profiel pagina’s, ze hebben nu de buttons, nu het netwerk er omheen nog. Owja, en natuurlijk een goede reden om dat sociale netwerk daarna te gaan gebruiken voor ons als gebruikers.
#4. Het is de ultieme poging om site eigenaren nog meer te laten focussen op het schrijven van content met een toegevoegde waarde. Heb je een goede ranking, maar is je content niet je-van-het, dan krijg je geen +1. Daar gaat je goede ranking!
Google moves in mysterious ways
Maar de echte reden blijft natuurlijk gissen. Het is wel duidelijk dat Google een nieuwe stap maakt in het social landschap en dat deze +1 button een toevoeging is op alle social features die de afgelopen tijd zijn introductie hebben gedaan in de zoekresultaten. En Google blijft hongerig naar meer data over haar gebruikers en gebruik van het internet. En laten we eerlijk zijn: met deze buttons geven we Google een hoop nieuwe info om naar te kijken. Maar het echte interessante aan deze button zou kunnen komen als deze op websites gebruikt kunnen worden en je vanuit daar de rankings kan gaan beïnvloeden.