Google boos op Nokia, beurswaarde Finnen naar dieptepunt

16 februari 2011, 06:55

Het lijkt wel een soap. Smullen, dat is het. Eerst was er de uitgelekte memo van Stephen Elop, de baas van Nokia. In die memo betitelde Elop zijn eigen bedrijf als een zinkend schip. Hulp was nodig, want Nokia kan geen smartphones maken en loopt daarin hopeloos achter. De redding was nabij, in de persoon van Steve Ballmer, de baas van Microsoft. Het partnership werd vorige week aangekondigd: het wordt in de mobiele wereld volgens Ballmer en Elop een strijd om ecosystemen en niet om toestellen. Speelveld: Android (Google), Apple en nu dus Microsoft/Nokia. Interessante materie. Maar bij Google zijn ze boos. Of nee, teleurgesteld.

Want de baas van Google, Eric Schmidt, die tot voor kort (augustus 2009) nog in de raad van commissarissen van Apple zat, is “teleurgesteld” over de keuze voor het platform van Microsoft’s Phone 7. Teleurgesteld, of laaiend boos en over de rooie. “We hebben ons best gedaan, maar helaas hebben ze voor ‘hen’ gekozen.” Aardig daaraan is, dat Google het aanbod gewoon open laat staan: als het de Finnen bij Microsoft niet goed bevalt, kunnen ze altijd nog overschakelen naar Android.

Bij Microsoft gaan ze er nu vol tegenaan. In een speech tijdens het Mobile World Congress in Barcelona geeft Steve Ballmer zijn concurrenten van onder uit de zak. Hij vindt het maar niks, en pleit voor Windows Phone 7 en alle kekke kenmerken die zorgen dat Microsoft samen met de Finnen dat nieuwe platform tot een groot succes gaat maken. Ondertussen was ook Stephen Elop van Nokia op het MWC. Tijdens de persfconferentie afgelopen zondag werd hij natuurlijk overspoeld met vragen. Vincent Everts was er bij, en maakte onderstaande reportage:

Maar waarom is dit een soap? Omdat de marktaandelen van Nokia zwaar aan het kelderen zijn. Ze schijnen zelfs op de laagste waarde te staan sinds twintig jaar. Analisten hebben geen vertrouwen en stuitten op schimmige financiële forecasts bij de Finnen. Naast het gegeven dat de inhaalslag productmatig voor Nokia een helse klus is (waar blijven ze met een concurrerende smartphone) wordt het dus ook bedrijfsmatig een fikse survival.

Wat het allemaal nog sappiger maakt is de aandelenportefeuille die Stephen Elop heeft/had in Microsoft. Als je lang een onderbaas bent bij zo’n groot bedrijf, dan bouw je nu eenmaal aandelen op, daar doe je niet veel aan en het is mooi meegenomen. Toen geruchten gingen, dat Elop op plek nummer 7 staat in de top tien van aandeelhouders in Microsoft, deed dat vele wenkbrauwen fronsen. Elop is sinds september aan het proberen om zijn aandelen in Microsoft kwijt te raken maar loopt tegen allerlei regelgeving aan die belangenverstrengeling moet voorkomen. Want ondertussen was hij natuurlijk al lang aan het praten met Steve Ballmer. Ze kennen elkaar, immers.

En dan nog dit. De deal tussen Nokia en Microsoft mag dan beklonken zijn tussen mensen die vaker met elkaar op de golfbaan hebben gestaan; uiteindelijk draait het allemaal om de centen. Het is geen barterdeal. Bij Nokia vinden ze Microsoft vast heel lief. Maar om de hele toekomst van je bedrijf op te hangen aan “maar we zijn toch goede vrienden, Steve”, dat ging ook Stephen Elop te ver. Dus. Werden er miljarden betaald aan Nokia om het eigen MeeGo te stoppen en over te stappen naar Windows Phone 7.

Zelf kijk ik eigenlijk weinig soaps. Maar hier smul ik van. Het gaat om geld, macht, liefde. En over de toekomst van de mobiele industrie. Tenminste, in ieder geval voor de komende paar jaar. Totdat alles ubiquotous is.

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

3 Reacties

    Karel

    Lijkt het nou dat Google boos/teleurgesteld is omdat ze eigenlijk “jaloers” zijn dat Microsoft voor Nokia gekozen heeft? Zo lijkt het wel en dat lijkt me niet gek, want Microsoft/Nokia wordt toch een geduchte tegenstander voor Android lijkt me. Beetje jammer.

    Desondanks ben ik erg benieuwd wat er uit de samenwerking komt. Geen symbian meer (alleen S40) en een reanimatie van MeaGo? Ik ben heel benieuwd!


    16 februari 2011 om 07:18
    remcojanssencom

    Soap? Man, ik zie een spannende thriller vol intriges! Welke rol kan Michael Douglas op zich nemen? Vincent Evers mag overigens gewoon zichzelf spelen in de film 😉


    16 februari 2011 om 07:25
    ronvanswol

    Nee hoor Remco, wel een soap denk ik toch. Nokia en Microsoft gaan het samen proberen, maar het blijkt toch niet zo goed te werken. Ruzies zijn het gevolg en langzamerhand wordt de sfeer onhoudbaar. In het geheim is Nokia stiekeme afspraakjes met Google aan het maken. Als Microsoft daarachter komt, barst de bom en na een dramatische ruzie besluiten ze dat het beter is om uit elkaar te gaan. Nokia zoekt en vindt troost bij Google en Microsoft realiseert zich toch wat ondoordacht geweest te zijn en dat zijn rol nu uitgespeeld is. Nokia ontwikkelt, gedreven door de nieuwe liefde voor Google en deins android os, een smartphone waarmee ze in één klap terug is op de smartphonemarkt. En ze leefden nog lang en gelukkig. Voorlopig dan, want microsoft zint op wraak……


    16 februari 2011 om 09:19

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!