GadgetReview: Nokia X3-02 Touch & Type
Touch ‘n’ Type, dat is de slogan die Nokia de X3-02 heeft meegegeven. Niet verwonderlijk, want naast een numeriek toetsenbord heeft de X3-02 ook een touchscreen. Het beste van twee werelden of ongemakkelijke samenkomst? De X3-02 klinkt op papier op zijn minst interessant: Een numeriek toetsenbord voor het gewone bellen, maar ook een touchscreen om mee te doen aan de huidige rage. Samengebracht in een klein en dan vooral dun apparaat is de X3-02 daarmee een geval apart.
Een echte smartphone mag je het niet noemen, aangezien de X3-02 draait op Symbian S40, maar dat lijkt een berekende keuze. De X3-02 zet zijn visier namelijk niet op de volbloed gadgeteer, maar op de gemiddelde gebruiker die een deel van al die toeters en bellen wel wil inruilen voor een handzame en handige telefoon.
Uiterlijk
De X3-02 wordt in een redelijk standaard Nokia-verpakking geleverd met het belangrijkste aan accessoires: Een accu, een lader met de standaard Nokia-aansluiting, een bijzonder korte microUSB-kabel, een headset met knop en 3,5mm plug en een gebruiksaanwijzing. Daarnaast zit een 2GB microSD-kaartje voorgeïnstalleerd.
Aan de voorkant vinden we het scherm met een resistief touchscreen en daaronder 16 knoppen: 12 voor het gebruikelijke numerieke toetsenbord, een opneem- en een ophangknop (laatstgenoemde doet ook dienst als de powerknop) en twee sneltoetsen, Berichten en Mediaplayer/Muziek. Aan de achterkant bevindt zich de lens van de 5.0MP camera zonder flits.
Scherm
Het scherm is meer dan helder genoeg met duidelijke doch niet erg gesatureerde kleuren. Af en toe oogt het geheel een klein beetje flets door een niet maximaal contrast. Het touchscreen werkt naar behoren en is voor een resistief scherm goed gevoelig. Aanrakingen worden goed geregistreerd en voor de grootte is e.e.a. nauwkeurig genoeg. Vervelend is wel dat het scherm aan de bovenzijde niet geheel aansluit aan de behuizing, waardoor er een randje ontstaat wat scherp aanvoelt.
Connectiviteit
Qua connectiviteit heeft de X3-02 het meeste in huis waar we gewend aan zijn geraakt: 3G/HSDPA, Bluetooth en WiFi zijn allen voorhanden. Het enige wat mist is GPS, maar de functionaliteit daarvan in een kleine S40-telefoon kan sowieso betwist worden. Interessant is dat WiFi, na het instellen van mijn thuisnetwerk, enige tijd na thuiskomst steeds automatisch verbinding zocht. In eerste instantie een beetje onwennig maar uiteindelijk wel een prima manier om dataverkeer op daarvoor geschikte locaties zo weinig mogelijk over 3G te laten gaan.
Software
Het startscherm van de X3-02 kun je zelf vormgeven door de invulling van de 4 aanwezige balken met je favoriete functionaliteit te vullen. Opties zijn: Chatten, Community’s (Facebook of Twitter), Email, Favoriete contacten (4), Klok, Mijn notitie, Radio/Muziek, Snelkoppelingen (4 per balk), Timerfunctie, Waarschuwingen, Web zoeken of WLAN. Persoonlijk was ik het meest tevreden met Klok – Contacten – Twitter – Snelkoppelingen, maar ieder zijn meug.
Onderaan het startscherm vinden we drie knoppen: Favoriet, een soort quicklauncher voor een aantal vaak gebruikte instellingen, Menu voor, jawel, het menu en Namen voor de gehele contactenlijst.
Met de vergrendelknop wordt een scherm geopende met de tijd en de datum en een knop met de tekst “Vrijgeven”. Als je dus alleen even wilt weten hoe laat het is, hoef je de telefoon niet te ontgrendelen.
Het menu bestaat uit 9 icoontjes (contacten, Muziek, Internet, Berichten, Foto’s, Instellingen, Winkel, Toepassingen en Easymenu (het SIM-menu)). Het submenu Toepassingen is wat mij betreft niet bijster indrukwekkend vormgegeven: behalve een paar standaard applicaties zoals agenda en wekker is het enige interessante het sub-submenu Extra’s. Hieronder bevinden zich Spelletjes en Verzameling. Het heeft even geduurd voordat ik doorhad dat alle applicaties die in de Ovi Store gevonden en geïnstalleerd kunnen worden, zich in “Verzameling” bevonden, om ze te openen moet je dus eerst het volgende stappenplan door: Menu – Toepassingen – Extra’s – Verzameling – (applicatie). Mijns inziens is dit op zijn best een onhandige manier van werken. Een apart puntje is de ondersteuning van de nederlandse taal: termen als “Afspeellijstn” “Ga nr Med.menu” en “Tv. aan afsp.lijst” zijn voorbeelden van termen die soms meer op breinkrakers lijken dan op simpel te begrijpen keuze-opties.
Bellen
De geluidskwaliteit bij een telefoongesprek was helder, zonder enkele klacht van mij of mijn gesprekspartner. Ook de geluidskwaliteit van de externe speaker was, als je rekening houdt met de omvang van dit toestel, best behoorlijk.
Multimedia & PIM
Internet en multimedia zijn altijd een verhaal apart op een klein scherm, en de Nokia heeft hier geen verrassingen in petto: mobiele websites gaan nog, maar volledige websites laden en bekijken op de X3-02 vergt wat werk. Scrollen ging redelijk goed, zij het wat stotterend. Email is mogelijk met sites als Hotmail en Gmail, maar Exchange wordt niet ondersteund. De bijgeleverde video met uitleg wordt vloeiend afgespeeld, maar om eigen video’s te bekijken moest ik aardig wat aanpassingen maken aan de bestanden. Maar goed, op het scherm van de X3-02 is een film kijken ook niet het eerste wat in je opkomt. Muziek afspelen gaat beduidend beter, met een simpele interface die toch in het belangrijkste voorziet en zelfs met een simpele maar redelijke equaliser. De hardware-knop voor muziek roept een nog simpelere interface op die over het homescreen heen wordt geprojecteerd met alleen back, play en forward toetsen, ideaal voor het snel even muziek opzetten in de bus. De bijgeleverde headset gaf een matige geluidskwaliteit, maar met mijn eigen headset had ik weinig te klagen.
Accu
De accuduur is dik in orde, iets wat we van Nokia in dit segment toch wel gewend zijn: na volledig laden heb ik met sporadisch tot normaal gebruik uiteindelijk 5 volledige dagen gehaald voordat de X3-02 vroeg om wat meer stroom.
Marketing
Het was afgelopen augustus toen ik dit rapport van Gartner las. Uit dat rapport bleek dat Nokia nog altijd een marktleider is met een marktaandeel van 34,2%. Het OS Symbian is met 41,2 procent wereldwijd nog het meest gebruikte operating system. Gefascineerd realiseerde ik me dat ik in mijn kennissen- en vriendenkring nauwelijks mensen kende met een Nokia. Ik zie voornamelijk iPhones, en HTCs en Samsungs met Android. Waar zit het grote deel van dat marktaandeel hem dan? Het aloude innovatie-adoptiemodel van Rogers geeft antwoord. De hippe smartphones zijn vanzelfsprekend zeer populair onder de early innovators, early adaptors en een aanzienlijk gedeelte van de early majority. Dat laat de late majority en laggards onbesproken, welke volgens Rogers toch 50 procent van de markt vormen.
Een snelle rondvraag door mijn sociale netwerk leert dat Nokia voornamelijk als nét niet wordt gezien. Nu bestaat mijn netwerk vooral uit early innovators & adopters, maar het geeft wel aan waar Nokia zich in de markt bevindt. Het omgekeerde is echter ook waar, nét wel. Nu is de Nokia Touch & Type voornamelijk gericht op de early en late majority. De X3-02 heeft op GPS na alle functies die een moderne smartphone ook heeft: internet, email, bellen & sms, sociale netwerken, multimedia mogelijkheden en de Ovi Store waar apps mee gedownload kunnen worden. Het heeft een touch scherm, maar ook nog de “fijne hardware input”. Dat de X3-02 op Symbian S40 draait, dat erg basic maar duidelijk en overzichtelijk is, is een bewuste keuze. Perfect voor diegene die de mogelijkheden van een smartphone willen maar niet willen betalen voor de paradepaartjes van HTC, Samsung en Apple.
Deze review is onderdeel van een redactionele samenwerking tussen Marketingfacts en Mobilyz. De review is geschreven door Asbjorn Scholtens namens Mobilyz en Danny Oosterveer van Marketingfacts die de marketing rondom het device heeft beschreven. De gehele review is hier te lezen op Mobilyz.