In een recente enquête van Adweek Media/Harris Poll onder iets meer dan 2000 Amerikanen beweerde een groot deel van de ondervraagden het gros van reclameboodschappen links te laten liggen. Op de vraag welk soort reclame genegeerd wordt, antwoordde maar liefst 63% online advertenties. Van alle soorten online reclame waar geen aandacht aan besteed wordt, stond bannering op nummer één met 43% van de ondervraagden.
Zoekmachine-reclame volgt op twee met 20%.
Deze percentages zijn hoger dan de 14% die tv-reclame negeert, 14% die radioreclame mijdt en 7% van de ondervraagden die geen aandacht besteedt aan reclame in kranten. In de enquête worden de aantallen verder uitgesplitst wat betreft leeftijd, geslacht en opleidingsniveau en dit is waar het interessant wordt.
Oudere Amerikanen zeggen dat ze reclame op tv het meest negeren - één op de vijf in de leeftijdscategorie van 55 jaar en ouder zegt dat hij/zij geen aandacht besteedt aan tv-reclame (20%), vergeleken met 14% in de leeftijdscategorie van 45-54 jaar, 13% in de leeftijdscategorie van 35-44 jaar en maar 9% in de leeftijdscategorie van 18-34 jaar.
Jongere deelnemers aan de enquête blijken vaker radioreclame links te laten liggen (11% in de leeftijdscategorie van 18-34, vergeleken met 6% van de ondervraagden van 55 jaar en ouder). En terwijl twee op de vijf ondervraagden in alle leeftijdscategorieën zeggen dat banners het meest genegeerd worden, is het de leeftijdscategorie van 35-44 jaar die deze het vaakst mijdt: 47% om precies te zijn, vergeleken met 42% en 43% in de andere leeftijdscategorieën.
Het is mogelijk dat oudere tv-kijkers aan reclamemoeheid leiden of het kan gewoon een kwestie van wantrouwen zijn. Na jarenlang allerlei reclames voorgeschoteld te hebben gekregen die van alles beloofden en weinig leverden kan het gewoon zijn dat het effect van tv-reclame op de oudere generatie aan het stagneren is. Radio aan de andere kant lijdt wellicht alleen aan een gebrek aan relevantie voor de jongere digitale generatie. Het blijft raden naar de oorzaak. Maar één ding is zeker: marketingmoeheid is een toenemend feit.
Relevantie en marketingmoeheid
Het probleem met conventionele reclame is dat het meestal een massamarktbenadering is, en hoewel de advertenties wel enigszins worden toegespitst op basis van demografische factoren, is men steeds minder zeker of de boodschappen de doelgroep wel bereiken en of die ontvankelijk is voor de boodschap.
Waarom? Omdat de adverteerder degene is die het initiatief neemt en niet de consument, en in het sociale tijdperk nemen consumenten steeds liever de touwtjes en het initiatief in handen.
De sleutel tot succes is om aanwezig te zijn op de kanalen waartussen uw doelgroep zich beweegt (web, sociale media, mobiel) en contactpunten en informatie beschikbaar te stellen zodat de consument de macht in handen heeft.
Betekent dit nu dat reclame op internet en andere media irrelevant is? Niet als ze … relevant is en inspeelt op wat mensen aantrekkelijk, interessant, opmerkelijk of gewoon leuk vinden.
Opnieuw: marketingmoeheid is een feit en het zou naïef te zijn om dit te negeren. Draai het proces om in uw voordeel en zorg ervoor dat uw reclame relevant is, in alle kanalen en media.