CES 2011: The good, the bad, the ugly

10 januari 2011, 05:09

Alles wat technologie en gadgets liefheeft was de afgelopen 4 dagen te vinden in Las Vegas. Daar vond de jaarlijkse CES (Consumer Electronics Association) plaats. Een hoop gave en vernieuwende producten worden allemaal gepresenteerd tijdens deze beurs. In deze blog een overzicht van de meest belovende, interessante en opvallendste innovaties. Over tablets, vernieuwede autotech van Ford en 3D.

Tablets

Het grootste thema op de CES van dit jaar was toch wel de tablet. Er worden er naar verwachting zo’n 70 gepresenteerd. Enkele highlights zijn de presentatie van RIM’s Playbook, Motorola’s Xoom die op Android 3.0 draait, Samsung’s tablet met uitschuifbaar toetsenbord, en de tablets van Dell, LG en Acer.

Auto technologie

Een ander cool ding was de presentatie van Ford. Ford toonde de nieuwe Ford Focus, een volledig elektrische auto. De auto maakt gebruik van Hohm, een software programma van Microsoft. Microsoft probeert ondertussen automerken warm te maken voor haar OS Windows Automotive 7. De auto is voorzien van touchscreens die de bestuurder voorziet van onder meer van rij-informatie, een webbrowser, navigatie en de nodige audio en video. Ook Onstar, een onderdeel van General Motors, biedt een vergelijkbare oplossing. Daarmee kan de auto middels GPS worden opgespoord, en kan de motor op afstand worden uitgezet.

3D

Ook 3D is nog steeds een hot item op de CES. Zo is er software van Kodak gepresenteerd waarmee je 3D foto’s kunt maken en afdrukken. Maar vooral belangrijk is natuurlijk 3D TV. De TV fabrikanten geloven nog altijd heilig dat 3D TV’s het gaan maken, daar waar veel mensen roepen zolang je een bril nodig hebt, 3D TV het niet gaat worden. En TV’s worden natuurlijk nog steeds dunner. Zo ook deze 31-inch TV van LG, ’s werelds dunste OLED TV.

Universele oplader

Ook de Qi standard is gepresenteerd op de technologiebeurs. Qi is een draadloze manier van opladen, die gebruikmaakt van inductie oftewel magnetische velden. Deze technologie is ooit door Philips ontwikkeld. Het draadloos opladen met de Qi standaard lost het probleem van verschillende opladers voor diverse mobiele telefoons. Vrijwel alle grote telefoonfabrikanten hebben meegewerkt aan de standaard. Zo ook HTC, Nokia, Samsung, LG en Sony Ericsson.

Smartphones

Natuurlijk zijn er ook nog een hoop smartphones gepresenteerd. Zo ook de LG Optimus 2X, de eerste smartphone met dual core processor. Er zit ook een HDMI aansluiting op zodat je full HD films en foto’s op je TV kunt afspelen. Maar het was vooral de beurs van Android. De nieuwe generatie supersmartphones, waar de LG Optimus 2X ook onder valt, hebben allen grote schermen en een flinke processor. Én, ze draaien allemaal Android.

Overig opvallend nieuws

Opvallend was de mededeling van Nvidia dat zij ook microprocessoren gaat maken. Daarmee gaat het bedrijf de strijd aan met AMD en Intel, de twee grootmachten die al jarenlang de markt van microprocessoren domineren.

Tussendoor gaf CEO Dick Costolo aan dat Twitter voorlopig een zelfstandig bedrijf zal blijven en er ook geen beursgang komt.

Enkele leuke foefjes zijn geur als vierde dimensie, door Scent Sciences. Apparatuur kan dan de geur verspreiden die past bij een film of game. Spellen als Wii Yoga kunnen bijvoorbeeld verrijkt worden met de geur van wierook. Ook de Liquid Image, een sneeuwbril waarmee je foto’s en video’s op HD kwaliteit kunt maken, is er een die je toch even wilt zien.

Als je alles wilt weten van de nieuwste innovaties die op de CES 2011 gepresenteerd zijn, adviseer ik op je om een kijkje te nemen op de CES special op Engadget.

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

1 Reactie

    DannyOosterveer

    Klopt Aljo. Heb in het artikel de smartphone apps voor telefoons nog buiten beschouwing gelaten. Op de CES werden onder andere nog de volgende apps gepresenteerd: AutoBot (voor opstarten van auto), DriveGain (bijhouden van het gebruik), Radardroid (snelheidscontroles) en Streeline om parkeerplaatsen mee te zoeken.


    10 januari 2011 om 10:49

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!